HomeKamerplantenAloë Vera verzorgen

Aloë Vera verzorgen

De Aloë Vera is een typisch voorbeeld van een vetplant, welke zijn oorsprong in het Midden-Oosten vindt. Je kent de plant wellicht van de frisdrank waarin het sap van de Aloë Vera verwerkt is, of bijvoorbeeld van de zonnebrand met Aloë Vera-extracten. Mede doordat de plant zo breed gebruikt wordt, vind je deze tegenwoordig niet alleen in het Midden-Oosten of als kamerplant in Nederland. Ook in diverse Amerikaanse- en Aziatische landen houdt men zich bezig met het kweken van deze plant. Op deze pagina lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden bij een Aloë Vera verzorgen. 

Je herkent de Aloë Vera aan z’n lange, ietwat dofgroene bladeren met kleine haakjes aan de zijkanten. De plant wordt bij het gebruik in huis niet heel groot, ga uit van zo’n 60 tot 70 centimeter qua hoogte. 

Geschikte plek:☀️
Water:💦
Voeding:🌱
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een Aloë Vera

Je kunt de Aloë Vera plant op een groot aantal plekken in huis kwijt, zonder dat het de gezondheid van de plant schaadt. Ook op een plekje waar de plant de helft van de dag in de schaduw staat, zal deze het goed doen. Het is wel belangrijk, dat de plant voldoende licht krijgt om te kunnen blijven groeien. 

Waar de meeste planten uit de buurt van langdurig fel zonlicht moeten blijven, geldt dat niet voor de Aloë Vera. Deze kun je direct naast het raam op het zuiden zetten. Het verschil tussen de Aloë Vera en de diverse andere kamerplanten zit in de wijze waarop deze gekweekt worden. Een Aloë Vera is al gewend aan fel zonlicht. 

Water geven aan de Aloë Vera

Een Aloë Vera verzorgen is best eenvoudig! Je hoeft de plant maar weinig water te geven, daar het om een vetplant gaat. In het Midden-Oosten leeft de plant in een droog, warm klimaat. Water wat je de plant geeft wordt gedeeltelijk opgeslagen in de bladeren van de Aloë Vera. Hier slaat de plant voldoende op om weken vooruit te kunnen. Kijk af en toe wel of de aarde volledig uitgedroogd is, met name rond de wortels van de Aloë Vera. Wanneer dat het geval is, kun je de plant iets meer water geven. 

In het voorjaar en de zomer is het voldoende de plant eens per twee of drie weken wat water te geven. Dit hoeft niet veel te zijn. In het najaar en de winter kun je de plant eens in de vijf of zes weken van water voorzien. De plant heeft die seizoenen maar heel weinig nodig. 

Voeding voor een Aloë Vera

Doordat de Aloë Vera plant gewend is aan de droge omstandigheden in het Midden-Oosten, hoeft deze niet veel voeding te hebben om zich te kunnen blijven ontwikkelen. Wanneer je de Aloë Vera regelmatig verpot, krijgt deze steeds weer nieuwe bouwstoffen. Het toedienen van extra plantenvoeding is om die reden niet noodzakelijk. 

Heb je het gevoel dat de plant zich niet meer ontwikkelt, of ga je de Aloë Vera niet verpotten? In dat geval kun je de pot van wat plantenvoeding voor cactussen en vetplanten voorzien. Lees altijd de instructies op de verpakking hiervan, om te voorkomen dat je de Aloë Vera te veel voeding geeft.  

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Aloë Vera verpotten 

Eerder las je al dat de Aloë Vera een plant is die niet heel hoog zal worden; zo’n 60 tot 70 centimeter. In de breedte kan de plant echter wel fors groeien! Het is verstandig om de plant regelmatig naar een grotere pot te verplaatsen. Doe dit eens per twee of drie jaar, afhankelijk van de snelheid waarmee deze groeit. Die snelheid hangt weer af van de plek in huis waar je de Aloë Vera plaatst. 

Zet de Aloë Vera altijd in een pot met verse aarde. Zo heeft de plant voldoende bouwstoffen om verder te kunnen groeien. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, hoeft de Aloë Vera bij het verpotten hiervan niet direct van water te worden voorzien. Het is verstandig om hier een weekje mee te wachten. 

Door de Aloë Vera plant te verpotten in het voorjaar, heeft de Aloë Vera nog alle kans om eventueel beschadigde wortels te herstellen. Zou je de plant in de herfst of winter verpotten, dan herstelt de Aloë Vera veel minder goed. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Aloë Vera stekken bij verpotten 

Aloë Vera stekken is mogelijk! Aan de moederplant zijn vaak uitlopers te zien; je vindt ze aan de onderzijde. Let op, je vindt jonge scheuten alleen wanneer de pot hier breed genoeg voor is. Bij een smalle pot krijgen de scheuten onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Laat de Aloë Vera stekken eerst een paar dagen drogen. Vervolgens plaats je ze in een mengsel van compost en zand. Houd hierbij de verhouding tweemaal compost en eenmaal los zand aan. 

Het is belangrijk dat de Aloë Vera stekken op een plek staan met een hoge luchtvochtigheid. Denk aan een kas, of door de Aloë Vera stekken in een gesloten plastic zak te stoppen. Het is verstandig de stekjes van de Aloë Vera regelmatig te benevelen om zo de luchtvochtigheid verder te verhogen. 

FAQ – Aloë Vera verzorgen

  1. Is een Aloë Vera giftig? 

    De Aloë Vera is geen giftige kamerplant. Niet voor niets wordt het sap van deze plant in verschillende producten verwerkt. Het is echter niet aan te raden om het sap onverwerkt te nuttigen. 

  2. Hoeveel water heeft een Aloë Vera nodig? 

    Een Aloë Vera heeft maar weinig water nodig; in het voorjaar en de zomer eens per twee of drie weken. In de winter hoeft de Aloë Vera plant nog minder water. Het is voldoende wanneer je plant eens per vijf of zes weken wat water geeft. 

  3. Hoe zie ik of de Aloë Vera te veel water krijgt? 

    Op het moment dat het uiteinde van de bladeren van een Aloë Vera plant slap begint te worden, duidt dit erop dat de plant te veel water krijgt. Het blad verliest z’n stevige structuur hierbij. 

 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair