HomePlantverzorgingBeschermende hulpmiddelen voor buitenplanten in de winter

Beschermende hulpmiddelen voor buitenplanten in de winter

Jouw planten hebben het hele jaar door goede bescherming nodig, vooral wanneer je er lang van wilt genieten. En wanneer de winter aanbreekt, kunnen jouw planten wel wat extra verzorging gebruiken. Er zijn verschillende beschermende hulpmiddelen voor buitenplanten in de winter waar je veel aan hebt: hier lees je meer over de beschikbare hulpmiddelen en ontdek je hoe je hier maximaal gebruik van maakt. Zo kun jij de volgende zomer weer volop genieten van een tuin die in volle bloei staat!

Waarom heb je beschermende hulpmiddelen nodig?

Je hebt beschermende hulpmiddelen voor buitenplanten nodig omdat niet alle planten even goed zijn bestand tegen de winterse omstandigheden zoals vorst, sneeuw en de kou die hierbij komt kijken. Vooral tropische en mediterrane plantensoorten hebben hier moeite mee. Het zou zonde zijn wanneer je plant de winter niet overleefd. Je hebt niet alleen een lege plek in de tuin, het kost je ook veel tijd om hier iets aan te doen. Het is daarom nog makkelijker om gebruik te maken van beschermende hulpmiddelen voor je buitenplanten, zodat ze de winter zorgeloos doorkomen. Net als jij!

Deze hulpmiddelen voor jouw buitenplanten zijn verkrijgbaar

Een mooie tropische plant kan van jouw tuin een prachtige plek maken. Denk aan een mooie palmboom, de bananenplant of een mediterrane olijfboom: dit zijn stuk voor stuk mooie planten die een tuin helemaal afmaken. En dat is het wel zo fijn als je hier volop van kunt blijven genieten. Welke beschermende hulpmiddelen kun je voor je buitenplanten aanschaffen?

  • Plantenhoes: een kant-en-klare plantenhoes is makkelijk aan te schaffen en daarnaast ook zeer eenvoudig in gebruik. De hoes plaats je over de bladeren om deze te beschermen tegen kou.
  • Noppenfolie: voor de kleinere planten kun je ook noppenfolie gebruiken. Steek eerst bamboestokken in de grond en hang hier het vliesdoek of noppenfolie overheen. Maak het doek vast aan de stokken met touw. Bij plantenpotten plaats je het plastic ook om de pot zelf.
  • Stro: onder andere de stammen van bananenplanten kun je goed beschermen met een laagje stro of houtsnippers. Maak een afbakening rondom de stam met kippengaas en plaats hier stro of houtsnippers in. Bewaar de bovenkant met plastic om het stro droog te houden. Stro biedt extra isolatie.
  • Plantenpot: staan er kleine planten in de grond? Plaats hier dan een plantenpot overheen. Dit is een snelle en makkelijke oplossing om je plant te beschermen. Zodra de temperaturen weer wat hoger worden, kun je de pot ook meteen weer weghalen.

Bij echt strenge vorst (-10 graden Celsius) is het aan te raden om je planten naar binnen te halen. Denk hierbij vooral aan exotische en mediterrane planten die niet goed tegen vocht kunnen. Plaats de planten in een garage, schuur, niet-verwarmde kamer of gang.

De beste keuze maken voor je tuinplanten doe je zo

Wat is de beste keuze voor jouw tuinplanten? Eerst is het belangrijk om te weten welke soort planten je in de tuin hebt staan en welke goed tegen vorst kunnen en welke niet. Als er enkele grote planten staan, is een plantenhoes de beste oplossing. Voor kleinere planten die bescherming nodig hebben is vliesdoek voldoende. Heb je veel exotische planten in de tuin staan? Dan is het gebruik van stro een aanrader.

Je buitenplanten beschermen doe je met de bovenstaande hulpmiddelen. En omdat al deze producten gemakkelijk verkrijgbaar zijn, ben je heel goed in staat om je planten te beschermen. Bij de meeste tuincentra en bouwmarkten kun je jouw aankoop doen en ervoor zorgen dat al je planten de winter goed door gaan komen. Dat is een prettige gedachte!

Meest populair