HomePlantverzorgingTips voor guttatie vlekken verwijderen in huis

Tips voor guttatie vlekken verwijderen in huis

Je geniet optimaal van je groene vrienden in huis, totdat je ineens merkt dat er rare vlekken op je houten vloer ontstaan op de plek waar je plant staat. Je hebt dan mogelijk te maken met guttatie vlekken. Wat is dit precies, hoe wordt dit veroorzaakt en nog belangrijker: hoe los je het weer op? Hier lees je tips voor guttatie vlekken verwijderen in huis. 

Wat zijn guttatie vlekken?

Guttatie vlekken zijn vlekken die ontstaan op vloeren of meubels, afkomstig van je plant. Guttatie is vocht dat bestaat uit opgeloste stoffen door de plant. Een oorzaak van guttatie is een te hoge luchtvochtigheid. Verzadigde lucht kan geen nieuwe waterdamp opnemen, waardoor het water dan als waterdruppel wordt afgevoerd.  Een andere oorzaak zit in de hoeveelheid water. Krijgt een plant teveel water dan wordt een overschot opgenomen in de wortels. Meestal wordt dit overtollige water door bladeren verdampt. Dit is een proces wat overdag plaatsvindt. Is het overschot van water te groot? Dan kan het niet meer worden verdampt en wordt het naar buiten geperst. 

Er ontstaan vochtdruppels aan de zijkanten van de bladeren. De druppels kunnen op de grond of nabijgelegen meubels vallen en vlekken achterlaten. Ook kunnen deze druppels op de bladeren drogen: er ontstaan dan witte vlekjes op het blad. Er zijn genoeg planten waarbij guttatie veel voorkomt. Denk hierbij niet alleen aan de alocasia plant, maar ook de monstera en de bananenplant. Wil je er zeker van zijn dat je vloer in goede staat blijft? Kijk dan van tevoren bij welke planten guttatie voorkomt.

Guttatie vlekken verwijderen doe je zo

Guttatie vlekken zijn vervelend, maar je kunt het gelukkig ook verwijderen. Maar hoe ga je hiermee aan de slag? Hier lees je een overzicht van de oplossingen voor verschillende type vloeren:

  • Houten lakvloeren: neem eerst het overtollige vocht op en laat daarna het oppervlak goed drogen. Het is belangrijk om de ruimte goed te ventileren voor tenminste 24 uur. De vlekken zullen dan waarschijnlijk goed wegtrekken. Het is ook mogelijk dat de vloeistof door het hout heen is gegaan. Je kunt de vlek dan professioneel laten verwijderen. 
  • Geoliede houten vloer: neem eerst het overtollige vocht op, laat het oppervlak drogen en ventileer de ruimte goed. Maak daarna gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen voor je vloer. Bij een donkere kring in het hout is de kans groot dat het vocht in het hout is getrokken. Je moet het oppervlak dan licht opschuren.

Guttatie voorkomen doe je zo

Voorkomen is beter dan genezen en dit is ook het geval bij guttatie vlekken. Guttatie is niet schadelijk voor je plant, maar mogelijk wel voor je houten vloer. Zorg ervoor dat je jouw plant niet teveel water geeft en zorg voor een goede luchtvochtigheid in de ruimte. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat het ‘s nachts iets warmer is in de kamer waar de plant staat. Op deze manier staat het verdampingsproces niet stil en wordt er meer vocht op de goede manier afgevoerd. 

Meest populair