Geef het interieur thuis een tropisch tintje met een Heliconia. Het is een prachtige, compacte groene plant met opvallende oranje bloemen. Sommige mensen vinden de bloem van de Heliconia enigszins lijken op die van de Strelitzia. Heel gek is die gedachte niet; de Strelitzia is immers ook een tropische plant. Waarop moet je letten bij een Heliconia verzorgen? In dit artikel lees je er alles over! Alvast goed om op te merken: een Heliconia verzorgen is niet al te ingewikkeld. Ideaal voor mensen die Zuid-Amerikaanse sferen in huis willen halen, zonder hier dagelijks mee bezig te moeten zijn. Het is een hele sterke kamerplant, welke zich goed houdt als je deze een keertje aandacht vergeet te geven.
Geschikte plek: | ????️⛅ |
Water: | ???????????? |
Voeding: | ???? |
Giftig: | ✔️ |
Inhoudsopgave
Geschikte plek voor een Heliconia
De tropische achtergrond van de Heliconia maakt dat je deze op een lichte plek in huis moet zetten, om de plant goed te laten groeien. Denk aan een plek in de buurt van het raam op het zuiden. De Heliconia hoeft niet in direct zonlicht te staan, om z’n fraaie bloemen aan je te laten zien. Vermijd ook de plekken in de buurt van een radiator. Rond de radiator is de luchtvochtigheid over het algemeen zeer laag. Van oorsprong is de Heliconia gewend in een gebied te leven met een hoge luchtvochtigheid.
Water geven aan de Heliconia
Hoewel een Heliconia verzorgen in de basis niet ingewikkeld hoeft te zijn, is het belangrijk deze voldoende water te geven. Aangeraden wordt om de kamerplant zeker in het voorjaar en de zomer tweemaal per week van wat water te voorzien. Voel regelmatig met je vingers aan de aarde rond de wortels van de plant, om te controleren of dit niet te droog is. De aarde moet lichtvochtig blijven. In het najaar en de winter heeft de plant vaak wat minder water nodig; eenmaal per week water geven aan de Heliconia is voldoende.
Verkrijgbaar bij:
Pas op dat je niet te veel water geeft. Dit kan ertoe leiden dat de wortels van de Heliconia beginnen te rotten. Het gebruik van hydrokorrels is niet noodzakelijk. Vaak blijft er hierdoor te veel water onder in de pot staan.
Naast het tweemaal per week water geven aan de Heliconia kamerplant, kun je deze periodiek besproeien met een plantenspuit. Op deze manier verhoog je de luchtvochtigheid rond de plant. Daarnaast voorkom je met het besproeien van de plant dat er stof op de bladeren van de Heliconia blijft liggen. Niet alleen onplezierig voor de plant zelf, maar ook minder mooi!
Voeding voor een Heliconia
Om het hele jaar door te kunnen blijven genieten van de diepgroene bladeren en oranje bloemen van de Heliconia, is het verstandig deze periodiek wat extra voeding te geven. Je kunt hier een vloeibare plantenvoeding voor gebruiken. Lees de instructies op de verpakking hiervan goed door, om de juiste dosering te gebruiken. Te veel voeding geven is schadelijk voor de plant; de wortels van de Heliconia zouden kunnen verbranden.
Naast de extra voeding die je de plant kunt geven, is het verstandig de kamerplant regelmatig te verpotten. Door bij het verpotten van de Heliconia verse aarde te gebruiken, voorzie je de plant direct van nieuwe voeding.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!
Heliconia verpotten
Op het moment dat de Heliconia te groot wordt voor de pot waarin je deze geplaatst hebt, dan kun je de Heliconia verpotten. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar. De plant heeft dan nog een volledig groeiseizoen voor zich. Het is bijna niet te voorkomen, dat de wortels van de Heliconia licht beschadigd raken bij het verpotten. Zoals reeds genoemd werd, dien je verse aarde te gebruiken. Maak de aarde direct lichtvochtig bij het verpotten van de Heliconia.
Houd rekening met de noodzaak van het eens per twee of drie jaar verpotten van de Heliconia. Zo hebben de wortels van de plant voldoende ruimte om zich verder te kunnen ontwikkelen. Ieder jaar geniet je weer van de nieuwe bloemen in deze plant!
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.
Heliconia stekken bij verpotten
De Heliconia stekken is relatief lastig. Je kunt het zaad uit de bloemen van de kamerplant opvangen en dit vervolgens enige tijd laten drogen. Zodra de zaden goed droog zijn, wat vaak al snel enkele maanden duurt, kun je de Heliconia vermeerderen. Zorg dat de aarde waarin je de zaadjes zaait vochtig blijft, om het ontkiemen van de zaden te stimuleren.
Naast de mogelijkheid om de Heliconia te vermeerderen met zaden uit de bloemen hiervan, zou je ook kopstekken kunnen proberen. Je knipt hierbij een aantal takjes van de plant af en zet deze vervolgens enkele dagen in het water. Zodra er wortels aan de takjes zichtbaar worden, kun je deze in de aarde zetten. Gebruik eventueel wat stekpoeder om de groei van de Heliconia stekken te stimuleren.
Verkrijgbaar bij:
FAQ – Heliconia verzorgen
- Is een Heliconia giftig?
Een Heliconia is niet bedoeld om genuttigd te worden. De elementen van de plant zijn giftig. Het is verstandig om advies bij een huis- of dierenarts in te winnen, wanneer je kinderen of huisdieren van de plant hebben gegeten.
- Hoeveel water heeft een Heliconia nodig?
De Heliconia kamerplant heeft relatief veel water nodig. Aangeraden wordt om de plant in het groeiseizoen zeker tweemaal per week water te geven. In de winter volstaat eenmaal water geven per week. Naast het water geven, kun je de Heliconia eens per twee of drie weken met water besproeien.
- Hoe zie ik of de Heliconia te veel water krijgt?
Een Heliconia krijgt over het algemeen niet snel te veel water, door de tropische achtergrond van de plant. Mocht dat toch het geval zijn, dan zullen de bladeren van de kamerplant hun diepgroene kleur verliezen en geel worden.
> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!