HomeKamerplantenCyclaam verzorgen

Cyclaam verzorgen

Met de Cyclaam geef je de verschillende ruimtes in huis meer kleur. Deze vrolijke kamerplant wordt in diverse kleuren aangeboden. Kies bijvoorbeeld tussen de witte en roze Cyclaam, of combineer ze! Een extra reden om voor de Cyclaam te kiezen: de Cyclaam helpt je droge lucht in huis te voorkomen in de winter. Als het buiten koud begint te worden, neemt de luchtvochtigheid in huis af. Door de Cyclaam kamerplant in huis te gebruiken compenseer je dit. Ook handig: een Cyclaam verzorgen hoeft je niet veel tijd te kosten! Het is geen veeleisende plant. 

Geschikte plek:????️⛅
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Cyclaam 

Zet de Cyclaam in ruimtes waar je gedurende de dag veel bent. Denk aan de woon-, slaap- en werkkamer. Juist in deze ruimtes wil je er zeker van zijn dat de lucht niet te droog is om onder meer een droge keel en geïrriteerde ogen te voorkomen. Zoals reeds genoemd, helpt de Cyclaam kamerplant je de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Dit doet de plant via haar bladeren, welke zweet van de plant loslaten en daarmee de luchtvochtigheid in de ruimte verbeteren. Handig aan de Cyclaam is dat deze de mate van zweten automatisch aanpast aan de luchtvochtigheid in de kamer.  

Je kunt de Cyclaam het beste op een lichte plek in de kamer zetten. Probeer direct zonlicht hierbij te vermijden. Het zal de bladeren en bloemen van de kamerplant schaden. Een plek in de schaduw is minder geschikt voor de Cyclaam, al zal de plant het ook hier doen. Het geeft aan hoe eenvoudig een Cyclaam verzorgen is! 

Probeer de Cyclaam kamerplant uit de buurt van een radiator in de ruimte te houden. Rond een radiator is de luchtvochtigheid standaard lager dan in de rest van de kamer. Dit betekent dat de Cyclaam vrijwel altijd zal zweten. Dat wil je voorkomen. 

Water geven aan de Cyclaam

De Cyclaam mag best wat water hebben. Het is belangrijk dat de aarde rond de wortels van de plant lichtvochtig blijft. Voel eens per drie of vier dagen met je vinger of bijvoorbeeld een satéprikker of de vocht rond de wortels vochtig genoeg is. Het mag niet volledig droog zijn. Concreet betekent dit dat je de plant in het voorjaar en de zomer zeker eens per week water moet geven. In de herfst en winter heeft de plant wat minder water nodig; eens per anderhalf week zal voldoende zijn om de Cyclaam in leven te houden. 

Hoewel niet noodzakelijk, kan het slim zijn om de plant regelmatig te besproeien met de waterspuit. Op deze manier verhoog je de luchtvochtigheid rond de kamerplant, waardoor deze minder zweet. Daarnaast zorgt het besproeien van een kamerplant ervoor, dat het stof van de bladeren van de Cyclaam verwijderd wordt. Zo behoudt deze z’n diepgroene kleur! Sommige Cyclamen hebben een gespikkeld blad. 

Voeding voor een Cyclaam

Je hoeft de Cyclaam geen extra plantenvoeding te geven. Wel wordt aangeraden om de Cyclaam ieder jaar in nieuwe aarde te zetten. Dit betekent overigens niet, dat je deze ieder jaar in een grotere pot moet zetten. Vind je dit te veel moeite, of heb je heel veel planten in huis en de tijd niet om de Cyclaam ieder jaar opnieuw te poten? In dat geval kun je de kamerplant wat plantenvoeding geven. Volg de instructies op de verpakking van de plantenvoeding. Het voorkomt dat je de kamerplant te veel voeding geeft. 

Wanneer de Cyclaam z’n bloemen en bladeren laat vallen betekent dit niet dat de plant extra voeding nodig heeft. Het hoort bij de groeicyclus van de Cyclaam! In de zomermaanden is de plant in ruste, waarna deze in het najaar en de winter weer begint te groeien. Het laten vallen van bladeren en bloemen past bij het type plant wat de Cyclaam is: een knolplant. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Cyclaam verpotten 

Zoals reeds genoemd, is het verstandig om de Cyclaam ieder jaar in verse aarde te zetten. Een Cyclaam verpotten kun je eens in de twee of drie jaar doen, op het moment dat de huidige pot van de plant te klein begint te worden. Kies altijd voor een pot welke in ieder geval twintig procent groter is dan de huidige pot. Zo geef je de Cyclaam voldoende ruimte om zich door te laten ontwikkelen. 

Het verpotten van de Cyclaam doe je bij voorkeur in het najaar. Voordeel hiervan is dat de Cyclaam kamerplant nog alle tijd heeft om eventueel beschadigde wortels te herstellen gedurende het groeizoen in het najaar en de winter. Let op, hier wijkt de Cyclaam af van andere kamerplanten. Veel kamerplanten houden een winterslaap, waardoor het verpotten hiervan het beste in het voorjaar gedaan kan worden. Een Cyclaam verpot je juist in het najaar, daar de plant in de zomer “slaapt”. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Cyclaam stekken bij verpotten 

Een Cyclaam stekken is mogelijk door een stukje knol met oog van de moederplant af te snijden. Laat het stukje knol goed drogen, doop het vervolgens in de stekpoeder en laat de plant zich in een nieuwe pot met verse aarde ontwikkelen tot een volwaardige plant. Het is belangrijk de aarde rond de Cyclaam stekken lichtvochtig te houden. Het stekken van de plant doe je het beste in het najaar. De plant ontwaakt op dat moment uit de zomerslaap, waardoor de stekken van de Cyclaam direct kunnen starten met groeien en de moederplant zich herstelt. 

FAQ – Cyclaam verzorgen 

  1. Is een Cyclaam giftig? 

    Een Cyclaam is giftig, je kunt de elementen van de plant niet eten. Mocht je kind of huisdier elementen van de plant in zijn of haar mond gestopt hebben, dan is het verstandig zo snel mogelijk een huis- of dierenarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Cyclaam nodig? 

    Je hoeft een Cyclaam niet heel veel water te geven. Wel is het belangrijk dat de grond rond de wortels van de Cyclaam lichtvochtig blijft. Concreet zal je de Cyclaam eens per week water moeten geven in de lente en zomer. In het najaar en de winter geef je de Cyclaam eens per anderhalf tot twee weken water. 

  3. Wat betekent het dat mijn Cyclaam zweet? 

    Het zweten van een kamerplant betekent dat deze vocht verliest via diens bladeren. Een Cyclamen zweten op het moment dat de luchtvochtigheid in een kamer te laag is. Het zweten leidt ertoe dat de luchtvochtigheid verhoogd wordt. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Meest populair