HomePlantverzorgingLijstje: de benodigdheden om zelf planten te kweken binnen

Lijstje: de benodigdheden om zelf planten te kweken binnen

Het proces van planten kweken gebeurt veelal buiten, maar het is ook zeker een mogelijkheid om dit binnen te doen. Planten kweken binnen, wat houdt dat precies in? Het kan hierbij gaan om het kweken van planten in een tuinkas, maar ook om het binnenshuis voorzaaien of opkweken in een opkweekpotje. Dankzij het zelf kweken van planten ben je niet alleen verzekerd van mooi resultaat, maar heb je er daarnaast ook een hele leuke hobby bij waar je heel veel plezier van gaat hebben. Wat heb je nodig wanneer je aan de slag gaat met zelf planten kweken? Dat lees je hier.

De voordelen van zelf planten kweken op een rij

Er zijn genoeg redenen om binnenshuis zelf je planten te gaan kweken. Wat zijn de belangrijkste voordelen? Deze vind je hier op een rij:

  • Niet afhankelijk van jaargetijden: dankzij het binnen kweken van planten, bloemen en kruiden kun je eerder of juist later van je eigen gekweekte gewassen genieten.
  • Eerder zaaien en opkweken: dankzij het feit dat je binnen aan de slag gaat, ben je in staat om de planten eerder te zaaien of op te kweken dan wanneer je hier buiten mee aan de slag gaat.
  • Sterker: doordat je planten al binnen voorzaait, betekent dit dat ze alleen maar groter en sterker zijn bij het uitplanten.
  • Geen specifiek klimaat nodig: dankzij binnenshuis kweken van planten is het ook mogelijk om bepaalde planten of kruiden te kweken die normaal gesproken in het Nederlands klimaat niet zouden overleven.
  • Begin wanneer je wilt: het maakt niet uit wat je plannen zijn met het kweken van je eigen planten. Je kunt het hele jaar door een moment kiezen om te starten.

Wat heb je nodig?

Je hebt een aantal zaken nodig wanneer je aan de slag gaat met het binnen kweken van je eigen planten. Hier vind je een handig lijstje met benodigdheden. Op deze manier is het nog makkelijker om snel aan de slag te gaan en weet je zeker dat je alles in huis hebt voor goede resultaten.

  1. Kweekkastje: dit is een bak van kunststof inclusief een kap die licht doorlaat. Hier zitten vaak ook ventilatieroosters bij. Plaats het kweekkastje op een zonnige plek, zo krijgen de zaden genoeg warmte en licht.
  2. Potgrond: er is speciaal potgrond beschikbaar die is voorzien van de nodige voedingsstoffen om je plantjes snel te laten groeien. Zo heeft Pokon onder andere zaai- en stekgrond, maar ook speciale moestuingrond.
  3. Water: natuurlijk bevorder je het groeiproces ook wanneer je jouw zaden genoeg water geeft. In combinatie met warmte en zonlicht ben je in staat om
  4. Voeding: afhankelijk van de zaden die je gaat kweken, is het aan te raden om voeding te kopen die de groei van je planten gaat bevorderen.
  5. Licht (optioneel): wanneer je in de wintertijd gaat kweken, is er sprake van minder natuurlijk licht. Dit kun je door middel van groeilampen nabootsen.

Wanneer je alle spullen hebt aangeschaft, kun je in je tuinkas of in de vensterbank van de keuken aan de slag gaan met het kweken van je eigen plantjes. Dit is vooral ideaal wanneer je buiten geen plek hebt of als er een andere reden is waarom je buiten geen planten kunt kweken. Wat wordt jouw kweekproject? Laat het ons weten!

Meest populair