Roetdauw is een schimmelinfectie die zich op verschillende plantensoorten kan voordoen. De schimmel dankt zijn naam aan de zwarte laag die het vormt op de bladeren van een aangetaste plant. Dit ziet eruit als roet. De schimmel voedt zich met de suikers die zich op bladeren bevinden, afkomstig van de feitelijke veroorzaker van de schimmel: bladluis en witte vliegen. Hoewel een roetdauw besmetting voor een plant niet direct dodelijk is, is het wel belangrijk om deze te bestrijden. Het kan de conditie van planten ernstig aantasten.
Inhoudsopgave
Zo ontstaat roetdauw
Als je planten worden geplaagd door bladluis of witte vliegen, kan dit roetdauw veroorzaken. Dit werkt als volgt: de insecten voeden zich met de sappen in de plant door deze op te zuigen. Deze plantensappen bevatten suiker en eiwitten. De eiwitten hebben de insecten nodig om zich te voeden. De suikers scheiden ze weer uit. Plantensap bevat vrij weinig eiwit. Een bladluis of witte vlieg moet dus erg zijn best doen om genoeg voeding binnen te krijgen en heel wat plantensap opzuigen. Dat betekent dat er ook relatief veel suiker wordt uitgescheiden. Dit komt op de bladeren van de plant terecht en wordt honingdauw genoemd en dient als voedingsbodem voor schimmels, waarvan roetdauw een voorbeeld is. Je kunt je voorstellen dat als een plant flink onder de bladluis of witte vliegen zit, er veel van die honingdauw wordt aangemaakt. Roetdauw kan zich dan, als het eenmaal ontstaan is, razendsnel ontwikkelen.
Roetdauw zorgt voor indirecte schade
Een plant zal niet doodgaan als direct gevolg van de roetdauw. De schimmel tast de plant niet aan en voedt zich, zoals als gezegd, met de suikers die de insecten achterlaten. Uiteraard moet er wel wat aan deze aantasting van de plant gedaan worden. Doordat bladeren, maar soms ook stelen en bloemen, worden bedekt met een zwarte laag worden deze onttrokken aan licht en zuurstof. Hierdoor kan de plant zich niet verder ontwikkelen. Uiteindelijk kunnen bladeren en bloemen afsterven.
Hoe bestrijd je roetdauw?
Roetdauw bestrijden doe je door de oorzaak aan te pakken. Belangrijk is eerst te weten te komen welk insect de plant aantast. Hiervoor kun je een signaalrol gebruiken. Deze zet je bij de plant, waarna de beestjes die de plant aantasten hieraan blijven plakken. Zo zie je al snel waar je mee te maken hebt. In sommige gevallen is het gebruik hiervan niet noodzakelijk en kun je zelf zien welke insecten de plant proberen aan te tasten. Zodra je weet met welke vijand je de strijd aan moet gaan kun je gericht bestrijden.
Bladluis bestrijden
Bladluis kun je simpel bestrijden met koud water. De luis heeft daar een enorme hekel aan en overleeft een koude douche vaak niet. Zet de plant wel even apart, zodat je geen kruisbestuiving veroorzaakt. Vul je plantenspuit met koud water en besproei de plant er rijkelijk mee. Herhaal deze behandeling om de paar dagen totdat je geen bladluis meer waarneemt.
Tip: wacht met het bespuiten van de plant tot de zon onder is. Het voorkomt dat de bladeren van de planten in je tuin kunnen verbranden. Heb je in huis last van roetdauw? In dat geval is het bespuiten van de plant overdag mogelijk, mits deze niet in de zon staat.
Witte vlieg bestrijden
Je kunt de witte vlieg bestrijden met bij tuincentra en online verkrijgbare bestrijdingsmiddelen. Planten die buiten staan hebben vaak niet zo veel last van de witte vlieg, omdat dit insect veel natuurlijke vijanden heeft. Spinnen, lieveheersbeestjes en libellen zijn er dol op. Dan zijn er ook nog bepaalde planten, die dankzij hun geur de witte vlieg op afstand houden. Een voorbeeld van zo’n plant: Afrikaantjes.
Heb je al te maken met witte vliegen op je planten? In dat geval kun je die bestrijden met een mengsel van azijn en water in je plantenspuit. Bespuit de plant hier om de paar dagen mee. Let er hierbij goed op, dat je ook de onderkant van de bladeren treft. Het is een plek waar de witte vlieg zich graag ophoudt.