HomePlantverzorgingSignalen dat je kamerplanten te weinig licht krijgen

Signalen dat je kamerplanten te weinig licht krijgen

Water en licht zijn de twee meest belangrijke elementen om jouw kamerplant een succesvol te laten groeien en bloeien. Want als een van deze elementen ontbreekt of niet genoeg aanwezig is, kun je dit snel aan de plant gaan merken. Als je een plant koopt staat meestal aangegeven hoeveel licht deze nodig heeft, zodat je weet waar je de plant kunt neerzetten. Maar hoe weet je of jouw plant voldoende licht krijgt? Hier lees je de 4 meest voorkomende signalen dat je kamerplanten te weinig licht krijgen.

Signaal 1: De bladeren worden geel

Gele bladeren zijn een belangrijke oorzaak van te weinig licht. Als een plant niet genoeg licht krijgt, betekent dit dat er geen mogelijkheid is voor fotosynthese. Het blad wordt dan langzaam geel. Krijgt je plant gele bladeren? Dan is het duidelijk dat jouw plant te weinig licht krijgt en is het tijd om actie te ondernemen.

Signaal 2: De plant heeft veel stengel maar weinig blad

Het kan voorkomen dat je plant flink groeit en hierbij vooral naar een kant neigt. Daarnaast is er vooral sprake van stengel en ontbreekt blad. Je plant wil dan duidelijk maken dat hij moeite moet doen om bij het licht te komen. Als je het mooi vindt wat jouw plant wat compacter groeit, dan is het aan te raden om de kamerplant lichter te zetten.

Signaal 3: Het blad valt af

Als de bladeren van je plant afvallen kan dit meerdere redenen hebben. Een van de redenen is te weinig licht. De plant heeft niet genoeg licht en daardoor ook niet genoeg energie om te groeien. Zeker weten dat het door licht tekort komt? Zet de plant op een lichtere plek, dan kom je er snel genoeg achter. 

Signaal 4: Een bladpatroon wordt effen groen

Een plant met een mooi patroon geeft een unieke uitstraling. Maar als jouw plant op een te donkere plek staat, dan zou het wel eens kunnen gebeuren dat je plant het mooie patroon kwijtraakt. De plant heeft wel genoeg energie om fotosynthese te kunnen uitvoeren, maar de patronen zijn dan verleden tijd. Dit kun je oplossen door de plant wat lichter te zetten. 

Teveel licht? Dit moet je doen

Wat gebeurt er als je plant juist teveel licht krijgt? Dit kun je ook op meerdere manieren merken. Als de bladeren vaal, gelig en futloos worden kan dit betekenen dat de plant teveel licht krijgt. Ook als er gaatjes in de bladeren ontstaan en het blad droog wordt is het tijd om hem op een donkere plek te zetten. 

Licht is van groot belang voor iedere plant. Wat jouw plant precies nodig heeft is verschillend per soort. De ene plant is heel makkelijk en vind het juist heerlijk om volop in de zon te staan. Een andere plant kan het jou wat moeilijker maken totdat je het perfecte plekje vindt. Kijk goed naar je plant om signalen te herkennen, zodat je weet welke stappen je kunt ondernemen. Zo geniet je extra lang van je planten!

Meest populair