HomePlantverzorgingStappenplan: het stekken van een pannenkoekplant

Stappenplan: het stekken van een pannenkoekplant

De pannenkoekplant heeft onze huiskamers veroverd en wij begrijpen waarom: deze vrolijke plant is staat overal mooi, heeft geen moeilijke verzorging en blijft daarnaast heel lang goed. En een ander voordeel: je kunt de pannenkoekplant ook nog eens heel makkelijk stekken. Wil jij weten hoe je dit proces aanpakt? Op deze pagina lees je het complete stappenplan voor het stekken van een pannenkoekplant. Voordat je het weet staat jouw hele huis vol met stekjes!

De pannenkoekplant stekken kan op meerdere manieren Je kunt de plant stekken op water, maar ook stekken op aarde. Onderstaand lees je eerste het stappenplan voor stekken op water, daarna volgt de methode voor stekken op aarde. De pannenkoekplant is een echte plant voor mensen zonder groene vingers!

Stekken pannenkoekplant op water

Stap 1: Zorg voor een goede voorbereiding

De eerste stap is het voorbereiden van het stekken. Je doet dit bij voorkeur in het voorjaar of de zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit en je de meeste kans hebt om het stekken succesvol te laten verlopen. Zorg daarnaast ook dat je de juiste benodigdheden hebt. Dit zijn een pannenkoekplant, een scherpe schaar en een glas water. 

Stap 2: Een stek kiezen en afknippen

Je gaat nu aan de slag met het kiezen van het plantje dat je wilt stekken. Een pannenkoekplant groeit in de pot en naar alle waarschijnlijkheid komen aan de zijkanten kleine plantjes tevoorschijn: deze ga je gebruiken voor het stekken. Kies bij voorkeur niet voor een te klein plantje, omdat de kans groot is dat deze uit elkaar valt. Zodra je een plantje gekozen hebt, knip je deze netjes af. Haal wat aarde weg zodat je een stukje stam mee knipt.

Stap 3: Zet de stek op water

De volgende stap is het op water zetten van de stek. Verwijder eerst eventuele aarde op de stekjes, zorg dan dat er geen blaadjes onder water zitten. Het grootste gedeelte van de stam moet onder water. Zet het plantje op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Nu is het wachten geblazen en geduld hebben. Na ongeveer een week zul je de eerste wortels zien. Zijn de wortels een paar centimeter lang? Dan zet je het stekje in de aarde.

Stekken pannenkoekplant op aarde

Stap 1: zorg voor een goede voorbereiding

De eerste stap is hetzelfde als bij het stekken in water. Doe het bij voorkeur in het voorjaar of de zomer. Gebruik een schone schaar en zorg dat je een potje met stekgrond klaar hebt staan. Hier kun je het plantje direct in zetten.

Stap 2: Een stek kiezen en afknippen

Tijdens de tweede stap ga je een stek selecteren en deze afknippen. Let er ook hierbij op dat je een wat grotere stek kiest: deze heeft meer kracht en daardoor grotere kans om wortels te ontwikkelen. Een ideaal stekje heeft een stammetje van tenminste een centimeter. Knip het stammetje af.

Stap 3: Zet de stek in de aarde

Bij de laatste stap plaats je de stekjes in het potje met stekgrond. De grond is ideaal voor het bevorderen van de wortelgroei. Houd de grond licht vochtig en laat het nooit uitdrogen, maar zorg er ook voor dat de grond niet te nat wordt. Daarna is het een kwestie van wachten: na een paar weken tot maanden gaat je stekje groeien. De verzorging van je stekje is belangrijk en als hij eenmaal op water of op aarde staat, is het slim om hier aandacht aan te besteden. Als je genoeg water geeft maar niet teveel en vooral genoeg geduld hebt, gaan je stekjes vanzelf uitgroeien tot volwassen planten en krijgen ze uiteindelijk ook zelf weer nieuwe stekjes. 

Meest populair