HomeKamerplantenOleander verzorgen

Oleander verzorgen

Voorzie het interieur in huis van meer kleur met een Oleander. Het is een bijzonder kleurrijke plant, welke met name in het voorjaar en de zomer prachtig bloeit. De Oleander wordt in verschillende kleuren verkocht bij tuinwinkels, ieder met diepgroene bladeren bij een goede verzorging. De Oleander wordt soms ook buiten gebruikt, om bijvoorbeeld het terras of de veranda op te vrolijken. Houd er rekening mee dat een Oleander niet winterhard is. De plant zal in het najaar naar binnen moeten worden gehaald om deze de winter door te helpen. Een Oleander verzorgen is niet heel ingewikkeld, al is de plant niet de makkelijkste. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een Oleander verzorgen. 

Geschikte plek:☀️
Water:????????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Oleander 

De Oleander houdt van de zon! Je kunt de plant in direct zonlicht zetten, zonder bang te hoeven zijn dat de bladeren gele of bruine randen krijgen. Je kunt de plant bij een raam op het zuiden zetten. Zet de Oleander vooral niet op een schaduwrijke plek in huis, het gaat ten koste van de fraaie bloemen van deze kamerplant. 

Zet Oleander in geen geval in de buurt van een radiator. Rond de radiator is de luchtvochtigheid te laag voor een Oleander. Een te lage luchtvochtigheid zal de bladeren van de Oleander al snel van kleur laten veranderen. Je herkent het aan het geel worden van de bladeren. Dit is verraderlijk, daar gele bladeren bij veel andere kamerplanten op te veel water. Bij de Oleander is het dus precies andersom! 

Heb je het idee dat de Oleander minder mooi bloeit, dan dat deze in het verleden heeft gedaan? Mogelijk is de temperatuur in de ruimte waar de Oleander staat te laag. Zet de Oleander bijvoorbeeld niet in de slaapkamer, als je het raam hier de hele nacht open hebt staan. 

Water geven aan de Oleander

Je mag de Oleander flink wat water geven! De plant moet in lichtvochtige aarde staan. Voel regelmatig met je vingers in de aarde, om te kijken of dit vochtig genoeg is rond de wortels van de plant. In de lente en zomer volstaat drie- of viermaal per week water geven aan de Oleander. 

Houd er rekening mee dat de Oleander water het liefst vanaf onder opneemt. Om deze reden is het verstandig de pot van wat hydrokorrels of bijvoorbeeld scherven van een oude bloempot te voorzien. Het dient als een reservoir, waaruit de plant het water op kan nemen. Er mag niet te veel water onder in de pot blijven staan. Dit zou kunnen leiden tot het rotten van de wortels van de Oleander. 

De Oleander houdt van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Spuit de bladeren van de plant eens per twee of drie weken kort af. Het verhoogt enerzijds de luchtvochtigheid in de ruimte en zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen stof op de bladeren van de kamerplant blijft liggen. 

Voeding voor een Oleander

Over het algemeen heeft een Oleander geen extra plantenvoeding nodig. Je kunt de plant op z’n tijd van vloeibare voeding geven of bijvoorbeeld een aantal koemestkorrels. Doe dit niet te vaak! Te veel plantenvoeding kan de wortels van de Oleander aantasten, wat diens ontwikkeling schaadt. Volg de instructies op de verpakking van de vloeibare plantenvoeding om de juiste dosering aan te kunnen houden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Oleander verpotten/snoeien 

Zorg dat de Oleander in een relatief grote pot staat; de plant heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ten opzichte van andere kamerplanten geldt voor de Oleander dat de pot groter moet zijn dan gemiddeld. Het is om deze reden eveneens belangrijk de plant tijdig te verpotten. Je kunt de Oleander in normale potaarde zetten. Om de groei van de plant te stimuleren kan het geen kwaad om de aarde van wat extra leem te voorzien. Ook een schep zand doet de Oleander goed. 

Vind je dat de plant te groot is geworden voor diens plek in je woning? Je kunt de Oleander relatief makkelijk snoeien. Het zal de ontwikkeling van de Oleander doorgaans niet schaden. Wacht met het snoeien van de Oleander tot het najaar. Op de plek waar je de Oleander snoeit zullen na verloop van tijd nieuwe uitlopers ontstaan. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Oleander stekken bij verpotten 

Een van de fijne eigenschappen van een Oleander is het feit, dat een Oleander stekken relatief makkelijk is. Wacht tot het begin van de zomer met het stekken van de Oleander kamerplant. De meest geschikte manier van stekken is het gebruik van kopstekken. Hierbij knip je een aantal jonge takken van de Oleander af en verwijder je de onderste bladeren. Doop de onderzijde van de Oleander stekken in stekpoeder en zet ze vervolgens in een kleine bloempot. De aarde moet lichtvochtig blijven om de ontwikkeling van de Oleander stekken te stimuleren. 

Je hoeft de Oleander stekken niet eerst in het water te laten staan. Iets wat bij het stekken van verschillende andere kamerplanten wel noodzakelijk is. 

FAQ – Oleander verzorgen 

  1. Is een Oleander giftig? 

    Een Oleander is een zeer giftige kamerplant. Dat geldt in het bijzonder voor de zaden van de bloem. Het innemen van deze zaden kan dodelijk zijn. Mocht je kind of huisdier iets van de plant hebben ingenomen, dan is het belangrijk direct een huis- of dierenarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Oleander nodig? 

    Je mag een Oleander veel water geven. De kans dat de plant gele bladeren krijgt door te veel water is zeer klein. Geef de plant in de zomermaanden zeker eens per twee dagen een flinke scheut water. De plant drinkt het liefst vanaf onder; vul het onderste deel van de bloempot met scherven of hydrokorrels. 

  3. Waarom heeft mijn Oleander gele bladeren? 

    Vaak duiden gele bladeren op te veel water. Bij de Oleander geldt dat niet! De gele bladeren van een Oleander duiden erop dat de luchtvochtigheid rond de kamerplant te laag is. Je zal de plant op een vochtigere plek moeten zetten of vaker besproeien met een plantenspuit. De gele bladeren zullen vervolgens snel verdwijnen. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair