HomeKamerplantenBromelia verzorgen

Bromelia verzorgen

Wist je dat de Bromelia tot dezelfde familie behoort als de Ananasplant? Je zou het wellicht niet direct zeggen, wanneer je de kamerplant ziet staan. Een Bromelia verzorgen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De plant heeft weinig water nodig, veel extra voeding geven is niet noodzakelijk en ook het vinden van een geschikte plek in huis zal je niet al te veel moeite kosten. Leuk aan de Bromelia kamerplant is dat je deze in verschillende kleuren tegenkomt. Kies bijvoorbeeld voor de Bromelia met rode pluimen, of koop deze in een variant met gele toppen. Je kunt verschillende kleuren combineren voor een vrolijk hoekje in huis!  

Geschikte plek: 🌤️
Water: 💦💦
Voeding: 🌱
Giftig: ✖️

Geschikte plek voor een Bromelia 

De Bromelia houdt er niet van om in de felle zon te staan. Zet de plant om deze reden liever niet bij een raam op het zuiden. Verstandiger is een plek op een dressoir of bijvoorbeeld eettafel iets verder bij het raam vandaan. Het is wel belangrijk dat de Bromelia voldoende natuurlijk licht krijgt overdag. 

Tip: begint de Bromelia de felle kleur van z’n bloemen te verliezen? Dit duidt erop dat de plant niet op de juiste plek in huis staat. Verplaats de Bromelia naar een plek met meer zonlicht. 

Pas op, dat je de Bromelia niet te dicht in de buurt van een radiator zet. Rond de radiatoren in huis is de luchtvochtigheid erg laag. Een Bromelia kamerplant vergt juist een relatief hoge luchtvochtigheid om goed te kunnen groeien. Je bevordert de luchtvochtigheid in de ruimte rondom de plant, door deze af en toe met een plantenspuit te besproeien. 

Water geven aan de Bromelia 

Zoals eerder genoemd kost een Bromelia verzorgen je niet veel tijd. Je hoeft de plant maar eens per week of eens per twee weken water te geven, afhankelijk van de temperatuur. De aarde rond de plant moet vochtig blijven, maar voorkom dat dit te nat wordt. Door je vinger in de aarde te steken, voel je of dit vochtig genoeg is. Het komt voor dat het oppervlak droog lijkt, terwijl de aarde dieper in de pot nog voldoende vochtig is. 

Tip: geef de Bromelia niet alleen water rond de plant, maar druppel ook wat vocht in de bloemen van deze kamerplant. De Bromelia is een plant die het water gedeeltelijk opslaat in een eigen intern reservoir. Het maakt een Bromelia verzorgen nog eenvoudiger! 

Voeding voor een Bromelia

Het bemesten van de Bromelia is niet noodzakelijk, daar de bloem van deze plant slechts enkele maanden in leven blijft. De bloem zal afsterven en niet weer terugkeren. Heb je het idee dat de pot te klein is en de plant daardoor te weinig voedingsstoffen uit de potgrond haalt? Je kunt de Bromelia in dat geval wat extra plantenvoeding geven. Kies voor plantenvoeding, specifiek bedoeld voor bloeiende planten. Houd de dosering op de verpakking aan, om te voorkomen dat de wortels van de bloeiende Bromelia afsterven. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Bromelia verpotten 

Een van de nadelen aan een Bromelia is het feit, dat deze plant maar één keer bloeit. Voordeel is wel dat de bloei zeker drie à vier maanden aanhoudt. Doordat de plant geen nieuwe bloemen krijgt, hoef je deze niet te verpotten. Gooi de plant niet direct weg na de bloei hiervan! De bladeren van de plant zijn immers ook mooi, deze blijven behouden. Voor het behoud van de bladeren van de Bromelia is het verpotten ervan niet noodzakelijk. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Bromelia stekken bij verpotten 

Een Bromelia stekken is opvallend simpel! Aan de Bromelia groeien namelijk vanzelf een aantal jonge planten. Deze kun je verpotten naar een grotere pot, waarbij het belangrijk de aarde in deze pot goed vochtig te houden. Zo kunnen de Bromelia stekken zich goed wortelen. Houd er rekening mee dat niet iedere stek dit proces zal overleven. Waar het stekken makkelijk is, blijkt het vaak een stuk lastiger deze stekken ook daadwerkelijk te laten bloeien.

Tip: om de kans op succes te vergroten bij een Bromelia stekken, is het verstandig de jonge stekken af en toe wat extra plantenvoeding te geven. Ook het gebruik van stekpoeder kan de groei en het wortelen hiervan stimuleren. 

FAQ – Bromelia verzorgen 

  1. Is een Bromelia giftig? 

    Hoewel niet aangeraden wordt de Bromelia te eten, staat de kamerplant niet bekend als giftig. Mocht je irritaties ervaren na het eten van onderdelen van de Bromelia, dan is het verstandig een huisarts te raadplegen. 

  2. Hoeveel water heeft een Bromelia nodig? 

    Een Bromelia heeft relatief weinig water nodig. Het is voldoende plant eens per week of eens per twee weken water te geven. Houd de aarde vochtig, maar maak dit zeker niet te nat. Het besproeien van de plant stimuleert de groei hiervan. 

  3. Hoe zie ik of de Bromelia op een verkeerde plek staat?   

    De diepe kleur van de bloemen van de Bromelia zal dof worden, wanneer de Bromelia op een verkeerde plek in huis staat. Vaak krijgt de plant te weinig zonlicht in dit geval. Voorkom dat de Bromelia in de middagzon komt te staan. 

Meest populair