HomePlantverzorgingWat is bladglans en schaadt het mijn kamerplanten?

Wat is bladglans en schaadt het mijn kamerplanten?

De meeste tuincentra hebben er hele spuitbussen vol van: bladglans. Het ideale middel om planten er mooi en glanzend uit te laten zien. En ook voor jouw planten thuis kun je vaak gemakkelijk bladglans aanschaffen om jouw planten te voorzien van een mooie glans. Toch zijn er ook nog veel onduidelijkheden over bladglans: want wat zit er precies in en is het wel zo goed voor jouw planten? Hier lees je niet alleen wat bladglans is, maar ook wat de voordelen en mogelijke nadelen zijn. Zo is het voor jou nog makkelijker om te bepalen of jij hier gebruik van gaat maken.

Dit moet je weten over bladglans

Bladglans is, zoals de naam doet vermoeden, een speciaal middel dat je op je bladeren aanbrengt om deze te laten glanzen. Het product wordt meestal geleverd in een spuitbus die verschillende formaten heeft. Zo kun je de gewenste hoeveelheid bladglans aanschaffen en deze in gebruik nemen. Bladglans bestaat voor een groot gedeelte uit olie: dit spuit je op je bladeren. Er ontstaat dan een glanzende laag. 

Onder andere van het merk Pokon is bladglans verkrijgbaar. Bladglans is over het algemeen geschikt voor alle bladplanten, met uitzondering van planten met zachte en behaarde bladeren. Denk hierbij aan varens en vetplanten, maar ook aan Yucca en Dracaena. Over het algemeen gebruik je de spray eens per maand. Door op ongeveer 35 cm afstand op de bovenkant van de bladeren de spuiten krijg je het beste resultaat. 

De voordelen van bladglans op een rij

Wat zijn de belangrijkste redenen om gebruik te maken van bladglans? Onderstaand vind je een overzicht met de grootste voordelen van bladglans:

  • Mooi effect: de glans geeft je plant meteen een mooie en gezonde uitstraling. Je bent slechts een paar seconden bezig met sprayen en je krijgt meteen het effect te zien. 
  • Geen water- of kalkresten: het kan natuurlijk voorkomen dat jouw plant vlekkige bladeren heeft door resten van kalk of waterdruppels. In dit geval zorgt bladglans voor een goede oplossing en ziet jouw plant er weer uit als nieuw.
  • Stof snel verwijderen: met bladglans ben je in staat om snel stofresten te verwijderen en om de vorming van stof op de bladeren te voorkomen. 
  • Makkelijk in gebruik: het enige wat je hoeft te doen is de bladeren bespuiten. Vooraf afnemen is niet nodig, waardoor je heel weinig tijd kwijt bent. 

Is bladglans schadelijk voor planten?

Vanzelfsprekend  wil je weten of bladglans schadelijk is voor je planten. Het is in ieder geval geen natuurlijk product. Bij normaal gebruik is bladglans niet schadelijk voor je planten. Zorg er wel voor dat je het product buiten gebruikt, zodat het niet schadelijk is voor jezelf, kinderen en je huisdieren. 

Ontdek de beste alternatieven

Je kunt bladglans veilig gebruiken voor je planten. Wanneer je hier geen goed gevoel bij krijgt maar wel graag mooie glanzende bladeren wilt behouden kun je ook voor een andere oplossing kiezen. Bladglans is niet de enige manier. Je kunt ook gebruik maken van een zachte stofdoek of licht vochtige sponsdoek om de bladeren stofvrij te maken. Na het stoffen besproei je ze met lauw water. Zo voorkom je kalkvlekken. Een andere oplossing is het geven van een douche aan je planten. Wikkel eerst een plastic zak rondom de pot om te voorkomen dat de wortel doorweekt raakt.  Besproei daarna de bladeren met een fijne straal lauw water. Laat de plant daarna opdrogen. Ontdek je daarna kalkvlekken? Haal deze weg met een vochtige doek. 

Meest populair