HomeBuitenplantenRhododendron verzorgen

Rhododendron verzorgen

Met de Rhododendron geef je de borders in je tuin al vroeg in het jaar meer kleur. Het is een zeer geliefde buitenplant, die in veel tuinen gebruikt wordt. Enig nadeel: een Rhododendron verzorgen vergt wat tijd en geduld. Snoei je de Rhododendron niet, dan loop je het risico dat de struik een volgend jaar niet of minimaal bloeit. Dat is zonde, want de Rhododendron heeft je bij de juiste verzorging veel te bieden! Een van de fijne eigenschappen van de Rhododendron is het feit, dat de plant al in het voorjaar bloeit en daarna een bos prachtige, diepgroene bladeren toont. Zo geniet je er het hele jaar door van! Doordat de plant in het voorjaar bloeit, valt deze daarnaast goed te combineren met andere planten en heesters, welke in de zomer of herfst bloeien. In dit artikel lees je alles over een Rhododendron verzorgen in jouw tuin! 

Wist je dat de Rhododendron vrij vertaald naar het Nederlands eigenlijk “rozenboom” betekent? Het verwijst naar de sierlijke bloemen van de plant. Sinds de eerste verschijning van de plant zijn er meer dan duizend verschillende soorten ontwikkeld.  

Geschikte plek:☀️????️
Water:????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Rhododendron

Kies een plek in de zon of nog beter, in de halfschaduw voor de Rhododendron. De plant mag niet in de schaduw staan, als je in het voorjaar wilt genieten van haar bloemen. Houd er daarnaast rekening mee, dat de Rhododendron niet in de buurt van de beuk of wilg geplaatst zou moeten worden. De plant doet het naast deze buren minder goed, dan wanneer je de Rhododendron bijvoorbeeld naast de Magnolia of sierkers zet. Zeker de combinatie van een Rhododendron en Magnolia is erg mooi. 

Mocht je de Rhododendron op een zonrijke plek in de tuin zetten, dan is het belangrijk de plant voldoende water te geven. Niet alleen in het voorjaar, maar zeker ook in de zomer. De plant mag niet in te droge grond staan. 

Wanneer je de mogelijkheid hebt om de structuur van de grond waarin je de Rhododendron poot aan te passen, dan is het slim hier wat humus aan toe te voegen. Het komt de ontwikkeling van de Rhododendron ten goede. Zorg er daarnaast voor dat je de grond goed los spit. 

De Rhododendron is een winterharde plant. De meeste soorten van deze buitenplant zijn daarbij wintergroen. Doordat de plant winterhard is, hoef je deze niet naar binnen te halen in de winter. Mocht het heel streng vriezen, dan zou je de aarde rond de plant van wat bedekking kunnen voorzien. 

Water geven aan de Rhododendron

Zoals reeds genoemd werd heeft de Rhododendron veel water nodig, wanneer je deze in de zon plaatst. Geef de plant op warme dagen zeker eens per twee dagen een flinke scheut water. Zorg dat de grond rond de Rhododendron waterdoorlatend is. Het voorkomt dat de Rhododendron in het water zwemt. Iets wat de wortels van de plant kan doen laten rotten. 

Op een plek in de halfschaduw heeft de Rhododendron minder water nodig. Je kunt de plant eens per week wat water geven, als het langere tijd droog is buiten. Zorg dat de tuinaarde vochtig is op het moment dat je de Rhododendron poot. Dit kun je het beste in het voor- of najaar doen. Poot de Rhododendron niet in de zomer. 

Voeding voor een Rhododendron

Een Rhododendron houdt van een humusrijke en het liefst ietwat zure grond in de tuin. Er zijn verschillende soorten tuinmest die de aarde de juiste PH-waarde geven voor de Rhododendron. Volg altijd de instructies op de verpakking van de tuinmest, om er zeker van te zijn dat je de plant niet te veel mest geeft. Houd ook rekening met de buren van de Rhododendron. Mogelijk kunnen deze minder goed tegen een zure grond. Gebruik in dit geval in zeer beperkte mate tuinmest. 

Er wordt speciale mest voor de Rhododendron verkocht bij veel tuinwinkels. Zo weet je zeker dat je de plant de juiste voeding en bemesting geeft! Het is voldoende om de bemesting eens of tweemaal per jaar rond de Rhododendron te strooien. Doe dit niet in het najaar en de winter. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten

Rhododendron snoeien 

Vaak behoudt de Rhododendron z’n mooie vorm tijdens diens ontwikkeling. Het maakt een Rhododendron verzorgen eigenlijk heel simpel! Je hoeft de plant zelden te snoeien om deze in een mooie vorm te houden. Wanneer je het gevoel hebt dat de Rhododendron te groot wordt, zou je het oude hout van de plant weg kunnen snoeien. Doe dit aan het eind van het voorjaar, als de plant uitgebloeid is. In de zomer heeft de plant nog voldoende tijd om nieuwe, jonge scheuten te ontwikkelen op de plekken waar je de plant gesnoeid hebt. 

Pas op dat je de vorm van de Rhododendron niet te veel aantast bij het snoeien van de plant. Dit zou zonde zijn en is vaak lastig te herstellen! 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Rhododendron stekken bij verpotten 

Het stekken van de Rhododendron doe je middels kopstekken. Dit betekent dat je aan het begin van de zomer een aantal jonge scheuten van de moederplant knipt. Steek ze in stekpoeder en zet ze vervolgens in een potje met stekaarde. Voordat je het uiteinde van de takjes in de stekpoeder doopt is het verstandig de onderste bladeren van de takjes te verwijderen. 

Bij Rhododendron stekken is het niet noodzakelijk om de jonge plantjes eerst een tijd in het water te laten staan. Je kunt ze direct in een potje met aarde zetten. Om de luchtvochtigheid te verhogen en de ontwikkeling van de Rhododendron daarmee te stimuleren kan het slim zijn om het potje te hullen in plastic. 

FAQ – Rhododendron verzorgen 

  1. Is een Rhododendron giftig? 

    De Rhododendron is giftig, je zou niet van de plant moeten eten. Mocht je kind of huisdier iets van de plant gegeten hebben, dan is het raadzaam direct advies in te winnen bij een huis- of dierenarts.  

  2. Hoeveel water heeft een Rhododendron nodig? 

    Een Rhododendron verzorgen betekent dat je de plant eens per week water zou moeten geven, als het de hele week droog is en de plant in de halfschaduw staat. Bij een Rhododendron die in de volle zon staat dien je de plant eens per twee of drie dagen een scheut water te geven. 

  3. Hoe kan het dat mijn Rhododendron bruine knoppen heeft? 

    Wanneer je Rhododendron bruine knoppen vertoont, duidt dit op een infectie met cicaden. Deze insecten tasten de Rhododendron aan, doordat zij hun eitjes in de knoppen van de Rhododendron leggen. Het is een schimmel, die de bruine knoppen veroorzaakt na een infectie. Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar die je helpen een verdere aantasting van de plant te voorkomen. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair