HomeKamerplantenDieffenbachia verzorgen

Dieffenbachia verzorgen

Wanneer je op zoek bent naar een echte eyecatcher voor thuis, dan is de Dieffenbachia plant meer dan het overwegen waard! Deze plant heeft bladeren met een hele opvallende tekening. Juist die tekening maakt de plant zo uniek; geen variant zal exact hetzelfde zijn. Tegelijkertijd maakt de tekening het mogelijk om verschillende plantjes met elkaar te combineren. Kies voor twee Dieffenbachia’s, of combineer de Dieffenbachia bijvoorbeeld met een Alocasia. Een Dieffenbachia verzorgen hoeft niet ingewikkeld te zijn, op deze pagina lees je er alles over. 

De Dieffenbachia plant heeft een hoogte van zo’n 30 tot 40 centimeter als je deze in de winkel koopt. De plant kan relatief groot worden, wat de Dieffenbachia ideaal maakt voor in de hoek van de kamer of bijvoorbeeld naast de bank. De plant groeit niet alleen in de hoogte, maar zal ook behoorlijk breed worden.

Geschikte plek:????️
Water:????????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Dieffenbachia

Doordat de Dieffenbachia behoorlijk groeit door de jaren heen, is het verstandig om voor een plek te kiezen waar de plant de ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Daarbij moet het een lichte plek zijn, zonder dat de plant een groot deel van de dag direct in aanraking komt met fel zonlicht. Zet de Dieffenbachia bijvoorbeeld nooit direct naast een raam op het zuiden. Het zal de gezondheid van de plant schaden. 

Van oorsprong komt de Dieffenbachia uit het tropisch regenwoud. Hier is het niet alleen warm, maar geniet de plant ook van een hoge luchtvochtigheid. Probeer de plant uit de buurt van de radiatoren in huis te houden, daar deze de luchtvochtigheid juist verlagen in hun directe omgeving. 

Water geven aan de Dieffenbachia

Probeer de grond rond de Dieffenbachia vochtig te houden, zonder dat de aarde kletsnat is. Dat laatste zou ertoe kunnen leiden dat de wortels van de Dieffenbachia beginnen te rotten na verloop van tijd. Steek je vinger in de aarde, om te voelen hoe vochtig dit nog is. Het zal vaak voldoende zijn om de plant eens of hooguit tweemaal per week wat water te geven. Met name in het voorjaar en de zomer is dit belangrijk. In de winter mag je het aantal keer dat je de plant water geeft wat verminderen; eens per anderhalve of twee weken zal voldoende zijn. De grond mag niet volledig uitdrogen. 

Zoals eerder genoemd werd komt de Dieffenbachia van oorsprong uit het tropisch regenwoud. Om de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant te verbeteren, is het verstandig de Dieffenbachia regelmatig te benevelen met een plantenspuit. Het besproeien van de plant zorgt er daarnaast voor dat het stof van de bladeren van de Dieffenbachia verdwijnt. Dit is noodzakelijk, omdat de plant zonder stof meer licht opneemt en daardoor makkelijker groeit. 

Voeding voor een Dieffenbachia

Het kan verstandig zijn om de Dieffenbachia zeker in de seizoenen waarin deze groeit, de lente en zomer, van wat extra plantenvoeding te voorzien. Gebruik hier een universele plantenvoeding voor. Houd de instructies op de verpakking van de plantenvoeding aan, om te voorkomen dat de plant te veel voeding krijgt. Dit lijkt misschien niet schadelijk, maar is het wel! Overigens geldt dat niet alleen voor de Dieffenbachia, maar ook voor andere kamerplanten. 

Te veel plantenvoeding laat de wortels van de Dieffenbachia verbranden, wat de gezondheid van de plant aantast. In de wintermaanden hoef je de plant geen extra voeding te geven. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Dieffenbachia verpotten 

Doordat de Dieffenbachia behoorlijk hard kan groeien, is het verstandig deze periodiek te verpotten. Een Dieffenbachia verpotten doe je het best in het voorjaar of aan het begin van de zomer. De plant heeft dan nog een groeiseizoen voor zich, wat de Dieffenbachia de mogelijkheid biedt om mogelijk beschadigde wortels te herstellen. Zo gaat de plant sterk de wintermaanden in. 

Gebruik bij een Dieffenbachia verpotten verse aarde. Zo voorzie je de plant direct van nieuwe voedingsstoffen, die de plant nodig heeft om goed te kunnen wortelen in de nieuwe pot. Maak de aarde direct nat bij het verpotten van de Dieffenbachia.

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Dieffenbachia stekken bij verpotten 

Waar een Dieffenbachia verzorgen niet heel lastig hoeft te zijn, is het stekken van de plant dat vaak wel. Je kunt gebruik maken van kopstekken, wat feitelijk de uiteindes van een tak zijn. Aan zo’n tak moeten in ieder geval drie of vier bladeren zitten. Je kunt de kopstek van de Dieffenbachia vervolgens in het water hangen, tot deze wortels ontwikkeld heeft. Plaats het stekje van de Dieffenbachia vervolgens in verse aarde. 

Tip: gebruik handschoenen tijdens het stekken van de Dieffenbachia. Als je een takje van de moederplant snijdt of knipt, zal daar sap bij vrijkomen. Dit sap zorgt voor irritaties aan de huid. Met handschoenen aan voorkom je dit. 

FAQ – Dieffenbachia verzorgen

  1. Is een Dieffenbachia giftig? 

    De Dieffenbachia is een zeer giftige plant. Houd hier rekening mee, wanneer je jonge kinderen of bijvoorbeeld huisdieren in huis hebt. Leer hen niet aan de plant te komen, of zet de plant wat hoger neer. 

  2. Hoeveel water heeft een Dieffenbachia nodig? 

    Je mag de Dieffenbachia best wat water geven! De Dieffenbachia verzorgen betekent dat je deze in het voorjaar en de zomer eens of tweemaal per week wat water geeft. In de herfst en winter mag je dit verminderen naar eens per anderhalve of twee weken. De grond mag nooit uitgedroogd zijn. 

  3. Hoe zie ik of de Dieffenbachia te veel water krijgt? 

    Op het moment dat de bladeren van de Dieffenbachia plant een gele of lichtbruine kleur krijgen, duidt dit op te veel water. Voel ook eens aan de stam van de plant. Als deze zacht is, kan er sprake zijn van rottende wortels. Verminder in beide gevallen de hoeveelheid water die je de Dieffenbachia geeft. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair