HomeInspiratiePlanten in een glazen bol: de nieuwste plantentrend

Planten in een glazen bol: de nieuwste plantentrend

Je ziet het steeds meer voorbij komen: een glazen bol of pot met daarin verschillende soorten planten. Er zijn kant-en-klare planten in een glazen bol verkrijgbaar, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf creatief aan de slag te gaan. Toch roept dit vragen op, want hoe leven de planten zonder lucht en welke planten zijn hier geschikt voor? Hier lees je alles wat je moet weten over planten in een glazen bol: de nieuwste plantentrend.

De planten in een glazen bol worden ook wel ecosysteem genoemd. Het is een manier om een zelfvoorzienend stukje natuur te creƫren in een glazen bol of pot. Er zijn in deze pot of bol verschillende levensvormen te vinden, zowel planten als paddestoelen of andere zaken die in de grond zitten. Het ecosysteem is gesloten: er kan niets in en ook niets uit. Je kunt heel lang gaan genieten van een bijzondere selectie planten in een glazen bol.

Het grote voordeel van deze plantentrend

Een belangrijk voordeel van deze plantentrend is dat het voor iedereen mogelijk is om er aan mee te doen. Je hebt namelijk geen groene vingers nodig om dit in huis te zetten. Er zijn maar weinig dingen die je hoeft te doen om je ecosysteem in leven te houden:

  • Ecosysteem aanschaffen: je kunt in de eerste plaats een kant-en-klaar ecosysteem kopen. Veel tuincentra hebben ze staan, maar ook online bestel je snel een ecosysteem dat naar jouw wens is. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er zelf een te maken. Verderop lees je hier een stappenplan voor.
  • Je planten in een glazen bol hebben natuurlijk licht nodig. Zet de pot niet in direct zonlicht, maar ook niet volledig in de schaduw. Een plek met veel daglicht en niet direct naast het raam is ideaal.
  • Draai de pot of bol iedere maand 180 graden. Zo kunnen de planten gelijkmatig groeien.
  • Er zit genoeg water en voeding in de glazen bol, waardoor je de kurk er nooit af hoeft te halen. Zit er condens op het glas? Dat is normaal: je kunt alles laten zitten.

Zelf een ecosysteem maken doe je zo

Meedoen met de nieuwste plantentrend? Planten in een glazen bol kun je maken via de volgende stappen:

  1. Begin eerst met het schoonmaken van het glaswerk. Goed schoonmaken betekent dat er later veel minder snel schimmel ontstaat.
  2. Breng eerst een laag hydrokorrels aan in het glas. Deze zorgen ervoor dat er geen wortelrot gaat ontstaan.
  3. Strooi een handvol houtskool over de korrels. Houtskool gaat schimmel tegen waardoor je extra goed beschermd bent.
  4. Als derde laag strooi je een laagje aarde. Zorg tenminste voor een laag van 20 centimeter. 
  5. Zet daarna de planten in de pot. Onder andere bladbegonia, calathea, lepelplant, varens of een fittonia passen goed in een ecosysteem. Kies van al deze planten de mini versie, zodat ze goed in de pot passen. 
  6. Als laatste stap besproei je jouw zelfgemaakte ecosysteem ongeveer drie keer met een plantenspuit. Daarna sluit je de glazen bol en kun je gaan genieten!

Meest populair