HomeKoopgidsenReview: verschillende soorten potgrond

Review: verschillende soorten potgrond

Potgrond voor kamerplanten, mediterrane planten, cactussen, organische potgrond: het is slechts een greep uit de vele soorten potgrond die je voor je planten kunt aanschaffen. Voordat je kunt bepalen welke potgrond je nodig hebt, is het goed om te weten welke verschillende soorten potgrond er zijn. Dit maakt het een stuk makkelijker om te bepalen wat voor jouw planten de juiste keuze is. Hier lees je alles wat je moet weten over potgrond.

Potgrond vs. Tuinaarde

Het is een vraag voor velen: wat is nu precies het verschil tussen potgrond en tuingrond? Onderstaand vind je een duidelijk antwoord op deze vraag:

  • Potgrond bestaat uit een combinatie van meerdere onderdelen: de unieke samenstelling zorgt voor een verbeterde groei van bloemen en planten. Veenmos, organische materialen, voedingsstoffen: het zit allemaal verwerkt in potgrond. Potgrond is vaak lichter en luchtiger dan tuinaarde, waardoor water gemakkelijker wegloopt. Dit maakt potgrond, zoals de naam doet vermoeden, uitstekend geschikt voor gebruik in potten en bakken.
  • Tuingrond is een aanvulgrond om in de tuin te gebruiken. De tuingrond krijgt als het ware een boost. Je kunt daarnaast ook kiezen voor bemeste tuinaarde, waarbij meststoffen aan de grond zijn toegevoegd. Je gebruikt tuinaarde voor zowel open tuinen als tuinbedden waar vaste planten, struiken en bomen in groeien.

Ontdek de soorten potgrond

Potgrond is grond dat bestaat uit verschillende componenten. En omdat niet iedere type plant dezelfde componenten nodig heeft, zijn er meerdere soorten potgrond. Dit maakt het mogelijk om de geschikte grond te kopen voor je planten. Hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond die beschikbaar zijn.

Universele potgrond: zoals de naam doet vermoeden is dit een soort potgrond die je voor vrijwel iedere plant kunt gebruiken. Deze potgrond bestaat uit veen of kokos; hierdoor krijg je een luchtig geheel dat water goed vasthoudt. Er zitten vaak weinig andere voedingsstoffen in de grond.

Kokos potgrond: deze potgrond is luchtig van structuur en is daardoor perfect voor de tropische planten, zoals de calathea.

Stekgrond: planten stekken? Daarvoor gebruik je speciale stekgrond. Deze potgrond bevat de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die een stekje nodig heeft.

Cactus potgrond: deze potgrond is gemaakt voor vetplanten zoals cactussen. De potgrond is zo samengesteld dat het perfect past bij de omstandigheden waarin een cactus normaal gesproken groeit. Een droge, zanderige massa waardoor wortels goed kunnen groeien.

Mediterrane potgrond: mediterrane planten zijn planten uit het Middellands Zeegebied. Olijfbomen, citrus planten en andere typische mediterrane planten vallen hieronder. Er zit vaak klei in deze potgrond, zodat je plant sterker wordt gemaakt.

Voordelen van potgrond

Waarom zou je gebruik maken van speciale potgrond? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je plant in de pot te laten staan van het tuincentrum en deze direct in een mooie pot te zetten. Toch is het beter om deze eruit te halen en de plant in verse grond te poten. Dit zorgt ervoor dat jouw plant kan gaan profiteren van alle voordelen die potgrond met zich meebrengt. Welke voordelen dat zijn, lees je hier:

  1. Ontwikkeling: potgrond zorgt voor de ontwikkeling van planten. Er zitten verschillende voedingsstoffen in potgrond die zorgen voor de gezonde groei van je groen.
  2. Ruimte: daarnaast zorgt potgrond ook voor ruimte. Ruimte voor wortels, afvoer van vocht en voor lucht. Dit is essentieel voor een gezonde groei van je planten
  3. Luchtig: een zak potgrond is een stuk minder zwaar dan tuinaarde. Dit komt omdat potgrond weinig vocht bevat.
  4. Speciale soorten: je kunt altijd een van de speciale soorten potgrond aanschaffen voor je nieuwe planten. Er zijn genoeg mogelijkheden en daardoor maak je altijd een goede keuze.

Tips bij het kopen van potgrond

Welke potgrond heb je nodig? Door het ruime aanbod, zoals je hierboven hebt gelezen, kan het lastig zijn om te ontdekken waar je goed aan doet. Hier vind je dan ook een aantal handige tips voor het kopen van potgrond.

Tip 1: Bekijk je plant

Het is in de eerste plaats belangrijk om te kijken naar de plant die je hebt gekocht of gaat kopen. Op basis hiervan kun je vaak wel ontdekken welke potgrond je nodig hebt. Met een universele potgrond zit je altijd goed, maar het wordt altijd aangeraden om voor een speciale potgrond te kiezen. Heb je een Calathea? Kokos potgrond past perfect bij deze tropische plant. Voor mediterrane planten en vetplanten is ook speciale potgrond beschikbaar.

Tip 2: voor binnen of buiten

Je kunt potgrond voor je buitenplanten aanschaffen, maar ook voor je kamerplanten. Over het algemeen vind je voor buitenplanten tuinaarde en voor kamerplanten potgrond. Bekijk wat je plant nodig heeft en maak op basis daarvan de juiste keuze.

Tip 3: Kijk naar de voedingsstoffen

Vergeet ook niet te kijken naar de (extra) voedingsstoffen die in de potgrond zitten. De voedingsstoffen zorgen voor een nog betere groei van jouw plant. Bij sommige soorten potgrond zijn extra voedingsstoffen toegevoegd, bij andere niet. Controleer dit van tevoren zodat je de beste keuze maakt.

Tip 4: Kies het juiste gewicht

Potgrond komt in diverse uitvoeringen. Er zijn zakken van 5 liter, maar ook van 10, 15 en zelfs meer. Je doet er goed aan om van te voren in te schatten hoeveel je nodig hebt. Op deze manier koop je niet onnodig teveel of te weinig potgrond.

Conclusie: de beste potgrond voor je planten

Hoewel je zeker voor universele potgrond kunt kiezen, doe je er altijd goed aan om voor een speciale potgrond te kiezen met speciale voedingsstoffen voor het type plant dat jij in huis hebt. Op deze manier kun je jouw planten optimaal laten groeien en geniet je nog langer van je nieuwe groene vrienden in huis!

Meest populair