HomePlantverzorgingIdeale formaat plantenpot voor mijn kamerplant

Ideale formaat plantenpot voor mijn kamerplant

Heb jij een kamerplant op het oog maar weet je niet goed welke pot je nodig hebt? Of staat jouw kamerplant al wel heel lang in dezelfde pot en weet je niet wanneer het tijd is om voor een nieuw formaat te kiezen. Het is een van de lastige punten bij kamerplanten: het uitkiezen van een goed formaat plantenpot. Want hoe weet je hoe groot de plantenpot precies moet zijn? Gelukkig zijn hier een aantal handige trucs voor en ben jij snel in staat om de ideale formaat plantenpot voor je kamerplant te kiezen. Hoe? Dat lees je hier!

Waarom het juiste formaat plantenpot zo belangrijk is

Het juiste formaat plantenpot is van groot belang. Wanneer jij een plant koopt, moet deze niet in een te kleine pot staan. Een plantenpot mag daarnaast ook weer niet te groot zijn. Waarom is te klein of te groot niet goed?

  • Te kleine pot: bij een te kleine pot is er niet genoeg ruimte voor voedingsstoffen die de plant kunnen laten groeien. De wortels gaan op zoek naar voedzame grond, maar dit is tevergeefs. Daarnaast zal je plant sneller omvallen wanneer deze in een te kleine pot wordt gezet. Dit is vooral een belangrijk aandachtspunt bij hogere planten.
  • Te grote pot: een te grote pot is ook geen goede keuze. Een ‘pot op de groei’ kopen is in het eerste geval een logische gedachte, maar het is niet bevorderlijk voor het groeitempo en de gezondheid van je plant. Water blijft ook langer onderin de pot staan waardoor de wortels ziek kunnen worden.

Zo bepaal je het juiste formaat

Te klein of te groot is geen optie: je hebt het juiste formaat plantenpot voor je kamerplant nodig. Maar hoe groot moet deze zijn? Er is geen standaard formaat die voor iedere plant werkt. De vuistregel voor een plantenpot is: neem een pot met een diameter die 15 tot 25 procent groter is dan de huidige pot. Een ander punt waarmee je rekening kunt houden is de hoeveelheid water. Hoe meer water de plant nodig heeft, hoe groter de pot moet zijn. Een cactus zal daardoor over het algemeen geen grote pot hoeven. 

Wanneer verpot je een plant?

Er zijn twee scenario’s waarbij je naar de grootte van de plantenpot moet kijken: bij aanschaf van een nieuwe plant en bij het verpotten van een bestaande kamerplant. 

  • Nieuwe kamerplant: bij een nieuwe kamerplant hoort natuurlijk ook een nieuwe pot. Kies in de winkel een pot uit die 15 tot 25 procent groter is dan de pot waar de plant in staat. En wanneer je jouw aankoop doet in een tuincentrum kun je van de gelegenheid gebruik maken om je te laten informeren door een gespecialiseerde medewerker.
  • Bestaande kamerplant: groeide je plant veel in korte tijd en komt er ineens een einde aan de groeispurt? Of wordt de grond van je plant snel droog? Dit zijn tekenen dat jouw plant toe is aan een grotere pot. Ook hierbij kun je gebruik maken van de regel dat de pot 15 tot 25 procent groter moet zijn dan de huidige pot. is jouw huidige pot 24 centimeter? Dan moet je nieuwe pot een diameter hebben van ongeveer 29 centimeter. 

Meest populair