HomeKamerplantenCaladium verzorgen

Caladium verzorgen

Decoreer de ruimtes in huis met de Caladium kamerplant! Deze plant wordt in verschillende kleuren aangeboden. Kies bijvoorbeeld voor een fraaie, lichtgroene variant en combineer deze met een rode Caladium. Het geeft een heel sfeervol effect. Een Caladium verzorgen vergt wat tijd en aandacht. Het is niet de makkelijkste plant voor binnen. 

Wist je dat de Caladium groeit vanuit een knol? Dit betekent ook dat de plant sterk seizoensgebonden is. In het voorjaar beginnen de bladeren van de Caladium uit de knol tevoorschijn te komen. De plant is op het mooist in de zomer! Na de zomermaanden zullen de bladeren van de Caladium langzaamaan afsterven, tot alleen de knol nog over is in de winter. Gooi de plant niet weg, in het voorjaar kun je er opnieuw van genieten. 

Geschikte plek:????️☀️
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Caladium 

In het voorjaar en de zomer moet de Caladium op een lichte plek in huis staan. Zet de plant bij voorkeur niet direct tegen een ruit aan, daar direct zonlicht de plant kan schaden. Het licht gebruikt de plant om te groeien. In de wintermaanden, als je alleen de knol nog over hebt, kun je de pot op een ander plekje zetten. Het is belangrijk dat het hier niet te koud is. In het voorjaar zet je de pot weer terug. 

Zoals reeds genoemd werd, zullen de bladeren in de loop van het jaar afsterven. Pas op met het verwijderen van deze bladeren! Soms zijn mensen geneigd de lichtbruine bladeren weg te nemen bij de Caladium verzorging. Dit is onverstandig, daar de nog levende bladeren energie aan de knol geven. De knol heeft deze energie nodig om in het voorjaar weer uit te kunnen komen. Verwijder om deze reden alleen bladeren waar van je met 100% zekerheid kunt stellen dat ze niet meer leven. 

Water geven aan de Caladium 

De Caladium mag best wat water hebben, om zich vanaf het voorjaar goed te kunnen ontwikkelen richting de piek in de zomer. Ga uit van één of twee keer per week. Dit begint al voordat de eerste bladeren zichtbaar zijn. De knol heeft in het voorjaar water nodig om de eerste bladeren boven de grond te laten komen. Op het moment dat de bladeren langzaam van kleur veranderen en afsterven, kun je de hoeveelheid water afbouwen. Zitten er helemaal geen bladeren meer aan de knol, aan het begin van de winterperiode? Laat de knol in dat geval met rust en geef deze geen water meer. Zou je dat wel doen, dan loop je het risico dat de knol zal gaan rotten.

Ligt er veel stof op de bladeren van de Caladium? Je kunt de plant met een plantenspuit benevelen, zodat het stof verdwijnt. Zo vangt de Caladium meer licht op, wat diens groei ten goede komt. 

Voeding voor een Caladium 

In het voorjaar heeft de Caladium nog geen voeding nodig. Geef in de zomer wel af en toe wat plantenvoeding. Het is voldoende wanneer je dit eens per drie of vier weken doet. Je kunt een universele plantenvoeding gebruiken. Lees hierbij altijd de instructies op de verpakking door, om te voorkomen dat de Caladium te veel voeding krijgt. Dit zou de plant kunnen schaden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Caladium verpotten 

Het verpotten van de Caladium is vaak niet nodig. De plant zal relatief klein blijven, doordat de bladeren in het najaar weer afsterven. Vervolgens begint de plant in het voorjaar opnieuw te groeien. Eigenlijk heel makkelijk! Je kunt de aarde rond de knol in het voorjaar verversen, zodat deze voldoende voedingsstoffen heeft om uit te komen. Pas hierbij goed op, zodat je de wortels van de Caladium niet aantast tijdens het verversen.

Een Caladium verpotten is een goed moment om te kijken hoe het met de gezondheid van de knol staat. Is deze erg zacht geworden? Het duidt erop dat de knol van binnen aan het rotten is. Je kunt de Caladium het beste weggooien en een nieuwe plant kopen. De knol hoort hard te zijn.

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.  

FAQ – Caladium verzorgen

  1. Is een Caladium giftig? 

    De Caladium is een giftige kamerplant, zowel voor mensen als dieren. Wanneer je kinderen en huisdieren hebt, is het verstandig hier rekening mee te houden bij het uitzoeken van een geschikte plek voor de Caladium. 

  2. Hoeveel water heeft een Caladium nodig? 

    Een Caladium heeft vanaf het voorjaar tot de herfst water nodig. Geef de plant één of twee keer per week water, waarbij je steeds voelt of de aarde rondom de knol niet te nat is. Dit zou tot het rotten van de knol kunnen leiden. In de winter heeft de plant geen water nodig. 

  3. Mijn Caladium sterf af, hoe kan dit? 

    Het is een natuurlijk proces, dat de Caladium in het najaar z’n bladeren verliest. Dit is namelijk een knol. In de winter rust de knol, om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Je kunt de knol in de winter op een andere, niet te koude plek zetten. In het voorjaar haal je deze weer tevoorschijn. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Meest populair