Je kent de Alocasia wellicht ook als Olifantsoor, wat de plant te danken heeft aan z’n fraai, relatief grote bladeren. Wanneer je de Alocasia in Nederland tegenkomt, zal deze vaak bladeren hebben met een doorsnede van maximaal zo’n twintig tot dertig centimeter. Reis je naar Azië, waar de plant van oorsprong vandaan komt, dan vind je er Alocasia’s waarvan de bladeren maar liefst een meter tot anderhalve meter breed zijn. Het maakt de bladeren van deze plant zeer geschikt voor het bouwen van een hut, ze bieden je beschutting. Houd er rekening mee, dat de Alocasia verzorgen niet heel gemakkelijk is. Het vergt wat tijd!
Geschikte plek: | 🌤️☀️ |
Water: | 💦💦 |
Voeding: | 🌱 |
Giftig: | ✔️ |
Inhoudsopgave
Geschikte plek voor een Alocasia
De Alocasia heeft een lichte plek in huis nodig. Je komt de plant in de tropische regenwouden tegen, waar het warm en zonnig is. Deze kamerplant is geneigd om richting het zonlicht te groeien. Zou de plant niet dicht genoeg op het raam staan, dan ontwikkelt deze lange stengels. Aan die stengels groeien pas bladeren, op het moment dat deze voldoende zonlicht krijgen. Het zorgt er niet alleen voor dat de plant z’n fraaie vorm kan verliezen. Ook breken de stengels af, als de bladeren na verloop van tijd te zwaar worden. De stengels zijn hier niet op berekend. Door de plant in de buurt van het raam te zetten, voorkom je de ontwikkeling van deze lange stengels en stimuleer je de bladgroei van de plant.
Niet alleen de hoeveelheid zonlicht speelt mee. In het tropisch regenwoud is het vochtig. Je hoeft de Alocasia niet in de badkamer te zetten, om deze ook in huis te laten groeien. Wel doe je er verstandig aan de plant niet te dicht in de buurt van een radiator of ander type kachel te plaatsen. Kachels maken de lucht erg droog, waar de Alocasia niet goed tegen bestand is.
Water geven aan de Alocasia
Aan de ene kant wil je het rotten van de wortels van een Alocasia voorkomen. Dit doe je door de plant niet te veel water te geven. Het water wordt mogelijk niet volledig opgenomen, waardoor de plant voortdurend in het water staat. Dit heeft het rotten van de wortels tot gevolg. Ook zullen de bladeren van de plant geel of lichtbruin van kleur worden.
Verkrijgbaar bij:
Aan de andere kant mag de plant niet uitdrogen. De Alocasia heeft relatief veel water nodig. De grond rondom de plant zou voortdurend lichtvochtig moeten zijn. In de zomer heeft de Alocasia meer water nodig dan in de wintermaanden. Op het moment dat de plant onvoldoende vocht krijgt, herken je dit aan het naar beneden hangen van de bladeren van de plant.
Naast het bewateren van de grond waarin de Alocasia staat, is het slim om deze plant regelmatig te benevelen. De plant komt voor in het tropisch regenwoud, waar de luchtvochtigheid hoog is. Door de plant af en toe af te spuiten voorkom je daarnaast dat er stof op de grote bladeren van de Alocasia blijft liggen.
Voeding voor een Alocasia
Schrik niet wanneer er plotseling een blad naast de Alocasia ligt. Het is een natuurlijk proces! De plant ontwikkelt zich voortdurend, waarbij jonge bladeren de oude bladeren verstoten. Zo blijft de plant ook na vele jaren mooi. Om deze ontwikkeling te stimuleren is het verstandig de Alocasia regelmatig van nieuwe voedingsstoffen te voorzien. Dit doe je bijvoorbeeld met universele plantenvoeding. Op de verpakking van de plantenvoeding vind je meer informatie over de hoeveelheid voeding die je de plant zou moeten geven. Pas op dat je niet te veel plantenvoeding gebruikt!
Merk je dat de Alocasia minder bladeren aanmaakt in de herfst of winter? Het duidt erop dat de plant in rust is. Je hoeft in dit geval geen of minder plantenvoeding te geven. Zou je dezelfde hoeveelheid geven als in de zomer, dan verbranden de wortels. Het schaadt de gezondheid van de plant.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!
Alocasia verpotten
In vergelijking met verschillende andere kamerplanten, zal je de Alocasia relatief vaak moeten verpotten. Dit hangt samen met de snelheid waarmee deze plant zich ontwikkelt. Gebruik bij een Alocasia verpotten altijd verse aarde, zodat je de plant direct van nieuwe voedingsstoffen voorziet. Het gebruik van hydrokorrels onderin een nieuwe pot voor de Alocasia is niet noodzakelijk. Wortels zullen het water onderin de pot vaak niet direct bereiken.
Tip: door de Alocasia in het voorjaar te verpotten maak je het de kamerplant makkelijker om eventueel beschadigde wortels te laten herstellen. In de lente geniet de Alocasia van meer zonlicht dan in het najaar of de winter.
Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.
Alocasia stekken bij verpotten
Kijk bij het Alocasia verzorgen regelmatig of er jonge scheuten zichtbaar zijn onderaan de plant. Het zijn stekjes die op natuurlijke wijze ontstaan. Let op, dit gebeurt alleen wanneer de pot ruim genoeg is! Je kunt de stekjes bij de moederplant vandaan halen, op het moment dat deze stekjes vier of vijf bladeren hebben. Net als voor het verpotten van de Alocasia geldt ook voor het stekken hiervan, dat het verstandig is dit in het voorjaar te doen. Houd de grond rond de stekjes lichtvochtig en gebruik verse aarde.
Tip: waar je de moederplant voor het raam mag zetten, is dat bij een Alocasia stekje onverstandig. Het risico is hierbij te groot, dat de bladeren van de plant verbranden.
Verkrijgbaar bij:
FAQ – Alocasia verzorgen
- Is een Alocasia giftig?
Het nuttigen van de Alocasia is onverstandig. Mits goed bereid hoeft de plant echter niet giftig te zijn. In verschillende landen worden de wortels van de Alocasia gegeten. Dit is niet aan te raden, als je niet weet hoe de bereiding hiervan moet worden uitgevoerd.
- Hoeveel water heeft een Alocasia nodig?
De Alocasia moet regelmatig van nieuw water worden voorzien; houd de grond lichtvochtig. In de zomer is dit belangrijker dan in de winter. De grond rond de Alocasia mag niet te nat zijn. Het schaadt de wortels.
- Hoe zie ik of de Alocasia te veel water krijgt?
Op het moment dat je de Alocasia te veel water geeft, zullen de bladeren van de plant verkleuren. Ze krijgen een gele kleur of bruine randen. Geef de plant enkele dagen geen water en voel regelmatig of de grond opdroogt.
> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!