HomeKamerplantenMedinilla verzorgen

Medinilla verzorgen

Op zoek naar een unieke kamerplant voor jouw woon-, slaap- of werkkamer? Kijk in dat geval eens naar de Medinilla. Deze plant heeft diepgroene bladeren met opvallende, hangende roze bloemen. Het is een kleine tros, die enigszins doet vermoeden of de stengel waaraan de bloem hangt geknapt is. Knip de bloemen niet af bij de Medinilla verzorgen! De plant blijft vaak meerdere maanden bloeien, waardoor je er een groot deel van het jaar van kunt genieten. De plant vindt z’n oorsprong in Azië, al zijn er ook mensen die stellen dat de plant uit Afrika komt. 

Niet alleen de hangende bloemen van de Medinilla laten de plant opvallen in je interieur. Er valt nog iets op: de bladeren die uit een stengel omhoog komen. Daar waar de bladeren van de meeste kamerplanten halverwege de stengels hangen. Op deze pagina lees je alles over een Medinilla verzorgen. Heb jij de plant al in huis? 

Geschikte plek:????️
Water:????
Voeding:????
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een Medinilla  

Probeer direct zonlicht te vermijden, wanneer je naar een geschikte plek zoekt voor de Medinilla kamerplant. Tegelijkertijd is het belangrijk dat de plant voldoende natuurlijk licht krijgt. Een plek in de schaduw wordt afgeraden; de plant zal hier minder goed bloeien. Je kunt een plek bij een raam op het zuiden overwegen, mits de plant hier voldoende ver vandaan staat. Zo krijgt de plant voldoende licht, maar raakt het zonlicht de plant niet. 

Wil je de plant in de vensterbank bij een raam zetten? Kies in dat geval voor een raam op het oosten of westen. Hier komt de plant minder snel in aanraking met direct fel zonlicht. Het is een echte eyecatcher in het interieur, zoek er een mooie plek voor! 

Water geven aan de Medinilla  

Door z’n tropische achtergrond houdt de Medinilla van een vochtige omgeving. Zorg dat de aarde rond de wortels van de kamerplant niet opdroogt. Geef de plant zeker in het voorjaar en de zomer iedere week een flinke scheut water. Niet te veel, want dat zou de wortels van de Medinilla kunnen doen laten rotten. Het tast de gezondheid van de kamerplant aan. 

Tip: voel zo’n vier dagen na het geven van het water hoe nat de aarde is rond de wortels van de Medinilla. Op het moment dat de grond nog erg nat is, mag je een volgende keer wat minder water geven. Is de grond na vier dagen al droog? Geef in dat geval wat meer. 

In de tropen geniet de Medinilla van een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Het is om deze reden verstandig ook de luchtvochtigheid rond de plant in huis wat te verhogen. Je doet dit door met een plantenspuit op de bladeren van de plant te spuiten. Overigens niet alleen goed voor de luchtvochtigheid; het zorgt er ook voor dat er geen stof op de bladeren van de plant blijft liggen. 

Voeding voor een Medinilla  

Bij de Medinilla verzorgen hoef je in de basis geen extra voeding aan de plant te geven. De plant heeft voldoende aan de voedingsstoffen die standaard in de aarde rond de plant zitten. Je kunt er wel voor kiezen de Medinilla kamerplant wat extra plantenvoeding te geven als deze is uitgebloeid. Het stimuleert de groei van de plant tijdens een volgende bloeiperiode. Veelal bloeit de Medinilla in het voorjaar en de zomer. Geef de plant geen voeding als deze in ruste is, aan het eind van het najaar en in de wintermaanden. De periode tussen de bloei en de rustperiode is het meest geschikte moment om voeding te geven. 

Let bij het gebruik van plantenvoeding goed op de instructies die je op de verpakking hiervan vindt. Zou je te veel voeding geven, dan kan dit de Medinilla schaden. Het is verstandiger iets te weinig te geven, dan te veel. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Medinilla verpotten 

Een Medinilla verpotten kan eens in de twee of drie jaar noodzakelijk zijn, als deze te groot is geworden voor z’n huidige pot. Koop een pot die tenminste twintig procent groter is dan de huidige. Zo voorkom je dat de Medinilla onnodig vaak verpot moet worden, wat de wortels van de kamerplant aan kan tasten. Maak bij het verpotten van de kamerplant altijd gebruik van verse aarde. Zo heeft de plant direct nieuwe voedingsstoffen. 

Start pas met het verpotten van de Medinilla als deze uitgebloeid is. Vaak is dit tegen het eind van de zomer het geval. Nog beter is het om de Medinilla in het voorjaar, net voor de nieuwe bloeiperiode te verpotten. Reden hiervoor is dat de plant na z’n bloeiperiode voldoende energie heeft om de beschadigde wortels te herstellen. Tijdens de bloei van de Medinilla verbruikt de plant z’n energie al aan het onderhouden van de bloemen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Medinilla stekken bij verpotten 

Je kunt de Medinilla stekken middels kopstekken. Bij kopstekken haal je een jonge scheut van de moederplant af. Haal de bladeren aan de onderzijde van deze jonge stengels af en doop de onderzijde hiervan in stekpoeder. Vervolgens kun je de Medinilla stekken direct in een potje aarde stoppen. Het is hierbij belangrijk dat de aarde rond de jonge stekken lichtvochtig blijft. De plant heeft zo’n twee maanden nodig, voordat de jonge Medinilla stekken voldoende geworteld zijn. Je kunt de jonge planten na deze periode naar een grotere pot verplaatsen. 

FAQ – Medinilla verzorgen 

  1. Is een Medinilla giftig? 

    Hoewel de Medinilla niet tot de giftige kamerplanten wordt gerekend, is het onverstandig elementen van de plant te eten. Het lichaam van zowel de mens als een dier kan verkeerd op de onderdelen van de plant reageren. 

  2. Hoeveel water heeft een Medinilla nodig? 

    De aarde rond de wortels van de Medinilla moet lichtvochtig zijn, om de plant zich goed te kunnen laten ontwikkelen. Maak de aarde niet te nat; het is niet erg als je de Medinilla verzorgen een weekje vergeet. Te nat is wel schadelijk! 

  3. Hoe zie ik of de Medinilla te veel water krijgt? 

    Een Medinilla houdt niet van te veel water, geef liever een keertje te weinig. Je herkent dat de plant te veel water krijgt aan het verkleuren van de bladeren. Deze zullen geel worden. Bij zwarte bladeren krijgt de Medinilla te veel plantenvoeding. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair