HomeInspiratieGeschikte planten om tegen een pergola op te laten groeien

Geschikte planten om tegen een pergola op te laten groeien

Een pergola met prachtige klimplanten: het is een echte sfeermaker in de tuin. De ruimte onder de pergola dient als plekje om buiten te zitten, en wanneer je gebruik maakt van mooie planten ben je daarnaast ook meteen verzekerd van een schaduwplek. Een pergola extra sfeervol maken doe je met mooie klimplanten. Mar wat zijn geschikte planten om tegen een pergola op te laten groeien? Dat lees je hier!

Welke planten zijn geschikt?

Er zijn heel wat klimplanten beschikbaar die je perfect kunt gebruiken om tegen een pergola op te laten groeien. Hier vind je een overzicht van de geschikte planten die je hiervoor kunt kiezen:

  • Blauwe regen: deze prachtige plant is enorm populair en dat is niet voor niets. De mooie kleur en de heerlijke geur zorgen voor de perfecte combinatie en maken het heerlijk om onder je pergola te zitten in de zomer.
  • Clematis: deze mooie klimplant is verkrijgbaar in meerdere soorten. En door een mooie combinatie te kiezen ben je zowel voorjaar als najaar verzekerd van bloemen.
  • Klimrozen: een klimroos is altijd een aanrader, want ze zijn verkrijgbaar in tal van mooie kleuren. Houd wel rekening met de scherpe uitsteeksels.
  • Hedera: liever alleen groen? Dan is de hedera een goede keuze. Deze prachtige plant groeit snel. Goed snoeien is hierbij wel een vereiste.

Ontdek de voordelen van een pergola met klimplanten

Er zijn heel wat redenen om te kiezen voor een pergola met planten. In de eerste plaats geeft dit enorm veel sfeer aan je tuin. Vooral wanneer je kiest voor bloeiende planten met mooie bloemen ben je verzekerd van een sfeervolle tuin. Daarnaast zorgt het ook voor meer leven in de tuin: vogels, vlinders en andere dieren komen veel sneller op je tuin af. Je hebt de keuze uit heel veel verschillende klimplanten, waardoor het altijd mogelijk is om iets te vinden dat aan je wensen voldoet.

3 tips: zo haal je het optimale uit je pergola

Een plant aanschaffen is zo gedaan, maar je wilt natuurlijk ook lang genieten van een mooi resultaat. Wil je weten hoe je het optimale uit je pergola met klimplanten haalt? Hier lees je 3 goede tips.

1. Kies voor grote planten: hoe groter de planten die je aanschaft, hoe sneller je verzekerd bent van een mooi resultaat. Op deze manier is jouw pergola mooi begroeid en geniet je hier optimaal van.

2. Snoei de takken terug: een keer per jaar de takken terugsnoeien tot wonderen voor de groei van klimplanten. Het is per soort verschillend of je dit in het voorjaar of najaar moet doen.

3. Combineer klimplanten: door te kiezen voor een plant die bloeit in het voorjaar en een plant die groeit in het najaar, geniet je extra lang van een mooie pergola.

Van Blauwe Regen tot Wisteria: Geschikte planten om tegen een pergola te laten groeien zijn er genoeg. Het is aan jou om te bepalen wat je mooi vindt, wat goed bij jouw smaak past en hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud. Zo ga je genieten van de mooiste pergola in jouw eigen tuin!

Meest populair