HomeKruidenMunt plant verzorgen

Munt plant verzorgen

Geniet dagelijks van een kop verse thee met munt uit de eigen tuin, of uit je eigen keuken! Een munt plant verzorgen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je kunt de plantjes tegenwoordig bij iedere supermarkt kopen, maar ook online bestellen. Heb je echt groene vingers? Probeer de munt plant in dat geval zelf te kweken, door gebruik te maken van zaad. De meest bekende munt plant is Marokkaanse munt. Deze plant heeft een sterke smaak en wordt niet alleen gebruikt in de thee, maar bijvoorbeeld ook in een frisse zomersalade. Op deze pagina lees je meer over de munt plant verzorgen. 

Wist je dat de Marokkaanse munt plant kan gaan bloeien? De plant heeft hele kleine, subtiele blauwe en witte bloemetjes. De kans op een bloeiende muntplant is buiten groter dan binnen. Op deze bloemetjes komen onder meer vlinders en bijen af. De bloemen zijn niet te gebruiken in je thee of salade. 

Geschikte plek:☀️????️
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een munt plant 

Zoals reeds genoemd werd, kun je de munt plant zowel in de tuin als in de keuken gebruiken. Het voordeel van het gebruik van een muntplant in de volle grond, is dat deze sneller zal groeien en makkelijker overleeft. Je hebt daarnaast eerder een nieuw takje munt, dan wanneer je deze in een potje laat staan. Een plantje wat je in de winkel koopt voor in de keuken, zou je regelmatig moeten verpotten om diens ontwikkeling niet te stoppen. Bovenal is het belangrijk om de munt plant een plek met veel licht te geven, bij voorkeur in de halfschaduw of zon. Vermijd een schaduwrijke plek in de tuin. 

Water geven aan de munt plant

Zeker in het voorjaar en de zomer, is het belangrijk de munt plant regelmatig water te geven. De aarde rond de plant mag niet uitdrogen. Mocht je de plant in de tuin hebben staan, dan is het belangrijk het water in de ochtend of namiddag te geven. Zou je dit overdag doen, dan loop je het risico dat de bladeren van de muntplant verbranden. Spuit het water daarnaast niet over de plant, maar juist aan de onderzijde. Zo blijft er geen water op de bladeren staan. 

De aarde mag niet kletsnat zijn; het is niet erg als het een aantal dagen wat droger is. Dit stimuleert de groei van de wortels van de muntplant. Handig om te weten: de munt plant kan wel tegen een stootje! Gebruik de je munt buiten in een pot? Zorg er in dat geval voor dat er een gat in de pot zit, zodat het overtollig regenwater weg kan stromen. Het gaat het rotten van de wortels van de munt plant tegen. 

Voeding voor een munt plant

Bij het gebruik van een munt plant in de tuin hoef je deze geen mest of plantenvoeding te geven. De plant is sterk en groeit voldoende met de voedingsstoffen in de aarde. Heb je de plant in een potje in de keuken staan? In dat geval kan het af en toe slim zijn om een klein beetje plantenvoeding te geven. Het stimuleert de groei van de plant, waardoor deze sneller nieuwe takjes zal krijgen. Houd bij het gebruik van plantenvoeding altijd de instructies op de verpakking hiervan aan. Het voorkomt dat de plant te veel plantenvoeding krijgt. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten!

Munt plant verpotten 

Het verpotten van een munt plant is alleen nodig, wanneer je deze in de keuken hebt staan. Je kunt er ook voor kiezen om de plant in de tuin ’s winters naar binnen te halen. Het is in de winter te koud voor de muntplant om te overleven. Door de plant tijdelijk naar binnen te halen houd je deze in leven. Zo geniet je ook in de winter van een verse muntthee! Begin tijdig met het naar binnen halen van de plant, zodat het temperatuurverschil tussen buiten en binnen niet te groot is. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Munt plant stekken bij verpotten 

De munt plant kan behoorlijk woekeren! Mocht je de plant in de aarde buiten zetten, dan is het verstandig om een pot of emmer in te graven. Zo ga je het woekeren tegen, zonder dat je de ontwikkeling van de muntplant schaadt. Doordat de plant zichzelf zo makkelijk verspreidt, is het eenvoudig om stekjes van de muntplant te nemen. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de moederplant af te steken. 

Tip: het stekken van de muntplant is het makkelijkst in het voorjaar. De plant heeft dan nog een groeiseizoen voor zich, om verder te wortelen of juist te herstellen. Bij het stekken van een munt plant kunnen de wortels van de moederplant beschadigd raken. 

FAQ – Munt plant verzorgen

  1. Kan je een munt plant uit de supermarkt in de tuin zetten? 

    Wanneer je in de supermarkt een muntplant gekocht hebt, kun je deze goed in de tuin zetten. De munt plant is een hele sterke plant, waardoor deze zich makkelijk ontwikkelt buiten. Let op, in de wintermaanden sterft de planten buiten af door de kou. 

  2. Hoeveel water heeft een munt plant nodig? 

    Een muntplant heeft maar weinig water nodig. Het is niet erg als de aarde rond de plant een paar dagen droog is. Wanneer je de plant buiten hebt staan, zou je deze in de ochtend of namiddag moeten bewateren. Het voorkomt het verbranden van het blad. 

  3. Hoe snel woekert munt door de tuin? 

    Munt is een plant die zeer snel woekert in de tuin. Het is daarom verstandig om de muntplant eerst in een pot of emmer te zetten en deze vervolgens in te graven. Zo kan de plant zich ontwikkelen, zonder dat deze begint te woekeren. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kruiden!

Meest populair