HomePlantverzorgingWanneer moet ik kwetsbare planten naar binnen halen?

Wanneer moet ik kwetsbare planten naar binnen halen?

In het voorjaar en de zomer kun je volop genieten van je tuin die in de bloei staat. Maar wanneer de temperaturen aan het einde van de zomer omlaag gaan, betekent dit niet dat je alle planten kunt laten staan. Er zijn verschillende planten die je het beste in de winter naar binnen kunt halen, zodat je er volgend jaar weer volop van kunt gaan genieten. Wanneer moet je kwetsbare planten naar binnen halen, welke planten vallen hieronder en wanneer mag je ze ook weer buiten plaatsen? Hier lees je alles over de verzorging van kwetsbare planten in je tuin.

Deze planten zijn vorstgevoelig

Vooral de vorstgevoelige planten in jouw tuin hebben wat bescherming nodig. Hoewel de meeste planten wel wat gewend zijn, hebben vaak de mediterrane en tropische plantensoorten wat meer moeite met strenge vorst. Aan welke planten kun je denken?

  • Bananenboom, olijfboom, palmboom
  • Klim- en struikrozen
  • Kruiden
  • Alpenplanten

Het wordt dan ook aangeraden om deze planten met strenge vorst naar binnen te halen. Een strenge vorst is gemiddeld -10 graden Celsius. Vaste planten die sterven bij vorst, moeten dan ook naar binnen worden gehaald. Plaats ze dan in de schuur, garage, een onverwarmde kamer of de gang.

Planten in pot en planten in de volle grond

In de winter zijn er verschillende soorten planten die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Veel planten in de tuin zijn winterhard, maar dat geldt niet voor allemaal. Planten hebben wat extra bescherming nodig bij strenge vorst. Planten in pot lopen vaak een wat hoger risico dan planten in de volle grond. Dit komt omdat de wortel van de plant zich boven de grond bevindt, in tegenstelling tot planten in de volle grond. De wortelkluit van een plant in pot bevriest veel eerder. De hoeveelheid vorst die een plantensoort kan verdragen verschilt per plantensoort. Ook de vochtigheid van de bodem speelt hierbij een belangrijke rol. Vriest het niet hard, maar is er wel sprake van een ijzig koude wind, dan kan dit ook al funest zijn voor bepaalde planten. Zorg dat je de juiste informatie over je plant hebt, zodat je weet wat de beste aanpak is voor je

Alternatieven voor bescherming van jouw buitenplanten

Bij sommige planten is het niet gemakkelijk om deze binnen te zetten. Hoewel het vooral wordt aangeraden om de plant binnen te zetten bij strenge vorst, kun je er ook voor kiezen om een van de alternatieven toe te passen:

  1. Beschermhoes: een beschermhoes voor planten is een ideale oplossing om je plant te beschermen tegen de kou.
  2. Noppenfolie: plaats noppenfolie rondom de binnenkant van de pot. Maak wel wat gaten in de bodem, zodat regenwater goed kan weglopen. Zo is de wortelkluit beter beschermd tegen vorst. Zet de pot, als het harder gaat vriezen, wel binnen.
  3. Rietmat/bamboemat: met een mat van riet of bamboe creƫer je een goede isolatie voor je tuinplanten die niet goed tegen de kou kunnen.

Meest populair