HomeKamerplantenAnanasplant verzorgen

Ananasplant verzorgen

Een ananas kweken in huis, kan het echt? De ananas die je aan de bovenzijde van een ananasplant vindt, zal vaak niet groot genoeg worden om deze ook daadwerkelijk te kunnen eten. Toch biedt een ananasplant verzorgen in huis verschillende voordelen! Niet alleen wordt van de ananasplant gezegd dat deze een positieve impact heeft op de gezondheid. Ook staat de plant prachtig in het interieur, door de unieke vrucht aan de bovenzijde van de plant. 

De ananasplant verzorgen vergt wat tijd. In die zin, dat de plant na de bloei zal sterven. Dit betekent concreet, dat je over het algemeen zo’n zes tot acht maanden kunt genieten van deze decoratieve kamerplant. Door de plant tijdig te stekken, houd je de ananasplant in huis, zonder deze voortdurend opnieuw te moeten kopen. 

Geschikte plek:🌤️
Water:💦💦
Voeding:🌱
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een ananasplant 

Van de ananasplant wordt gesteld dat deze het snurken van mensen vermindert. Juist om die reden wordt de plant vaak in de slaapkamer gezet op een nachtkastje of fraai dressoir. Je kunt de plant ook in de woonkamer gebruiken, waar de plant door z’n sterk decoratieve karakter goed tot z’n recht komt. Het is een ideale plant voor op een kast of bijzettafel. Doordat de plant wat kleiner van stuk is, komt deze minder goed tot z’n recht als plant voor op de vloer. 

Zorg er bovenal voor dat de ananasplant voldoende licht krijgt. Het is onverstandig om de plant dicht naast het raam op het zuiden te zetten. De plant heeft namelijk een hekel aan te veel zonlicht. Ook is het onverstandig om de ananasplant te dicht in de buurt van een radiator te zetten.

Water geven aan de ananasplant 

De ananasplant komt van oorsprong voornamelijk voor in het tropisch regenwoud. Het maakt dat de plant houdt van een warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Zorg dat de plant iedere week waker krijgt, zonder dat de grond te nat wordt. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de wortels van de plant beginnen te rotten, waardoor de ananasplant eerder sterft. Steek een vinger in de aarde om te voelen of dit nog vochtig genoeg is, als je de plant opnieuw water wilt geven. Je kunt de plant het beste van water voorzien via het hart van de plant. 

Combineer het bewateren van de plant met het benevelen van diens bladeren. Het past bij de tropische omstandigheden, waarin de plant gewend is om te leven. Tegelijkertijd helpt het afspuiten van de plant te voorkomen dat er veel stof op de bladeren hiervan blijft liggen. 

Voeding voor een ananasplant 

Doordat de levensduur van een ananasplant beperkt is, hoef je deze geen extra voeding te geven. In de aarde waarin je de ananasplant zet zit vaak al voldoende voeding om de komende maanden door te komen. Heb je het idee dat de plant onvoldoende groeit? In dat geval zou je deze eerst op een andere plek, bijvoorbeeld met wat meer licht, kunnen plaatsen. 

Ananasplant verpotten 

Een ananasplant verpotten is vaak niet noodzakelijk, daar de plant maar enkele maanden leeft. In die periode groeit de plant zelf niet heel veel, het gaat voornamelijk om de decoratieve vrucht die zich ontwikkelt. Na de bloei van de ananasplant sterft deze af en zal je deze moeten vervangen door een stekje of een nieuwe plant. Het is verstandig om de ananasplant na aankoop in een wat ruimere pot te plaatsen. Zo heb je kans dat er stekjes ontstaan rondom de moederplant. Zou de pot aan de krappe kant zijn, dan is de kans op stekken van de ananasplant veel kleiner. 

Ananasplant stekken bij verpotten 

Het stekken van de ananasplant is sterk aan te raden, wanneer je hier een langere tijd van wilt kunnen genieten. Er zijn in de basis twee manieren waarop je een ananasplant kunt stekken. Enerzijds worden er jonge scheuten ontwikkeld rondom de moederplant. Verwijder deze en zet ze in een eigen pot. Het is niet nodig om ze eerst op water te zetten; ze kunnen direct in verse aarde gepoot worden. 

Een andere manier heb je wellicht al vaker gehoord: laat een nieuwe ananasplant groeien uit de top van een oude vrucht. Snijd de bovenzijde van de decoratieve vrucht af en laat deze enkele dagen drogen. Vervolgens kun je deze bovenzijde in verse grond zetten, bij voorkeur vermengd met wat los zand. Een garantie op succes heb je hierbij niet, maar het is het proberen waard! 

FAQ – Ananasplant verzorgen

  1. Is een ananasplant giftig? 

    De ananasplant dient puur ter decoratie van ruimtes in huis. Je kunt de vrucht, beter gezegd de bloem, van deze plant niet eten. Mocht je kinderen of huisdieren hebben, houd hier dan rekening mee. 

  2. Hoeveel water heeft een ananasplant nodig? 

    Je zou een ananasplant wekelijks van een beetje water moeten voorzien. Giet het water in het hart van de plant. Pas op dat de grond rond de ananasplant niet te nat wordt. Dit zou kunnen leiden tot rottende wortels. 

  3. Helpt een ananasplant tegen snurken? 

    Van de ananasplant wordt gezegd dat deze helpt tegen snurken. Dat valt te verklaren door het feit, dat de ananasplant in de nacht actief is; de plant geeft zuurstof af aan de omgeving. In combinatie met het afgeven van een ontstekingsremmend enzym helpt dit mensen te laten stoppen met snurken. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Meest populair