HomeKamerplantenKalanchoë verzorgen

Kalanchoë verzorgen

Op zoek naar een makkelijke kamerplant met vrolijke bloemen? Kijk eens naar de Kalanchoë! Het leuke aan deze plant is dat je deze op sterk uiteenlopende plekken op de wereld tegenkomt. De één kent de Kalanchoë van Madagaskar, de ander heeft de kamerplant in Zuid-Oost Azië zien staan. Het past bij de eenvoud in de verzorging van de Kalanchoë; de plant zal het vrijwel overal in huis goed doen. Ook leuk aan deze kamerplant is de mogelijkheid verschillende kleuren met elkaar te combineren. Een knalroze Kalanchoë staat bijvoorbeeld leuk bij een spierwitte kamerplant. Wist je dat de Kalanchoë tot de vetplanten behoort? 

Geschikte plek: ☀️🌤️⛅
Water: 💦
Voeding: 🌱
Giftig: ✔️

Geschikte plek voor een Kalanchoë

Je hoeft niet lang te zoeken naar een geschikte plek voor Kalanchoë; de plant doet het goed op een zonnige plek, maar ook in de halfschaduw. Zet de plant bij voorkeur niet in een donker hoekje van de ruimte, daar dit een negatief effect zal hebben op de groei ervan. Overigens zal de Kalanchoë niet afsterven in de schaduw; de plant bloeit voornamelijk minder rijkelijk. Dat is zonde van deze prachtige kamerplant! 

Water geven aan de Kalanchoë

Een Kalanchoë heeft maar weinig water nodig, het is voldoende wanneer je de plant eens per week of eens per twee weken verzorgt. Voel vooraf goed of de aarde rond de wortels van de kamerplant niet te nat is. De plant heeft liever iets te weinig water, dan te veel! Het is enigszins afhankelijk van de plek in huis waar je de Kalanchoë gebruikt, hoe vaak deze water nodig heeft. In de zon zal de aarde sneller opdrogen. Handig, want tijdens een vakantie zal deze kamerplant in leven blijven zonder dat je iemand de planten tussendoor water laat geven. 

Tip: het besproeien van de Kalanchoë helpt je het stof van de bladeren te verwijderen. Daarbij is de Kalanchoë in Zuid-Oost Azië gewend te leven met een hoge luchtvochtigheid. Het besproeien van de plant zal de Kalanchoë zodoende goed verdragen. 

Voeding voor een Kalanchoë

Je hoeft de Kalanchoë geen extra voeding te geven, wanneer je deze eens in de zoveel jaar verpot naar een grotere bloempot. De verse potgrond die je hierbij gebruikt bevat voldoende bouwstoffen voor de plant. Heb je het idee dat de Kalanchoë minder rijk begint te bloeien? Probeer deze dan in eerste instantie meer zonlicht te geven, door de plant een andere plek in huis te geven. Mocht dat niet werken, dan zou je de plant wat extra voeding kunnen geven. 

Maak voor de Kalanchoë gebruik van speciale cactusvoeding. Houd hierbij de dosering op de verpakking aan. Geef je een kamerplant te veel plantvoeding, dan is de kans groot dat de wortels hiervan beschadigd raken. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Kalanchoë verpotten 

Een Kalanchoë zal eens in de zoveel jaar nodig zijn, afhankelijk van de snelheid waarmee deze groeit. Dat laatste hangt weer af van de plek in huis waar je de Kalanchoë neer hebt gezet. Je kunt de Kalanchoë verpotten in het voorjaar, zodat deze nog een lang groeiseizoen te gaan heeft. Het voordeel hiervan is dat eventueel beschadigde wortels van de kamerplant nog zullen herstellen. Het voorkomt dat de Kalanchoë afsterft. Overigens zal dat ook bij het beschadigen van de wortels niet snel gebeuren. 

Bij een Kalanchoë verpotten doe je er verstandig aan een bloempot te gebruiken die tenminste twintig procent groter is dan de huidige pot. Gebruik daarbij altijd verse potgrond, zodat de plant voldoende voedingsstoffen heeft om zich verder te kunnen ontwikkelen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Kalanchoë stekken bij verpotten 

Een Kalanchoë stekken is niet ingewikkeld! Je kunt een kopstek gebruiken, waarbij je een tak met blad van de moederplant knipt. Het is verstandig de stekjes korte tijd te laten drogen. Doop de Kalanchoë stekken in de stekpoeder en steek ze vervolgens in een potje met verse potgrond. Normaliter is het belangrijk de potgrond goed nat te houden bij het stekken van een kamerplant. In het geval van een Kalanchoë stekken is dat niet noodzakelijk. Je kunt de aarde af en toe van wat water voorzien. 

Na een periode van twee à drie weken zullen de Kalanchoë stekken zich gaan wortelen in de potgrond. Begint de plant te groeien? In dat geval kun je de Kalanchoë stekken verpotten naar een grotere bloempot. 

FAQ – Kalanchoë verzorgen 

  1. Is een Kalanchoë giftig? 

    Verschillende onderdelen van de Kalanchoë zijn giftig. Mocht iemand uit je gezin elementen van de kamerplant gegeten hebben, dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Kalanchoë nodig? 

    Een Kalanchoë heeft maar weinig water nodig. Vergeet het liever een keer, dan dat je de plant extra water geeft. Controleer regelmatig of de aarde rond de wortels van de Kalanchoë uitgedroogd is. In dat geval kun je deze een scheut water geven. 

  3. Hoe zie ik of de Kalanchoë op een verkeerde plek staat? 

    De mate waarin de Kalanchoë bloeit zegt iets over hoe goed deze het naar z’n zin heeft op de gekozen plant. Verplaats de Kalanchoë naar een lichtere plek in de ruimte, om de bloei hiervan te stimuleren. 

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair