HomeInspiratieWelke Alocasia soorten zijn er en hoe herken je ze?

Welke Alocasia soorten zijn er en hoe herken je ze?

In je zoektocht naar een mooie kamerplant zijn er altijd wel een paar soorten die je altijd tegenkomt. Onder andere de Alocasia is al jaren een populaire kamerplant. Het kan wat verwarrend zijn, want deze plant komt in heel wat soorten. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende Alocasia soorten en lees je alles wat je moet weten over de plant. Zo kun jij een goede keuze maken!

Alocasia soorten op een rij

De Alocasia is verkrijgbaar in meerdere soorten. Deze zien er stuk voor stuk anders uit. De verschillen zitten hem niet alleen in de kleur, maar ook in de vorm van de bladeren. Onderstaand vind je een overzicht van de meest voorkomende Alocasia soorten en lees je hoe je ze kunt herkennen.

Alocasia Polly: de Alocasia Polly is de enige Alocasia plant met donkere bladeren. De bladeren van deze plant zijn zeer donkergroen en hebben witte strepen. Een witte streep loopt door het midden van het blad en loopt uiteen in kleinere witte strepen. Deze plant is stevig en is verkrijgbaar in verschillende formaten.

Alocasia Zebrina: de Alocasia Zebrina is een van de meest bekende soorten. De stengels van de plant zijn zwart/wit gestreept en lijken hierdoor op een zebra. De bladeren zijn effen groen en creëren samen met de stengels een uniek effect.

Alocasia Cucullata: de Alocasia Cucullata heeft kleinere, hartvormige tot ronde bladeren en een mooie, heldergroene kleur. Deze plant heeft een wat dikkere bruine stam die uiteenloopt in dikke groene stengels.

Alocasia Portadora: de Alocasia Portadora is te herkennen aan de bijzondere bladeren. Deze plant heeft donkergroene bladeren met een kartelrand. De plant groeit vrij snel waardoor je snel een mooie, grote kamerplant hebt staan.

Alocasia Black Velvet: de Alocasia is een bijzondere soort. Deze plant heeft dikke bladeren die lijken op die van een vetplant. De zeer lichtgroene stelen zorgen voor een uniek contrast. 

Alocasia Calidora: wil je een plant met unieke bladeren? De Alocasia heeft grote, ronde bladeren die tot wel een meter groot kunnen worden. Je kiest hiermee gegarandeerd voor een eyecatcher. 

De verzorging van de Alocasia

De Alocasia is een schitterende plant, verkrijgbaar in heel veel soorten. Hoe zorg je ervoor dat de plant zo lang mogelijk mooi blijft? De Alocasia komt van oorsprong uit India en wordt ook wel Olifantsoor genoemd. Deze plant heeft wel wat verzorging nodig wil je hier het optimale uithalen. De bladeren van de plant gaan slap hangen als er sprake is van te weinig water. Je doet er dan ook goed aan om de grond constant licht vochtig te houden. Geef liever kleine hoeveelheden water dan grote hoeveelheden in een keer. De hoeveelheid licht en de luchtvochtigheid in een ruimte spelen een grote rol in de hoeveelheid water die een Alocasia nodig heeft.

Een plant als de Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. Krijg de plant niet genoeg zonlicht? Dan ga je dit merken aan de bladeren die zeer lange stengels krijgen. Als de bladeren te lang worden kan de plant het gewicht niet meer houden en kan een stengel afbreken. Zorg ervoor dat je plant tenminste 5 uur per dag direct zonlicht krijgt. Een plek voor het raam op het zuiden of een plek direct voor het raam richting het westen of oosten is het meest ideaal voor de Alocasia.

Meest populair