HomePlantverzorgingVerschillen tussen keramische en plastic bloempotten

Verschillen tussen keramische en plastic bloempotten

Bloempotten zijn er in verschillende soorten en maten. Er is daarom keuze genoeg, maar wist je dat de diverse materialen zijn met iedere hun unieke eigenschappen? Dit kan het verschil maken in de uiteindelijke keuze die je maakt voor je woning. Zo behoren onder andere keramiek en plastic tot de beschikbare materialen voor je bloempotten. Wat zijn de verschillen? En wat is de beste keuze? Hier lees je alles wat je moet weten!

Dit moet je weten over keramische bloempotten

Keramiek is een anorganisch materiaal: onder andere aardewerk, porselein en steenwerk vallen hieronder. Keramische potten hebben verschillende voordelen waardoor het aantrekkelijk is om bloempotten van dit materiaal te kiezen. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen:

  • Goede isolatie: in warme landen zie je vrijwel nooit plastic plantenpotten maar zijn ze altijd keramiek. Dit komt omdat keramiek goede isolerende eigenschappen heeft. Op deze manier is je plant beschermd tegen hoge of lage temperaturen.
  • Goede vochtopname: keramiek heeft poreuze eigenschappen waardoor het materiaal goed in staat is om veel vocht op te nemen. Een groot voordeel hiervan is dat er niet veel water in de pot blijft staan en dat de kans op wortelrot een stuk kleiner is.
  • Ademende wortels: een keramische pot is niet volledig luchtdicht en daardoor kunnen de wortels goed ademen.
  • Mooie uitstraling: keramische potten worden vaak gekozen vanwege hun mooie uitstraling. Ze hebben een mooie glans en zijn daarnaast verkrijgbaar in tal van kleuren en vormen.

Dit moet je weten over plastic bloempotten

Plastic is een veelzijdig materiaal dat op heel veel manieren kan worden toegepast. Ook als het gaat om bloempotten heb je de keuze uit plastic exemplaren. Plastic potten hebben een drietal voordelen waar je veel baat bij hebt:

  • Lichtgewicht: plastic potten zijn licht van gewicht en dit maakt het makkelijk om ze te verplaatsen. Grote plantenpotten zijn dan ook bij voorkeur van kunststof.
  • Sterk: kunststof is sterk en kan daardoor goed tegen een stootje. Als de pot omvalt zal deze niet snel kapot gaan. Je kunt dan ook heel lang met een plastic plantenpot doen. Ook houden planten in plastic potten het over het algemeen beter vol bij vorst.
  • Lage wateropname: je hoeft planten in plastic potten veel minder vaak water te geven vanwege de lage opname.

Wat is de juiste keuze?

Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. Zo is plastic vaak goedkoper en sterker, terwijl keramiek mooier is en daarnaast ook goed is voor jouw planten. Het is dan ook aan te raden om je keuze te baseren op de plant die je in de pot wilt doen. Als een plant veel water nodig hebt, is een keramische plantenpot een goede keuze. Wanneer je de plant op een warme plaats zet, is keramiek ook de beste keuze. Een plastic bloempot wordt aangeraden wanneer je de pot in de vorst buiten wilt laten staan of wanneer je regelmatig vergeet de planten water te geven. Dankzij de plastic pot hoef je veel minder water te geven.

Bekijk de plant die jij een mooi plekje wilt geven: zowel voor binnen als buiten zijn er tal van mooie keramische en plastic bloempotten verkrijgbaar!

Meest populair