HomeBuitenplantenPetunia verzorgen

Petunia verzorgen

Met een Petunia geef je de tuin meer kleur! Gebruik de Petunia in de volle grond, of bijvoorbeeld in een aantal potten of plantenbakken op het terras. Petunia’s worden in verschillende kleuren aangeboden door tuinwinkels. Houd er rekening mee, dat de Petunia een eenjarige plant is. Een volgend jaar zal je de plant opnieuw moeten poten. Je kunt de plant al vroeg in het voorjaar poten, zodat je er de hele zomer van kunt genieten. Prettig aan de Petunia is dat deze mooi blijft tot de eerste nachtvorst doorkomt. De plant zal op dat moment snel verdwijnen. Een Petunia verzorgen hoeft niet lastig te zijn.

Niet alleen wordt de Petunia in verschillende kleuren aangeboden. Ook zitten er verschillen in het patroon op de bladeren van deze plant. Kies bijvoorbeeld tussen een Petunia met fraaie gestippelde bladeren, of een model met een effen blad. De combinatie van verschillende Petunia’s staat heel fraai!  

Geschikte plek:☀️????️
Water:????????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Petunia

De Petunia is niet alleen geliefd bij mensen. Ook bijen en vlinders zijn dol op de plant! Bijen halen de nectar uit de Petunia en zorgen met hun vrolijke gezoem voor leven in de tuin. Houd er rekening mee bij het kiezen van een geschikte plek voor de plant. Kinderen zijn vaak niet al te dol op bijen. Een goede reden om de Petunia in een border wat verder van het terras te plaatsen. Overigens doen de bijen geen kwaad, ze zijn zelfs hartstikke nuttig in de tuin! 

Tip: let bij de aankoop van een Petunia op het formaat hiervan. Sommige tuinwinkels verkopen Petunia’s die gegroeid zijn vanuit zaden. Anderen verkopen de Petunia’s nadat deze gestekt zijn. De gestekte Petunia’s zijn vaak al wat groter en zullen meer bloemen laten zien in de zomer. Overigens betekent dit niet dat je nooit voor een Petunia die met zaden ontwikkeld is zou moeten kiezen. Plaats deze in het vroege voorjaar in de tuin.

Je kunt de Petunia het beste in volle zon of halfschaduw plaatsen. In de schaduw komt deze plant niet goed tot z’n recht. Hoewel de Petunia in leven zal blijven, geeft deze in de schaduw minder bloemen. Probeer een plekje uit de wind te zoeken. Wind tast de Petunia aan. 

Water geven aan de Petunia

Om te voorkomen dat de bladeren en bloemen van een Petunia slap beginnen te hangen, is het belangrijk de grond rond de Petunia nat te houden. Dit geldt zowel voor de Petunia’s in de volle grond, als voor de planten die je in een pot zet. Pas op dat de grond niet té nat is, dit zou de wortels van de Petunia kunnen doen laten rotten. De grond moet lichtvochtig zijn. Helemaal droog is niet goed! 

In de zomer heeft de Petunia meer water nodig dan in het voor- en najaar. Geef de plant zeker op warme dagen een keertje extra water. Het besproeien van de Petunia’s is niet nodig. Let er bij het gebruik van een bloempot op, dat er voldoende gaten in de onderzijde hiervan zitten. 

Voeding voor een Petunia

Doordat een Petunia een eenjarige plant is, hoef je deze geen extra voeding te geven. Dit kan de plant zelfs schaden! Te veel voeding verandert de zuurtegraad van de aarde waarin deze staat. Het kan de wortels van de plant aantasten. Daarbij is de kans groot dat extra bemesting voornamelijk zorgt voor meer blad aan de Petunia, daar waar je juist meer bloemen wenst. In de aarde waarin je de Petunia poot zit vaak al meer dan voldoende bemesting om de plant een jaar lang te laten groeien. 

Je stimuleert de groei van nieuwe bloemen in de Petunia door de oude bloemen steeds weg te knippen als deze uitgebloeid zijn. Niet alleen goed voor de plant; het staat ook mooier! 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten

Petunia verpotten en snoeien 

Zodra de Petunia gebloeid heeft, kun je deze flink terugsnoeien. Wees hierbij niet bang dat je de plant beschadigt. De kans is zeer groot, dat deze al snel opnieuw zal gaan bloeien. Zo geniet je er vanaf het voorjaar tot aan de eerste winterse dagen van. Naarmate het jaar verstrijkt zal het steeds wat langer duren, voordat de plant weer bloeit. Door de plant steeds te snoeien nadat deze gebloeid heeft, hoef je de Petunia niet te verpotten naar een grotere pot. 

Je kunt in iedere pot meerdere Petunia’s met elkaar combineren. Ze hebben niet heel veel ruimte nodig. In een border kun je de Petunia gebruiken als een bodembedekker rond de grotere heesters en kleine boompjes. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Petunia stekken voor een volgend jaar 

Wil je een volgend jaar ook van Petunia’s in de tuin genieten? Petunia’s stekken is mogelijk, door een aantal takjes onder de knoop af te knippen. Vervolgens doop je het uiteinde van deze stekjes in stekpoeder, om ze vervolgens in een potje met aarde te zetten. Je kunt hierbij voor speciale tuinaarde, bedoeld voor jonge stekken kiezen. Het vergroot de kans dat het stekken van een Petunia lukt. Zoals eerder genoemd is de Petunia niet bestand tegen vorst. Laat de jonge stekken daarom tot het voorjaar in een kas of schuur staan. 

FAQ – Petunia verzorgen 

  1. Is een Petunia giftig? 

    De Petunia is een giftige plant voor mens en dier. Eet de bloemen en bladeren van de Petunia ook. Mocht je huisdier of kind toch van de plant gegeten hebben, dan is het raadzaam een huis- of dierenarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Petunia nodig? 

    Een Petunia heeft best wat water nodig, zeker in de zomer. Houd de aarde rondom de Petunia lichtvochtig, zonder dat de plant zwemt in het water. De aarde mag in geen geval droog raken. De bladeren en bloemen van de Petunia zullen gaan hangen. 

  3. Hoe lang blijft de Petunia bloemen geven?  

    Groot voordeel van een Petunia verzorgen is het feit, dat de plant vanaf het voorjaar tot aan het najaar bloemen blijft geven. Zeker wanneer je voor een wat grotere Petunia kiest. Zodra het ’s nachts begint te vriezen zal de Petunia uit de tuin verdwijnen. De plant is niet winterhard. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair