HomePlantverzorgingHoe verzorg ik een kruidenplant uit de supermarkt?

Hoe verzorg ik een kruidenplant uit de supermarkt?

De meeste supermarkten hebben kruidenplanten in het assortiment. Basilicum, rozemarijn, citroenmelisse, munt: het is slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Met deze kruidenplantjes kun je binnen mum van tijd heerlijke smaken aan je favoriete gerechten toevoegen. En om er zo lang mogelijk gebruik van te kunnen maken, is het slim om te weten hoe jij een kruidenplant uit de supermarkt verzorgt. Hier lees je alles wat je moet weten over de verzorging van een supermarkt kruidenplant.

De verzorging van jouw kruidenplant uit de supermarkt

Het begint allemaal met het kopen van de plant. Kruidenplanten zijn bij de meeste supermarkten te koop. Je vindt ze vaak in het begin van de winkel bij de groenten en het fruit. Om ervoor te zorgen dat jouw plant het overleefd en niet snel doodgaat, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Een kruidenplant van de supermarkt zit altijd in het folie. Om de plant zo lang mogelijk goed te houden doe je er goed aan om de plant in het folie te houden.
  • Knip de helft van de stengels uit het potje en zet deze in een glas water. Wacht dan tot ze wortels krijgen en plant ze dan in een ruime pot. Je kunt heel makkelijk zelf planten stekken.
  • Je kunt er ook voor kiezen om de plant meteen gebruiken. Als je wat overhoudt kun je dit invriezen of drogen. 

Tip: je kunt er ook voor kiezen om je kruidenplant bij een tuincentrum te kopen. Deze zijn vaak op een andere manier gekweekt waardoor ze steviger zijn en daardoor ook langer in leven blijven. 

Zo houd je jouw kruidenplant van de supermarkt in topconditie

Nu je eenmaal een kruidenplant uit de supermarkt hebt, is het goed om te weten hoe je deze moet onderhouden. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Onderstaand lees je de beste tips:

  • Zachte kruiden: bij zachte kruiden zoals munt, peterselie, basilicum en bieslook doe je er goed aan om de plant regelmatig te toppen. Dit doe je door de bovenste blaadjes eraf te knippen met een schaar. Zo groeien er sneller nieuwe blaadjes en is je plant ook een stuk voller. 
  • Harde kruiden: bij harde kruiden, zoals lavendel, rozemarijn en laurier is het slim om het takje twee centimeter boven de grond af te knippen. Zo heb je grote kans dat de plant opnieuw gaat groeien en dat je er nog een seizoen gebruik van kunt maken.
  • Water geven: de meeste kruidenplanten gaan ten onder aan teveel water. Je hebt eerder de kans om je plant te verdrinken dan om deze uit te laten drogen. Let er daarom op dat je jouw planten niet onnodig teveel water geeft om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Een kruidenplant van de supermarkt verzorgen hoeft niet moeilijk te zijn. Wanneer je weet hoe je de plant in leven laat, kun je er heel veel plezier van hebben. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen kruidentuintje te creĆ«ren. 

Meest populair