HomeBuitenplantenBegonia verzorgen

Begonia verzorgen

De Begonia is een hele vrolijke plant, welke je zowel in huis als buiten in de tuin kunt gebruiken. Je komt deze plant in verschillende kleuren tegen bij de tuinwinkel. Het maakt het mogelijk verschillende modellen van de Begonia met elkaar te combineren, om zo een kleurrijk geheel te creëren! Een Begonia verzorgen is niet ingewikkeld, zowel binnen als buiten niet. 

Geschikte plek:????️
Water:????
Voeding:????????????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Begonia 

Probeer een enigszins beschutte plek voor de Begonia te vinden. De plant doet het goed in de halfschaduw; vermijd een plek in de volle zon. Ook in huis staat de Begonia het liefst iets verder bij een raam op het zuiden vandaan. Veel mensen zetten de Begonia buiten op het terras in een bloempot. Hierbij is het belangrijk dat het water uit de pot kan lopen. Het voorkomt dat de wortels van de Begonia zullen gaan rotten. In huis kan het verstandig zijn wat hydrokorrels onder in een bloempot te gebruiken. Zo ontstaat er een natuurlijk waterreservoir. 

Tip: in plaats van hydrokorrels kun je ook de scherven van een kapotte bloempot gebruiken om een waterreservoir te creëren. Een goede reden om een bloempot niet direct weg te gooien als deze kapot is gegaan! 

Water geven aan de Begonia

Een Begonia verzorgen betekent dat je de aarde rond de plant vochtig moet houden. Dat is zeker buiten best lastig, als de aarde door de felle zon of de wind snel uitdroogt in de zomer. In huis kun je met een vinger in de bloempot steken, om te controleren of de aarde rond de wortels van de Begonia vochtig genoeg is. Normaliter is het voldoende plant eens per week water te geven. 

Voor verschillende andere kamerplanten geldt dat het verstandig is de bladeren regelmatig te besproeien. Doel daarvan is het verwijderen van stof op de bladeren en het verhogen van de luchtvochtigheid rond de plant. Bij een Begonia is het besproeien van bladeren onverstandig, houd het bij het vochtig houden van de aarde. Stof neem je voorzichtig weg met een föhn (koude, zachte stand) of bijvoorbeeld plumeau. 

Voeding voor een Begonia

Om de Begonia rijkelijk te laten bloeien is het verstandig de plant meerdere keren per seizoen wat voeding te geven. Dat geldt zowel voor de Begonia die je binnen hebt staan, als voor een Begonia buiten. Een universele plantenvoeding is geschikt voor deze plant. Houd de dosering op de verpakking van de plantenvoeding aan, om te voorkomen dat je de plant te veel voeding geeft. Dit zou voor schade aan de wortels van de Begonia kunnen zorgen. Iets wat je wilt voorkomen! 

In de wintermaanden kun je de Begonia het beste op een wat donkerder plek zetten, het liefst binnen. Buiten overleeft de Begonia de winter vaak niet. In het voorjaar haal je de plant weer tevoorschijn en kun je langzaamaan beginnen met het geven van water en plantenvoeding. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Begonia verpotten 

Wil je een Begonia verpotten? Kijk in dat geval vooral naar de breedte van de pot en in veel mindere mate naar de hoogte hiervan. Kenmerkend voor de Begonia is het wijds uitwaaieren van de wortels van deze plant. Daar waar andere planten juist voornamelijk verticaal wortelen. Kies altijd voor een bloempot welke tenminste twintig procent breder is dan de huidige bloempot. 

Haal de dode bloemen uit de Begonia planten. Zo stimuleer je de groei van nieuwe bloemen door het seizoen heen; de plant verspilt geen energie meer aan de dode bloemen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Begonia stekken bij verpotten 

Een Begonia stekken doe je door een deel van de plant af te steken, om beide delen van de plant vervolgens verder te laten groeien. Kies hier alleen voor, wanneer de plant breed genoeg is geworden. Dat is niet het geval in de eerste maanden na de aankoop van de Begonia. 

Een alternatief voor een Begonia stekken is het afknippen van een takje met tenminste één, maar bij voorkeur enkele bladeren. Doop het uiteinde van het takje in stekpoeder en zet deze vervolgens in een klein potje verse potgrond. Houd de potgrond vochtig, maar maak het zeker niet te nat. De Begonia stekken zullen na enkele weken goed beginnen te wortelen.  

FAQ – Begonia verzorgen 

  1. Is een Begonia giftig? 

    Verschillende onderdelen van de Begonia zijn giftig. Voorkom dat gezinsleden of bijvoorbeeld een huisdier van de plant eet. Mocht dit toch gebeuren, dan is het belangrijk een huisarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Begonia nodig? 

    Een Begonia mag best wat water hebben; voorkom dat de aarde rond de wortels van de Begonia volledig droog komt te staan. Pas tegelijkertijd op dat de aarde te nat is, gebruik altijd een pot met een gat onderin bij een Begonia op je terras. 

  3. Hoe zie ik of de Begonia op een verkeerde plek staat? 

    De bladeren van de Begonia zullen verbranden, wanneer deze te veel zon krijgt. Als de plant minder rijkelijk bloeit, duidt dit erop dat de plant te weinig zonlicht krijgt. Een plek in de halfschaduw is het beste voor een Begonia. 

Meest populair