Een Peperomia verzorgen is heel eenvoudig! Het betreft een sterke kamerplant, die maar weinig nodig heeft om te kunnen overleven. Hoewel de naam van de plant verwijst naar het Griekse woord voor peper, heeft de plant hier verder weinig mee te maken. Je hoeft geen pepers aan de Peperomia te verwachten. Het leuke aan deze kamerplant is het feit, dat de plant in tal van verschillende soorten aangeboden wordt. Je kunt ze goed met elkaar combineren; de verschillende soorten Peperomia kamerplanten lijken niet heel veel op elkaar. Verschillen zitten onder meer in het formaat, de kleur en de vorm van de bladeren van de Peperomia.
Geschikte plek: | ?️ |
Water: | ? |
Voeding: | ?? |
Giftig: | ✖️ |
Inhoudsopgave
Geschikte plek voor een Peperomia
Van oorsprong komt de Peperomia kamerplant uit Zuid-Amerika; je treft de plant onder meer in Brazilië. De plant groeit hier in het wild in een schaduwrijke omgeving, het liefst onder bomen. In Zuid-Amerika is het warm en de luchtvochtigheid kan er relatief hoog zijn. Thuis kun je de Peperomia verzorgen op een plek in de halfschaduw. Helemaal uit de zon is onverstandig; het zou de groei van de plant belemmeren. Andersom is het eveneens niet slim de kamerplant een plekje in de volle zon te geven. Vermijd ook plekken in de buurt van radiatoren. Hier is de lucht vaak erg droog.
Tip: kijk naar de bladeren van de plant, om te zien of je de Peperomia op een geschikte plek gezet hebt. Op het moment dat de bladeren bruin worden krijgt de plant te veel direct zonlicht.
Water geven aan de Peperomia
Eerder las je al dat een Peperomia verzorgen niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Dat geldt onder meer voor het water geven aan de Peperomia. Het maakt de plant niet uit, dat je deze de ene keer wat meer water geeft dan de andere. Voorkom dat de aarde rond de wortels van de kamerplant te nat is. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de wortels beginnen te rotten.
Verkrijgbaar bij:
Tip: geef de Peperomia altijd water via de aarde rond de plant. Je zou de plant kunnen schaden, als je de plant water geeft via diens bladeren.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid water die je aan de Peperomia kamerplant geeft, hoe vaak je water moet geven. Over het algemeen geldt dat het voldoende is dit eens per twee weken te doen. Merk je dat de aarde al snel weer droog is? Geef in dat geval een volgende keer wat meer water.
Voeding voor een Peperomia
Wat extra voeding geven aan de Peperomia kan de ontwikkeling van nieuwe bladeren stimuleren. Het groeiseizoen van de Peperomia kamerplant begint al vroeg in de lente. Dat is een geschikt moment om de plant van wat universele plantenvoeding te voorzien. Lees voor het gebruik van de plantenvoeding altijd de instructies op de verpakking door. Dit voorkomt dat je de plant te veel voeding geeft. Je kunt de plant eens per maand of eens per twee maanden van wat extra plantenvoeding voorzien.
Na het groeiseizoen, de periode in de herfst en de winter, hoef je de Peperomia geen extra voeding te geven.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!
Peperomia verpotten
Je zal de Peperomia kamerplant niet snel hoeven te verpotten. De plant groeit op een laag tempo, waardoor het verpotten van de plant pas na een jaar of drie à vier aan te raden is. Het verpotten van een Peperomia stimuleert de groei hiervan. Kies altijd voor een bloempot, welke tenminste 15 tot 20 procent groter is dan de huidige pot. Een Peperomia verpotten kun je het beste in het voorjaar doen. Zo ben je het groeiseizoen voor; de plant heeft voldoende tijd om beschadigde wortels te herstellen en zich verder te ontwikkelen.
Gebruik bij een Peperomia verpotten altijd verse potgrond. De potgrond is rijk aan voedingsstoffen, welke de plant nodig heeft voor diens ontwikkeling.
Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.
Peperomia stekken bij verpotten
Kopstekken helpt je de Peperomia te vermeerderen. Een Peperomia stekken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zorg dat je een steeltje gebruikt met minimaal één blad. Steek het uiteinde van het steeltje in de stekpoeder en druk deze vervolgens direct in de stekgrond. Je hoeft de Peperomia stekken niet eerst in een glas water te laten hangen.
Tip: zorg dat je de aarde rond de Peperomia stekken voortdurend licht vochtig houdt. Op deze manier stimuleer je de groei van wortels aan de stekken van de Peperomia. Als ze groot genoeg zijn, kun je deze in een grotere bloempot plaatsen.
Verkrijgbaar bij:
FAQ – Peperomia verzorgen
- Is een Peperomia giftig?
De Peperomia is een niet giftige kamerplant. Het maakt de plant ideaal voor huishoudens met kinderen of huisdieren. Overigens wordt niet aangeraden van de plant te eten. Mochten je kinderen of huisdieren iets van de plant hebben binnengekregen, houdt diens gezondheid in dat geval in de gaten.
- Hoeveel water heeft een Peperomia nodig?
Een Peperomia verzorgen is heel eenvoudig; de plant heeft maar weinig water nodig. Zorg dat de wortels niet in het water staan. Het zou kunnen leiden tot het rotten van de wortels van de kamerplant. Het is voldoende plant eens per twee weken water te geven.
- Hoe zie ik of de Peperomia op een verkeerde plek staat?
De kleur van de Peperomia bladeren kan veranderen, wanneer deze niet op de juiste plaats in huis staat. De plant krijgt bijvoorbeeld bruine bladeren, als deze te veel direct zonlicht krijgt. Zijn er gele bladeren zichtbaar aan de Peperomia kamerplant? Geef deze in dat geval wat meer zonlicht.