HomePlantverzorgingGele bladeren aan mijn plant: hoe ontstaan ze? 

Gele bladeren aan mijn plant: hoe ontstaan ze? 

Gele bladeren aan kamerplanten leiden vaak direct tot zorgen. Heb ik de plant te veel water gegeven? Krijgt mijn plant te weinig water, of staat deze te vaak in de zon? In dit artikel vind je het antwoord op de vraag, waarom er gele bladeren aan je planten hangen. De gedachte dat de plant te veel of juist te weinig water heeft gekregen is geen gekke. Vaak hangt het verkleuren van het blad hiermee samen. 

Kijk nog eens goed naar het paspoort van de plant. Sommige planten, bijvoorbeeld de knollen, laten hun bladeren in de herfst vallen. Ook wanneer deze in huis staan! Dit wordt voorafgegaan door het verkleuren van het blad. Deze wordt eerst geel, vervolgens bruin en valt als laatste van de plant af. In het voorjaar loopt de knol weer uit en ontwikkelt deze de fraaie groene bladeren, zoals je ze het liefste ziet! 

Planten hebben ieder hun eigen wensen 

Wanneer je verschillende soorten kamerplanten in huis gebruikt, is het belangrijk rekening te houden met de individuele wensen van de plant. Neem het extreme voorbeeld van een cactus; deze kan weken zonder water. Er zijn echter ook planten, vaak met een tropische achtergrond, welke meermaals per week een beetje water nodig hebben. Op deze website vind je van veel planten hoe je ze het beste kunt verzorgen. 

Tip: sommige planten, voornamelijk die uit het tropische regenwoud, hebben naast water in de pot ook een sproeibeurt nodig. Het besproeien van een plant verhoogt de luchtvochtigheid van de omgeving van de plant, waardoor deze beter groei. 

Te veel of te weinig water voor een plant 

Vaak krijgt een plant te weinig water, wanneer de bladeren hiervan beginnen te verkleuren. Het is verstandig de plant een aantal weken wat minder water te geven. Voel met je vingers hoe nat de grond rond de wortels van de plant is. De grond moet bij veel plantensoorten lichtvochtig, maar zeker niet nat zijn. Een uitgedroogde grond is vrijwel nooit goed. Probeer een middenweg te vinden! 

Houd er hierbij rekening mee, dat onder meer vetplanten een eigen intern waterreservoir hebben. Ze slaan het water op in hun stam, of bijvoorbeeld in het blad. Zodra het water in de pot op begint te raken, spreken zij hun reserves aan. Zou je voortdurend nieuw water geven, dan kunnen de wortels van de plant gaan rotten. De plant heeft immers z’n eigen reserves en geen extra water nodig. 

Andersom kan een plant ook te weinig water krijgen. In dat geval is het verstandig de plant wat extra te geven. Sla hier niet in door, maar doseer het en verspreid het extra water of meerdere dagen of weken. Je zal zien dat de plant al snel weer aansterkt. Een probleem met de hoeveelheid water herken je aan de wijze waarop het blad verkleurt. Als het blad een egale, gele kleur krijgt ligt dit aan de hoeveelheid water. Zijn er juist gele of bruine stippen te zien? In dat geval ligt de oorzaak elders. 

Ongedierte als oorzaak van gele bladeren

Naast een probleem met de hoeveelheid water die de plant krijgt, kan ook ongedierte schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de luis of de mijt. Het verschilt per type kamerplant welke ongediertesoorten hierop af komen. Op internet vind je er per plantensoort meer informatie over. Ongedierte, met name de bladluis, komt vaker buiten voor dan binnen woningen. Het regelmatig afspuiten van planten helpt niet alleen de luchtvochtigheid te verhogen, zoals reeds genoemd werd, maar ook om ongedierte op de bladeren van de plant tegen te gaan. 

Extra plantenvoeding geven vaak onverstandig 

Soms wordt gedacht dat het verkleuren van de bladeren van een kamerplant het gevolg is van een tekort aan voeding. Kamerplanten hebben vaak nauwelijks extra plantenvoeding nodig in het jaar. Naast het feit dat het niet nodig is, kan plantenvoeding ook schadelijk zijn. Als je meer geeft dan op de verpakking van de plantenvoeding staat, dan loop je het risico dat de wortels van de plant verbranden. Reden genoeg om hier voorzichtig mee te zijn, zeker als het zeer waarschijnlijk niet nodig is! 

Nog een laatste tip: zet de momenten waarop je de plant water moet geven in je telefoon! Zo vergeet je dit voortaan nooit meer. Overigens zijn er ook handige systemen te koop, die de plant zelf de juiste hoeveelheid water geven of je een signaal geven als de plant water nodig heeft.

Meest populair