HomeKamerplantenLipstickplant verzorgen

Lipstickplant verzorgen

Heb jij al eens van de Lipstickplant gehoord? De kamerplant draagt de opvallende bijnaam “bloem ter schaamte”, wat deze te danken heeft aan diens naam in het Latijn. De Lipstickplant verzorgen hoeft niet ingewikkeld te zijn, deze kamerplant heeft maar weinig nodig om in leven te blijven. Er zijn verschillende manieren waarop je de Lipstickplant terug kunt laten komen in je interieur. Gebruik de plant bijvoorbeeld in het trapgat als een leuke hangplant! In dit artikel lees je meer over een Lipstickplant verzorgen en hetgeen waarmee je hierbij rekening dient te houden. 

Tip: ondanks dat een Lipstickplant verzorgen niet ingewikkeld hoeft te zijn, vergt de plant enige aandacht. De plant kan maar liefst drie meter worden! Reden genoeg om de plant af en toe te snoeien. 

Geschikte plek: 🌤️
Water: 💦💦
Voeding: 🌱🌱🌱
Giftig: ✖️

Geschikte plek voor een Lipstickplant

Een Lipstickplant heeft relatief veel licht nodig. Dit betekent echter niet, dat je de plant direct bij het raam op het zuiden moet plaatsen. Direct zonlicht kan de plant schaden, waarbij deze gele bladeren krijgt. Mocht je de Lipstickplant in een trapgat gebruiken, zorg er dan voor dat deze via de op het trapgat grenzende kamers voldoende licht krijgt overdag. 

Van oorsprong komt de Lipstickplant uit Zuidoost-Azië. Het leuke aan de Lipstickplant is het feit, dat deze in het wild over andere planten heen kan groeien. Ook zie je de Lipstickplant zich regelmatig optrekken aan bomen; de plant heeft geen wortels in de grond. De Nederlandse versie heeft dat wel. Wees dus niet bang, dat je de Lipstickplant na je vakantie over het televisiemeubel of dressoir ziet klimmen. 

Water geven aan de Lipstickplant

Het feit dat een Lipstickplant verzorgen relatief makkelijk is, zit onder meer in het feit dat de plant weinig eisen heeft op het gebied van de bewatering hiervan. Zorg dat de aarde rond de plant steeds licht vochtig is. Je kunt een watermeter gebruiken om te kijken of de potgrond rond de wortels van de Lipstickplant nat genoeg is. Een andere manier om dit te testen is door je vingers in de aarde te steken. Pas op dat je de plant niet te veel water geeft; het kan de wortels van de Lipstickplant laten rotten. Dit schaadt de gezondheid van de plant. Toch heeft een Lipstickplant liever iets te veel water, dan te weinig. 

Geef de Lipstickplant in ieder geval eens per week een scheut water. Mocht de potgrond in de zomermaanden wat sneller opdrogen, dan kun je de plant wat meer of bijvoorbeeld tweemaal per week water geven. Dat geldt ook voor de periode waarin de plant in bloei staat. 

Tip: de Lipstickplant vindt het prettig wanneer je deze lauwwarm water geeft. Men is vaak geneigd om koud water aan planten te geven. Bij een Lipstickplant is dat onverstandig. 

Voeding voor een Lipstickplant

In tegenstelling tot veel andere kamerplanten vindt de Lipstickplant het prettig om regelmatig wat extra voeding te krijgen. Je kunt hier een universele plantenvoeding voor gebruiken. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Belangrijk bij het gebruik van plantenvoeding is het opvolgen van de instructies op de verpakking hiervan. Zou je de plant te veel voeding geven, dan schaadt dit de gezondheid van de plant. Dit is het gevolg van het verbranden van de wortels van de Lipstickplant. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Lipstickplant verpotten 

Een Lipstickplant verpotten is zelden nodig. Doe dit pas, wanneer de plant echt uit diens pot groeit, na zo’n twee tot drie jaar in veel gevallen. Bij het verpotten van de Lipstickplant dien je verse potgrond te gebruiken. De potgrond zit vol met voedingsstoffen, wat de groei van de Lipstickplant stimuleert. Kies altijd voor een pot welke zo’n 15 tot 20 procent groter is dan de pot die je momenteel gebruikt. Een Lipstickplant verpotten kun je het beste in het voorjaar doen; de plant heeft in dat geval nog een lang groeiseizoen voor zich. 

Bij het verpotten van een kamerplant is de kans relatief groot, dat je de wortels hiervan aantast. Door de plant te verpotten voor het groeiseizoen aan, heeft de Lipstickplant voldoende tijd om de beschadigde wortels te herstellen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Lipstickplant stekken bij verpotten 

Een Lipstickplant stekken is best makkelijk! Je knipt zo’n tien tot vijftien centimeter van de onderzijde van de moederplant af. Het is verstandig om direct meerdere stekken te nemen, zodat je de kans vergroot dat de Lipstickplant stekken zich ontwikkelen tot volwaardige plant. Van de Lipstickplant stekken doop je het uiteinde in de stekpoeder. Steek de stekken vervolgens rechtstreeks in de aarde. Je kunt er speciale stekgrond voor gebruiken. 

Om de groei van wortels aan de Lipstickplant stekken te stimuleren is het belangrijk de aarde in de potjes met stekken goed vochtig te houden. Na enkele weken zal je merken dat de Lipstickplant steeds steviger in de potjes geworteld zitten. Tijd om ze te verpotten!  

FAQ – Lipstickplant verzorgen 

  1. Is een Lipstickplant giftig? 

    Hoewel een Lipstickplant niet giftig is, wordt de plant niet gezien als een eetbare plant. Het feit dat de Lipstickplant niet giftig is, maakt deze plant zeer geschikt voor huishoudens met jonge kinderen en huisdieren. 

  2. Hoeveel water heeft een Lipstickplant nodig? 

    Een Lipstickplant houdt van een vochtige grond. Liever iets te veel water, dan te weinig! Met een vochtmeter of je vingers meet je of de plant water nodig heeft; de grond rond de wortels van de Lipstickplant mag niet droog zijn. Geef wekelijks een flinke scheut water en geef wat meer in de periode dat de Lipstickplant bloeit. 

  3. Hoe zie ik of de Lipstickplant op een verkeerde plek staat? 

    De bladeren van de Lipstickplant kunnen geel of bruin worden, als de plant te weinig of juist te veel zonlicht krijgt. De plant mag niet in direct zonlicht staan of hangen, maar heeft wel voldoende indirect zonlicht nodig om te groeien. 

Meest populair