Home Plantverzorging Wat is de buxus ziekte en hoe bestrijd je deze?

Wat is de buxus ziekte en hoe bestrijd je deze?

De buxus is erg populair als erfafscheiding, vooral in voortuinen van rijtjeshuizen waar meestal geen hoge hagen of schuttingen worden geplaatst. Ook wordt de buxus regelmatig gebruikt om perkjes te creĆ«ren in de tuin. De buxus kan gemakkelijk worden gesnoeid en is daardoor netjes laag en in model te houden. Bovendien is het een sterke plant, die bijvoorbeeld prima tegen vorst kan. Maar pas op, de buxus heeft ook een kwetsbare kant. Onder meer de buxus ziekte komt regelmatig voor. Het is een schimmelinfectie die de buxus dermate kan aantasten, dat de plant hieraan zal sterven. 

Welke vormen van buxus ziekte zijn er?

De buxus kan in de basis worden getroffen door twee verschillende soorten schimmels. Je kunt te maken krijgen met de Volutella buxi en er is een schimmel die de buxus de laatste tijd vaak treft, de Cylindrocladium buxicola. Een buxus die in de schaduw staat is gevoeliger voor schimmelinfecties dan een haag die dagelijks van veel zon geniet. Schimmels gedijen namelijk het makkelijkst in een vochtige omgeving. Als het geregend heeft en je buxus lang nat blijft omdat deze weinig zonlicht krijgt, is de kans groter dat schimmels hun slag slaan en de plant ziek maken. Een schimmelinfectie ontstaat meestal in de zomer, omdat een warme en vochtige omgeving ideaal is voor schimmels om zich te ontwikkelen. 

Cylindrocladium buxicola

Ook de Cylindrocladium buxicola is een schimmel die voorkomt op buxus hagen. Deze herken je doordat op de bladeren bruine vlekken zichtbaar zijn, soms zijn de vlekken licht met een bruine rand. Een tweede kenmerk hiervan zijn zwarte verticale lijnen die te zien zijn op de aangetaste takken. Als je niets doet worden steeds meer bladeren aangetast, waarna deze afvallen. Takken die door de schimmel worden getroffen gaan dood. Een besmetting kan heel snel gaan, als je verschijnselen ziet is het dus belangrijk om snel in te grijpen om te voorkomen dat de hele plant doodgaat. 

Volutella buxi

De Volutella buxi schimmel herken je doordat de bladeren van je buxus verschrompelen en bruin verkleuren. Dit komt doordat de schimmel de sapstroom in de twijgen verstoort. Als je de schors van een aangetaste tak haalt zal je zien dat de binnenkant grijs tot zwart is verkleurd. Kenmerkend zijn ook de roze sporen die de schimmel achterlaat op de onderkant van de bladeren en ook op de takken. De schimmel snoert een aangetaste tak in en tast deze vervolgens aan. De oudste bladeren verschrompelen als eerste. Als de schimmel niet wordt behandeld zal de ziekte zich zonder moeite verspreiden en uiteindelijk de gehele buxus aantasten waardoor deze compleet wordt vernietigd. 

Wat kun je doen als je buxus ziekte constateert?

Als je merkt dat je buxus is aangetast door een schimmelinfectie is het belangrijk om direct actie te ondernemen. De bestrijding is voor zowel de Volutella buxi als voor de Cylindrocladium buxicola hetzelfde. Het is zaak om aangetaste takken zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen. 

Tip: gooi de gesnoeide takken niet in je groene container, maar bij het restafval. Zo voorkom je dat de schimmel zich via compost die van groenafval wordt gemaakt verder verspreidt. 

Zorg ervoor dat je het gebruikte tuingereedschap grondig reinigt na gebruik. In de weken daarna is het belangrijk om de buxus goed in de gaten te houden. Zie je weer verschijnselen van de schimmel? Haal dan direct de aangetaste takken weg. 

Hoe kan ik herhaling voorkomen?

Voorkom dat je buxus nogmaals door een schimmelinfectie wordt getroffen. Bekijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om je buxushaag wat meer ruimte te geven. Als de wind gemakkelijk bij de plant kan komen, zal deze na een regenbui sneller opdrogen waardoor schimmels minder kans krijgen. Als dit geen optie is, is de kans op een nieuwe infectie met een schimmelsoort relatief groot. Een nieuwe buxus planten vormt vaak niet de oplossing, wanneer je huidige haag getroffen is door een schimmelinfectie. Je kunt de buxus in dat geval beter door een andere plant vervangen, zoals de Ilex crenata of een taxus. Deze zijn beter bestand tegen vochtige omstandigheden. 

De buxusmot

Behalve schimmels heeft de buxus nog een vijand: de buxusmot. Dit is een insect dat dol is op de bladeren van je buxus. Als het beestje zich eenmaal heeft gemeld, is de kans groot dat je buxus volledig wordt kaalgevreten. In tegenstelling tot buxus ziekte, kan de plant wel herstellen van een aantasting door de buxusmot. Als je de buxusmot bestrijdt zal de plant gewoon weer uitlopen en binnen enkele maanden volledig herstellen. Het is wel zaak om de situatie in je tuin in de gaten te houden. Zodra je de mot opnieuw signaleert, is het belangrijk direct tot bestrijding over te gaan om herhaling van het kaalvreten te voorkomen.