HomePlantverzorgingIk zie zwarte vliegjes de potgrond: wat zijn dit?

Ik zie zwarte vliegjes de potgrond: wat zijn dit?

Je geeft je planten nietsvermoedend water totdat je het ineens ziet: zwarte vliegjes in de potgrond. Ze zitten in de potgrond of vliegen rondom je planten. Wat zijn dit voor vliegjes, zijn ze schadelijk en hoe kom je er weer vanaf? Hier lees je alles wat je moet weten over zwarte vliegjes in de potgrond.

Wat zijn zwarte vliegjes?

Zwarte vliegjes in de potgrond worden ook wel rouwvliegjes genoemd. Het zijn kleine vliegjes die de potgrond van jouw plant hebben gekozen om eitjes in te leggen. De larfjes van de vlieg hebben een vochtige omgeving nodig met veel organische stof: dit is dan ook de reden dat ze in de potgrond van je plant zitten. Veel potgrond dat vandaag de dag te koop is, is voorzien van organische en biologische voeding waardoor het erg aantrekkelijk is voor zwarte vliegjes om hun eitjes in te leggen. De larven zitten in de grond en ontwikkelen zich daar tot volwassen vlieg. De volwassen vliegen leven enkele dagen en planten zich daarom snel weer voort. 

In principe zijn zwarte vliegjes niet schadelijk voor je plant, maar ze kunnen voor jou wel heel hinderlijk zijn. En wanneer je veel planten naast elkaar hebt staan, zitten er binnen mum van tijd overal zwarte vliegjes. En omdat deze overlast van vliegjes niet vanzelf overgaat, is het goed om te weten dat je hier iets aan kunt doen.

De bestrijding van rouwvliegjes

Rouwvliegjes bestrijden kan op verschillende manieren. Er zijn genoeg huis- en keukenmiddeltjes beschikbaar waarmee je van zwarte vliegjes in je potgrond af komt. Het gebruik van chemische middelen is niet nodig: er is geen middel dat speciaal voor deze vliegjes beschikbaar is en daarnaast is het ook nog eens niet gezond voor jezelf. Benieuwd naar de beste tips voor het verwijderen van rouwvliegjes? Die lees je hier.

Huis- en keukenmiddelen

De huis- en keukenmiddelen zijn vooral bedoeld voor het bestrijden van symptomen: ze pakken vaak niet de kern van het probleem aan. Je kunt bijvoorbeeld een potje met azijn bij je planten zetten en deze afdekken met huishoudfolie. Hiermee kun je de volwassen rouwvliegjes vangen maar blijven de larven leven die zich weer opnieuw kunnen voortplanten. Ook het strooien van tabak, koffiedik op de plant is alleen een manier om ervoor te zorgen dat volwassen vliegjes niet bij de potgrond kunnen komen.

Biologische bestrijding

Een effectieve manier om van rouwvliegjes af te komen is het aanschaffen van aaltjes. De aaltjes plaats je in de potgrond en doden de larven op die in de potgrond zitten. Zo kunnen ze zich niet verder ontwikkelen. 

Preventieve maatregelen tegen zwarte vliegjes in de potgrond

Hoe voorkom je dat je last krijgt van rouwvliegjes? Dit is op verschillende manieren mogelijk:

  • Minder water geven: geef je jouw planten teveel water, dan is de grond aantrekkelijker voor zwarte vliegjes om zich hierin voort te planten.
  • Verse potgrond: ga je een plant verpotten? Zorg er dan voor dat je geen geopende zak potgrond gebruikt. Deze kan ongedierte bevatten, waaronder rouwvliegjes.
  • Dode blaadjes verwijderen: de geur van dode bladeren en bloemen trekt rouwvliegjes naar je plant. Verwijder ze meteen als ze los zitten of los in de pot liggen.

Meest populair