HomeKamerplantenCalla verzorgen

Calla verzorgen

Waar veel kamerplanten een tropische achtergrond hebben, komt de Calla van oorsprong uit Afrika. De plant wordt ook wel Zantedeschia genoemd, of in het Nederlands: bekerplant. Deze naam heeft de plant te danken aan de opvallende vorm van diens bloemen, deze lijken enigszins op een beker. Uit de overlevering zou blijken dat de Grieken in het verleden uit de kelken van de plant dronken, alsof het beker was. Het leuke aan de Calla is dat je deze in verschillende kleuren bij de tuinwinkel koopt. Combineer de verschillende kleuren met elkaar, om je interieur op te vrolijken! In dit artikel lees je meer over de aandachtspunten bij een Calla verzorgen. Over het algemeen is een Calla verzorgen niet al te ingewikkeld. Ook zonder groene vingers zal het lukken de plant in leven te houden. 

Het is goed om te benoemen dat de Calla uit een knol groeit. Dit betekent dat de kamerplant in het najaar uitbloeit en vervolgens enige tijd niet meer op zal komen. Je kunt de knol op een donkere, droge plek bewaren en deze in het voorjaar weer op een lichte plek in huis zetten. De kans is groot dat de Calla een volgend jaar opnieuw opkomt! Een alternatief is het poten van de knol in de tuin. Een Calla is echter niet altijd even goed bestand tegen harde vorst. 

Geschikte plek:????️⛅
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Calla 

De Calla heeft licht nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Dit geldt in het bijzonder voor het voorjaar, wanneer de knol uitkomt en de eerste bloemen zich tonen. Zorg er daarom voor dat de Calla niet te ver van het raam staat. Tegelijkertijd hoef je de plant niet in aanraking te laten komen met direct zonlicht. Een plekje half in de schaduw is prima! 

Tip: uit onderzoek zou blijken dat wanneer je de Calla op je bureau zet, deze invloed heeft op je stressniveau. Je zou veel minder stress ervaren en daardoor efficiënter werken met een Calla op je bureau. Probeer het zelf eens, om te kijken welk effect de plant op jou heeft. 

Water geven aan de Calla

Je mag bij een Calla verzorgen best wat water aan de plant geven! De plant heeft een lichtvochtige grond nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Voel regelmatig met je vinger aan de grond waarin je de knol gepoot hebt om te controleren of de plant extra water nodig heeft. Vaak volstaat het, wanneer je de Calla tweemaal per week een beetje water geeft. 

Een van de redenen die maakt dat een Calla verzorgen relatief makkelijk is, zit in het feit dat de Calla een overschot aan water zelf afstoot. We noemen dit proces ook wel guttatie. Je herkent het aan de druppels die aan de kelk van de Calla hangen. Pas de hoeveelheid water die je de plant geeft enkele weken aan, zodat de knol niet begint te rotten. 

In het najaar, zodra de plant uitgebloeid is, hoef je deze geen water meer te even. Zet de knol weg en start pas weer met water geven in het voorjaar. Zou je de plant van water blijven voorzien, dan is de kans erg groot dat de knol begint te rotten en je deze weg kunt gooien in het voorjaar. Dat is zonde van deze mooie kamerplant! 

Voeding voor een Calla

Een Calla kamerplant doet het goed in een pot met humusrijke grond. Houd er bij het poten van de knol rekening mee in het voorjaar. Je kunt wat extra humus aan de aarde toevoegen, om de groei van de Calla te stimuleren. Doordat de plant maar een jaar lang groeit, hoef je deze geen extra voeding te geven. Haal de knol uit de grond, bewaar deze op een donkere en niet al te koude plek en stop deze een volgend voorjaar opnieuw in verse potgrond. Zo heeft de Calla ieder jaar voldoende bouwstoffen om weer uit te komen. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Calla verpotten 

Het verpotten van een Calla is niet nodig. Op het moment dat de bloem is uitgebloeid, zullen de bladeren van de Calla een gele of bruine kleur krijgen. Trek de bladeren niet van de plant, maar laat deze rustig afsterven. Je kunt de Calla vervolgens los van of in de pot bewaren tot een volgend voorjaar. Haal de Calla tijdig uit het donkere hoekje in huis, zodat deze voldoende tijd krijgt om zich te ontwikkelen. Het verpotten is niet nodig; de plant zal nooit te groot worden voor de oorspronkelijke pot. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Calla stekken bij verpotten 

Een Calla stekken is niet eenvoudig. Je hebt enige ervaring nodig met het vermeerderen van een knol om hierin te slagen. Je kunt stukjes knol met een oog of een beginnende uitloper afsnijden en dit vervolgens in stekpoeder dopen. De beginnende stekjes hoef je niet eerst in het water te zetten, wat bij veel andere kamerplanten wel gebruikelijk is. Zet de stekken van de Calla direct in een potje met aarde en laat deze vervolgens groeien. 

Het is verstandig een Calla stekken in het voorjaar te doen. Zo hebben de stekken, maar ook de moederplant, voldoende tijd om zich te ontwikkelen. 

FAQ – Calla verzorgen 

  1. Is een Calla giftig? 

    De verschillende elementen van de Calla zijn zeer giftig. Het is daarom belangrijk dat kinderen en huisdieren van de plant afblijven. Heeft een kind of dier toch van de plant gegeten? Raadpleeg in dat geval altijd een huis- of dierenarts voor advies. 

  2. Hoeveel water heeft een Calla nodig? 

    Een Calla mag best wat water hebben. Je kunt de plant tijdens het groeiseizoen tweemaal per week een beetje water geven om de grond lichtvochtig te kunnen houden. Voel regelmatig met je vinger aan de aarde, of deze niet te droog is. 

  3. Hoe zie ik of de Calla te veel water krijgt? 

    De Calla laat heel duidelijk zien dat je deze te veel water geeft. Je herkent het aan de druppels die aan de kelk van de Calla hangen. We noemen dit proces ook wel guttatie. De Calla is niet de enige kamerplant die op deze wijze laat zien dat je de plant wat minder water mag geven. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair