HomeInspiratieHoe kan ik zelf bloemen drogen?

Hoe kan ik zelf bloemen drogen?

Gedroogde bloemen zijn een prachtig gezicht: je kunt ze op tal van manieren gebruiken. Je kunt ze ophangen, neerleggen of gebruiken in je eigen creaties. Je kunt ook zelf aan de slag met het drogen van bloemen. Het belangrijkste element hierbij is dat het vocht uit de bloemen wordt getrokken. Er zijn een aantal methodes waarop dit mogelijk is. Ontdek hier alles over de meest voorkomende manieren voor het zelf drogen van bloemen!

Optie 1: Kartonnen doos

Een van de makkelijkste manieren om bloemen te drogen is door ze in een kartonnen doos te leggen. Het enige wat je hoeft te doen is de bloemen in de doos leggen en de deksel erop plaatsen. Je kunt na verloop van tijd de bloemen uit de doos halen. Een mogelijk nadeel van deze methode is dat de bloemen aan een kant platgedrukt zijn omdat ze plat in de doos liggen.

Optie 2: Persen

Een tweede optie is het persen van de bloemen. Dit doe je heel gemakkelijk en snel; het enige wat je nodig hebt is vloei- of keukenpapier, een dik boek of een speciale plantenpers. Leg de bladeren tussen het vloei- of keukenpapier en daarna in een dik boek. Leg er ook nog een zwaar voorwerp op om het vocht uit de bloemen te trekken. Het resultaat? Prachtige geperste bloemen die je op heel veel manieren kunt gebruiken.

Optie 3: Ophangen

Je kunt er ook voor kiezen om de bloemen op te hangen. Hierbij verwijder je de overtollige bladeren en bind je de bloemen met een elastiekje bij elkaar. Zorg voor kleine bossen. Hang de bosjes ondersteboven op een warme en droge plek. Hoe donkerder de ruimte, hoe beter de originele kleur van de bloemen wordt behouden.

Optie 4: Silicagel

De vierde mogelijkheid is het gebruik van silicagel; dit zijn vaste, vochtabsorberende kristallen. Vul hiervoor een platte bak met 5 centimeter silicagel die je luchtdicht kunt afsluiten. Prik de bloemen in de gel en schep meer kristallen tussen en rond de bloemen. Sluit daarna de bak goed af. Na een paar dagen controleer je of de bloemen voldoende zijn gedroogd. Let op: als je ze te lang laat liggen worden ze te donker en te broos.

Optie 5: Verwarmen in de oven

Het klinkt misschien raar, maar met een heteluchtoven is het ook mogelijk om bloemen te drogen. Dit is niet voor ieder type bloem mogelijk, maar onder andere korenbloemen en chrysanten zijn hier geschikt voor. Knip wat kippengaas af waar je de stengels van de bloemen kunt insteken. Leg deze op een ovenplaat en verhit de oven op 38 graden. Laat de bloemen er een aantal uur in staan.

Ontdek welke manier van drogen jou het meest aanspreekt! Met de bovenstaande 5 mogelijkheden zit er altijd wel iets bij dat voor jou werkt. Geniet nog langer van je bloemen door ze te drogen!

Meest populair