HomeKoopgidsenReview: de beste kweeklampen

Review: de beste kweeklampen

Licht is een van de meest belangrijke elementen bij het kweken van planten. Een goede kweeklamp is dan zeker nodig. Maar wat is de beste kweeklamp voor jouw planten? Hier vind je niet alleen een handige top 5 kweeklampen, maar ontdek je ook waar je op moet letten voor het kopen van een kweeklamp voor je planten. Op deze manier maak je de beste keuze en kun je volop gebruik gaan maken van je nieuwe aanwinst!

Deze soorten kweeklampen zijn er

Kweeklampen zijn verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. Wat voor jou de beste keuze is, is vooral afhankelijk van wat voor soort planten je hebt, hoeveel je bereid bent te investeren en hoe groot je kweekruimte is. Hier vind je een overzicht van de drie meest voorkomende soorten kweeklampen.

  • HPS: HPS kweeklampen hebben een rode kleur en zijn zeer geschikt voor de bloeifase van planten. Dit type kweeklamp is verkrijgbaar in meerdere versies, zowel analoog als dimbaar en digitaal. De lampen zijn beschikbaar van 150 tot 1150 watt. Je hebt minimaal een lamp nodig van 400 watt voor je planten. De HPS kweeklamp produceert veel warmte, waardoor het belangrijk is om ze wat verder van je planten te hangen. Je hebt dan ook genoeg verticale ruimte nodig om je planten met deze lampen te kweken.
  • LED: LED kweeklampen bieden verschillende voordelen. Ze verbruiken weinig energie, ze zijn veilig en daarnaast zijn ze gemakkelijk aan te sluiten. Je hebt geen voorschakelapparaat nodig, wat bij HPS wel het geval is. LED kweeklampen gaan daarnaast ook langer mee. Deze lampen zijn wel wat duurder in de aanschaf.
  • Fluorescent: je kunt ook voor fluorescente kweeklampen kiezen. Er zijn diverse soorten van dit type kweeklamp verkrijgbaar: spaarlampen, TL-buizen, neonlampen en meer. Deze kweekverlichting is vooral geschikt voor jonge zaadplanten en stekken. Je kunt hiermee ook afbloeien, maar je hebt daarvoor wel de juiste lichtkleur nodig. Fluorescente kweeklampen moeten wat dichter op de plant worden gehangen, omdat ze niet veel warmte genereren.

Top 5 – Beste kweeklampen

Welke kweeklamp is nu de beste keuze? Er zijn heel veel verschillende soorten beschikbaar. Hier vind je de top 5 beste kweeklampen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Verderop lees je tips over het kopen van een goede kweeklamp, zodat je zeker weet dat je hiermee de beste resultaten behaalt met je planten. Ontdek hier de top 5 beste kweeklampen!

Voordelen van de beste kweeklamp

Planten hebben licht nodig om zo goed mogelijk te kunnen groeien. Om er zeker van te zijn dat je planten goed groeien, hebben ze de optimale omstandigheden nodig. Kunstlicht door middel van kweeklampen zorgt ervoor dat je jouw planten voorziet van optimaal licht. Wat zijn de belangrijkste voordelen van de beste kweeklamp, de ViparSpectra P600 Groeilamp & kweeklamp? Dat lees je hier:

  • Hoge efficiëntie: deze kweeklamp is zeer efficiënt en daardoor ideaal voor kleinere kweekoppervlaktes van 60×60 centimeter.
  • Dimmer: doordat de kweeklamp is voorzien van een dimmer, is de lamp te gebruiken in het complete groeiproces van de plant.
  • Altijd goede temperatuur: de ViparSpectra P600 is voorzien van een frame dat altijd direct warmte afstoot. Zo blijft de lamp altijd op de juiste temperatuur.

Tips bij het kopen van de beste kweeklamp

Natuurlijk wil je een kweeklamp kopen die aan jouw wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om goed te letten op een aantal aandachtspunten. Op deze manier weet je niet alleen zeker dat je de beste keuze maakt voor je planten, maar ook dat je een product koopt waar je lange tijd gebruik van kunt maken. Hier lees je alle tips voor het kopen van de beste kweeklamp.

Tip 1: Bepaal wat jouw planten nodig hebben

Zoek je naar een lamp die het juiste licht creëert voor je zaadplanten, of wil je de lamp gebruiken voor een groter deel van het groeiproces? Kweeklampen met een dimmer zijn dan de beste keuze. Je kunt deze zelf instellen waardoor je precies de juiste hoeveelheid licht en warmte creëert voor je planten.

Tip 2: Let op het verbruik

Het verbruik van de kweeklamp is natuurlijk een belangrijke specificatie. Hierdoor weet je of het voldoende is voor jouw planten, maar ook hoeveel het je kost om de kweeklamp veel te gebruiken. Steeds meer mensen kiezen voor LED en dat is niet zonder reden: het is op de langere termijn goedkoper, omdat er minder watt nodig is om een goed resultaat te behalen.

Tip 3: Bekijk de beschikbare ruimte

Bij de meeste lampen staat aangegeven hoeveel ruimte de lamp maximaal kan belichten. Hoe groter de ruimte, hoe meer lampen je nodig hebt en hoe meer vermogen een kweeklamp moet hebben. De hoogte en het oppervlak van de kweekruimte zijn van groot belang. Er zijn kweeklampen voor zowel kleine als grote oppervlakken: daardoor is het mogelijk om te vinden waar je naar op zoek bent. Natuurlijk dien je ook te letten op de hoeveelheid planten en het type planten dat je gaat kweken. Hoe meer planten, hoe hoger de lichtopbrengst moet zijn.

Tip 4: Welke kleuren heb je nodig?

Kweeklampen bieden meestal meerdere kleuren aan. In ieder geval de kleuren rood en blauw moeten aanwezig zijn, voor de bloei en de groei. Maar planten hebben meer lichtkleuren nodig en wanneer je een volledige cyclus wilt kweken heb je ook andere kleuren nodig. De beste kweeklamp heeft een breed spectrum aan kleuren.

Ga je gebruik maken van groeilicht middels een kweeklamp? Dan is het zeker aan te raden om ook te letten op de luchtvochtigheid van je planten. Deze kan omlaag gaan door het gebruik van kunstmatig licht. Zorg er daarom voor dat je je planten goed benevelt met een plantenspuit.

Conclusie: de beste kweeklamp

Een kweeklamp vinden: het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen en de verschillende mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Op deze manier maak je een goed overwogen keuze en ben je in staat om optimaal gebruik te gaan maken van je nieuwe aanwinst. Welke planten je ook wilt kweken en wat voor soort licht je ook nodig hebt: er is altijd een goede kweeklamp verkrijgbaar. En met de beste kweeklamp behaal jij de beste resultaten met jouw planten!

Meest populair