Met de vetplant heb je een van de makkelijkste kamerplanten voor in huis gekozen! Deze planten hebben minder aandacht en water nodig, waardoor ze de ideale toevoeging zijn in heel wat woningen. Maar ze zijn natuurlijk ook heel mooi en divers, waardoor ze prachtig staan in jouw woning. Hoe zorg je ervoor dat jouw vetplanten het perfect doen in huis? Hier lees je meerdere tips om een vetplant te verzorgen in huis.
Een vetplant is een brede plantensoort waar niet alleen de cactus toe behoort, maar ook de bekende aloë vera plant. Vetplanten hebben allemaal een ding gemeen: ze hebben dikke bladeren waarin ze veel water kunnen opslaan. Op deze manier kunnen ze lang zonder water.
Inhoudsopgave
Tip 1: Plaats je vetplant in de zon
Vetplanten komen van oorsprong uit de heetste gebieden ter wereld en kunnen daarom wel tegen wat warmte. Vetplanten zijn in hun natuurlijke habitat wanneer je ze op een warme plek plaatst met zonlicht. Denk hierbij aan de vensterbank of een ander plekje waar de zon veel schijnt.
Tip 2: Kies voor de juiste potgrond
Natuurlijk kun je gewone potgrond gebruiken voor je vetplant, maar dit wordt niet aangeraden. Vetplanten groeien langzaam en daarom doe je er goed aan om de plant te potten in speciale potgrond. Zo kun je onder andere cactus grond kopen: dit is potgrond met een hoge hoeveelheid zand: zo waant jouw plant zich meteen in de woestijn.
Tip 3: Geef niet teveel water
Je wist het waarschijnlijk al, maar vetplanten hebben niet veel water nodig. Ze hebben wel degelijk water nodig, maar het is belangrijk om niet teveel te geven. Hoe vaak je jouw plant water moet geven is afhankelijk van het formaat. Meestal moeten vetplanten eens in de 4 tot 6 weken water. Is de grond van de vetplant volledig uitgedroogd? Geen dan een slok water tot de grond is doordrenkt. Controleer na het watergeven of er geen water in de onderzetter staat. Is dit wel het geval? Gooi de onderzetter dan meteen leeg.
Teveel water kan ervoor zorgen dat je vetplant dood gaat. In de winter gaan ook vetplanten een rustperiode in. Je kunt de plant dan zelfs nog minder water geven. Ook bemestingen kun je dan verminderen. Plaats de plant in een koelere ruimte om hem zo klaar te maken voor het voorjaar.
Tip 4: Bloemen? Zet je vetplant ‘s zomers buiten
Wanneer je een bloeiende vetplant in huis haalt, vormen de bloemetjes een leuk en vrolijk effect. En om de groei van bloemen te stimuleren, kun je de plant in de zomer ‘s avonds en ‘s nachts buiten zetten. Op het terras of balkon heeft de temperatuurverlaging een stimulerend effect op de bloemen. Als de temperatuur onder de 15 graden zakt moet je de planten weer binnen zetten.
Een ding is zeker: als je vetplanten niet teveel water geeft en op een zonnige plek in huis zet, kun je er heel lang van genieten. Ze zijn dan ook een duurzame en kwalitatieve keuze in je zoektocht naar nieuwe kamerplanten!