De Fuchsia is een eenvoudig te herkennen buitenplant, dankzij z’n vrolijke roze met paarse bloemen. Deze kleuren zijn al zichtbaar, als de plant nog in knop staat. Het is een favoriet van velen, zeker voor op het terras of de veranda! Een Fuchsia geeft de ruimte kleur, passend bij het zomerse gevoel. Overigens wordt de Fuchsia niet alleen aangeboden met roze en paarse bloemen. Er zijn tal van kruisingen van de buitenplant te vinden, met een net iets andere kleursamenstelling. Een Fuchsia verzorgen is niet ingewikkeld, al vergt het in het najaar en de winter wat meer aandacht dan bij sommige andere buitenlanden. Op deze pagina lees je meer over de benodigde Fuchsia verzorging.
Geschikte plek: | 🌤️ |
Water: | 💦💦💦 |
Voeding: | 🌱 |
Giftig: | ✖️ |
Inhoudsopgave
Geschikte plek voor een Fuchsia
Veel mensen gebruiken de Fuchsia in een bloempot op hun terras of balkon. Gek is dat niet, want de meeste varianten van deze buitenplant zijn niet winterhard. Door de plant in een bloempot te zetten, kun je deze naar binnen halen als het buiten kouder begint te worden. Overigens geldt niet voor alle Fuchsia buitenplanten dat deze naar binnen moeten bij lagere temperaturen. Er zijn varianten die wel winterhard zijn!
De Fuchsia is een zonaanbidder, maar houdt er niet van de hele dag in de felle zon te staan. Zet de plant als het even kan in de halfschaduw. Wanneer je de plant in de winter in de volle grond laat staan, is het belangrijk deze goed af te dekken. Leg bijvoorbeeld een laagje bladeren rond de Fuchsia, of dek het af met houtsnippers. De plant zelf kun je in stevig plastic inpakken. Bubbeltjesfolie leent zich hier goed voor, al zijn er ook speciale folies verkrijgbaar voor het beschermen van buitenplanten in de wintermaanden. Het gebruik hiervan bij de Fuchsia geeft je overigens geen garantie dat de plant de winter doorkomt.
Water geven aan de Fuchsia
Een Fuchsia verzorgen betekent dat je de grond rond de plant behoorlijk nat mag houden. Gedurende een groot deel van het jaar zal de natuur je hierbij helpen. Is het meerdere dagen achteraan warm en droog? Geef de Fuchsia in dat geval wat extra water. Voorkom dat de buitenplant in het water zwemt. Dit kan leiden tot rottende wortels, wat de Fuchsia zal doen laten sterven. Geef de Fuchsia alleen in de ochtend of de late namiddag water. Doe je dit op het heetst van de dag, dan is de kans groot dat de plant verbrandt. Daarbij heeft de plant onvoldoende tijd om het water op te nemen, daar een deel zal verdampen.
Verkrijgbaar bij:
Voeding voor een Fuchsia
Wanneer je de Fuchsia in verse, voedselrijke tuinaarde zet bij het poten hiervan, kan deze zeker een jaar vooruit. Het bemesten van deze buitenplant is niet noodzakelijk. Haal je de Fuchsia in de winter naar binnen, om hier een volgend jaar opnieuw van te kunnen genieten? In dat geval is het verstandig de plant in het voorjaar in verse tuinaarde te zetten, of deze op dat moment alsnog te bemesten. Zo kan de plant weer een jaar vooruit.
Mocht je het idee hebben dat de Fuchsia steeds minder rijk bloeit, dan kun je deze eens per maand wat extra plantenvoeding geven. Pas op dat de plant niet te veel voeding krijgt. Op de verpakking van de plantenvoeding vind je de dosering die hierbij aangehouden moet worden.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten!
Fuchsia verpotten en snoeien
Zoals reeds werd aangegeven, is het verstandig de Fuchsia in het voorjaar te verpotten. Dit betekent in dit geval niet dat je de Fuchsia direct in een grotere pot moet plaatsen. Het kan voldoende zijn om de plant van verse aarde te voorzien, om diens ontwikkeling te stimuleren. Als de plant flink gegroeid is, kun je deze een jaar later alsnog verpotten. Een Fuchsia verpotten in de zomer of het najaar is onverstandig. Zeker als de plant nog in bloei staat! De plant besteedt al z’n energie aan de bloemen, waardoor deze onvoldoende energie overhoudt voor het herstel van wortels die beschadigd zijn geraakt bij de Fuchsia verpotten.
Naast het periodiek verpotten is ook een Fuchsia snoeien noodzakelijk. Je doet dit in het vroeg voorjaar, als de vorst voorbij is. Snoei de Fuchsia helemaal terug, tot een klein stukje boven de grond. De kans is groot dat de plant vanaf de onderzijde opnieuw uitloopt gedurende het voorjaar. In de zomer geniet je van z’n fraaie bloemen!
Voor een rijke bloei van de Fuchsia buitenplant loont het om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Verwijder niet alleen de bloem, maar ook de groene zaadbel rond de bloem.
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Verkrijgbaar bij:
Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.
Fuchsia stekken bij verpotten of snoeien
Een Fuchsia stekken is mogelijk. Start hiermee in het najaar, waarbij je de wat jongere takjes van de moederplant knipt. Doop de achterzijde van deze takjes in de stekpoeder en plaats deze vervolgens direct in een potje met verse aarde. Houd de aarde goed nat, om het wortelen van de Fuchsia stekken te stimuleren. Laat de stekken niet buiten, maar binnen in een warme kamer staan. Het is belangrijk dat de Fuchsia stekken voldoende licht krijgen overdag. In het voorjaar kun je de stekken naar een grotere bloempot verpotten en naar buiten verplaatsen. Doe dit pas als de temperatuur buiten ver boven het vriespunt ligt.
Verkrijgbaar bij:
FAQ – Fuchsia verzorgen
- Is een Fuchsia giftig?
De Fuchsia staat niet bekend als een giftige plant voor mens en dier. Er zijn mensen die de bloemen van de Fuchsia verwerken in gerechten. Bekijk vooraf goed voor jouw specifieke soort Fuchsia of deze giftig is. Vraag dit eventueel na bij de kweker.
- Hoeveel water heeft een Fuchsia nodig?
Een Fuchsia is een dorstige buitenplant, die relatief veel water nodig heeft. Dat geldt in het bijzonder voor de zomerdagen waarop het warm en droog is. Zorg dat de aarde in de pot van de Fuchsia niet uitdroogt, door de plant dagelijks wat water te geven. Doe dit alleen in de ochtend en de late namiddag.
- Is een Fuchsia een winterharde buitenplant?
De meeste varianten van de Fuchsia zijn niet winterhard. Al zijn er soorten waarvoor dit wel geldt. Het maakt dat het belangrijk is om de Fuchsia aan het begin van de winter naar binnen te halen. Je zou kunnen proberen de Fuchsia stevig in te pakken en de onderzijde hiervan te bedekken met bladeren of houtsnippers. Het is geen garantie dat het de Fuchsia de winter door helpt.
> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!