HomePlantverzorgingVergeet je planten niet regelmatig te verpotten 

Vergeet je planten niet regelmatig te verpotten 

Je planten in huis ontwikkelen zich voortdurend! Regelmatig zal je nieuwe scheuten aan de plant zien ontstaan. Ook is het niet ongebruikelijk, dat er rond de moederplant nieuwe stekjes groeien. Na twee of drie jaar zal de bestaande pot niet meer volstaan voor de moederplant en is het zaak deze te verpotten. Zo voorkom je dat de ontwikkeling van de plant stopt, of dat diens gezondheid zelfs verslechtert. Ook de stekjes kun je regelmatig een eigen pot geven. Begin hier pas aan, als de jonge plantjes tenminste drie of vier bladeren hebben. 

Er zijn verschillende redenen die het verpotten van planten noodzakelijk maken. De voeding in de aarde rond de plant raakt op, wanneer de plant niet verpot wordt. Dit los je op door een universele plantenvoeding te gebruiken. Verstandiger is het echter om de plant te verpotten! Mede ook omdat de wortels van een kamerplant niet verder zullen groeien, als de pot te klein begint te worden. 

Geschikte pot kopen voor het verpotten van planten 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe pot voor de te verpotten kamerplanten, is het verstandig een model te kiezen wiens formaat 20% groter is dan de huidige pot. Liever zelfs nog iets groter; je koopt de pot op de groei! Een pot mag in ieder geval zeker niet kleiner zijn. Koop je een pot voor een plant die je buiten op het terras hebt staan? Let er in dat geval op, dat de pot een gat aan de onderzijde heeft. Via het gat kan het water worden afgevoerd na een hevige regenbui. Zou er geen gat in de pot zitten, dan is het risico op het rotten van de wortels van je planten groot. 

Tip: wanneer je stekjes gaat verpotten, kun je oude bloempotten gebruiken die voor de oorspronkelijke plant te klein zijn geworden. Je kunt ook plastic potjes gebruiken, die je vaak krijgt als je een plant bestelt. Als de stekjes wat groter zijn, verpot je ze naar een mooiere pot. 

Andere benodigdheden voor het verpotten 

Niet alleen heb je een groter formaat pot nodig om de planten te kunnen verpotten. Zorg er ook voor, dat je over voldoende verse aarde beschikt. Gooi de aarde uit de oude pot in de tuin. Deze aarde bevat nauwelijks nog voeding; gebruik het nooit in de nieuwe pot. Naast verse aarde zijn ook hydrokorrels wenselijk in sommige gevallen. De hydrokorrels zorgen voor een waterreservoir aan de onderzijde van de pot. Het maakt de kans kleiner dat de wortels van een plant zullen gaan rotten, als je de plant iets te veel water hebt gegeven. Zie het als een natuurlijke drainage in de pot. 

Moment zoeken om de plant te verpotten

Nu je de benodigdheden voor het verpotten van de planten in huis hebt, is het zaak er een goed moment voor te zoeken. Vaak wordt aangeraden om planten in het voorjaar, of aan het begin van de zomerperiode te verpotten. De reden hierachter zit in het feit, dat planten vanaf het voorjaar beginnen te groeien. Bij het verpotten van planten kunnen de wortels hiervan beschadigd raken. Dit is helaas lastig te voorkomen. Doordat de plant nog een groeiseizoen voor zich heeft, is er voor de plant voldoende tijd om de schade aan de wortels te herstellen. 

Tip: houd de plant de eerste paar dagen na het verpotten uit het directe, felle zonlicht. Dit geldt in het bijzonder voor de stekjes, die je bij de moederplant vandaan hebt gehaald. 

Aan de slag met het verpotten van je planten 

Zoals net al genoemd werd, is nauwelijks te voorkomen dat de wortels van een plant beschadigd raken bij het verpotten hiervan. Pak het zo voorzichtig mogelijk aan, door de plant zo ruim mogelijk uit de bestaande pot te graven. Wanneer het om een kleine pot gaat, zou je met een mes langs de randen van de pot kunnen bewegen om de plant wat losser te krijgen. Draai de plant om en probeer de pot van de plant te trekken, in plaats van andersom. Soms helpt het om de pot in een draaiende beweging van de plant te trekken. 

Tip: het kan helpen om de pot eerst enige tijd in het water te zetten. Zet de pot nooit langer dan een uurtje in het water. Doe je dit wel, dan loop je het risico op rottende wortels. 

Voordat je de plant in de nieuwe pot zet, kun je eventuele stekken rondom de moederplant verwijderen. Geef ze een eigen pot, of geef ze weg! Weggooien van jonge stekjes is zonde. Er is altijd wel iemand in de buurt, die een stekje kan gebruiken. 

Plant stevig in de aarde zetten 

Verse aarde zal behoorlijk inklinken, naarmate de tijd verstrijkt. Het is daarom verstandig de aarde al tijdens het verpotten van je planten lichtjes aan te drukken. Stamp niet in de aarde; het verslechtert de drainage hiervan. Maak de aarde lichtvochtig, voordat je de plant in de aarde zet. Druk de aarde rond de plant vervolgens wel stevig aan. 

Meest populair