HomeInspiratieStappenplan: zelf tabak maken met een tabaksplant

Stappenplan: zelf tabak maken met een tabaksplant

Een nadeel van roken is niet alleen dat het ongezond is, maar ook dat het erg duur is en ieder jaar duurder wordt. Genoeg redenen om veranderingen door te voeren. Wat dacht je ervan om je eigen tabak te gaan maken? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een tabaksplant. Benieuwd hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? Hier volg je gemakkelijk en snel het stappenplan: zelf tabak maken met een tabaksplant. 

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten hoeveel tabak je nodig hebt. Reken op ongeveer 55 gram tabak per plant: zo kun je gaan bepalen hoeveel tabaksplanten je moet gaan verbouwen. Daarnaast heb je ook een stuk grond nodig dat beschut is van de wind en dat in de volle zon licht. De planten zullen relatief groot worden en er gaan bloemen groeien. Houdt hier rekening mee in het creƫren van ruimte voor de planten.

Stappenplan voor tabak maken

Stap 1: Kweek de zaadjes 

De eerste stap is het kweken van de zaadjes. dit doe je bij voorkeur binnenshuis in de maanden maart, april of mei. Neem potjes, doe hier grond in en bevochtig de grond met water. Hier plant je de zaadjes in. Druk de zaadjes aan en zorg dat ze volledig in de grond zitten. Sluit de potjes af met een deksel, boterhamzakje of keukenfolie.Prik er gaatjes in zodat er nog lucht bij kan komen. Je kunt in plaats van potjes ook een growbox gebruiken.

Stap 2: Verwijder de deksel/folie

Na ongeveer 2 weken zullen de plantjes uitkomen en zie je steeltjes met bladeren eraan. Dan kun je het deksel of de folie van de potjes of growbox halen. Nu kunnen de plantjes optimaal groeien. Geef ze alleen regelmatig water.

Stap 3: Verpot de plantjes 

Na 3 weken is het tijd om de planten te verhuizen naar een grotere pot. Plaats ze bij voorkeur op een zonnige plek in huis, bijvoorbeeld voor het raam. 

Stap 4: Verplaats de planten naar buiten

Als de plantjes goed groeien en de temperaturen buiten worden hoger, is het tijd om de planten naar buiten te plaatsen. De grond moet vrij zijn van onkruid. Bemest de potgrond en zet de plantjes in de grond: houdt voldoende ruimte over tussen de plantjes. 

Stap 5: Planten oogsten

Gaan de bloemen van de tabaksplant bloeien? Dit is een teken dat het tijd is om de plant te oogsten. Pak eerst het blad onderaan de plant en werk zo door naar boven, zodat je alle bladeren hebt verwijderd. 

Stap 6: Bladeren behandelen

Pel de bladstelen en het middenerf van het blad. Hang de bladeren ondersteboven in bundels bij elkaar. De luchtvochtigheid in de ruimte waar je de bladeren ophangt moet zeer hoog zijn. Let er wel op dat de bladeren niet gaan schimmelen, ze zijn dan niet meer bruikbaar. Houd het proces van uitdroging in de gaten. De bladeren gaan eerst vergelen en dan uitdrogen. Maak de bladeren daarna klein met een mes of shredder en doe ze in de hulzenvuller.

Meest populair