HomeKamerplantenAzalea verzorgen

Azalea verzorgen

Heb jij de Azalea al in huis staan? Deze kleurrijke kamerplant wordt in tal van verschillende varianten aangeboden bij tuinwinkels. Kies bijvoorbeeld tussen een spierwitte en een roze Azalea. Hoewel de Azalea relatief vaak water nodig heeft, is een Azalea verzorgen niet ingewikkeld. Ook zonder groene vingers houd je deze plant moeiteloos in leven! Het zorgt voor meer kleur in de verschillende ruimtes van je woning. 

Geschikte plek: 🌤️
Water: 💦💦
Voeding: 🌱
Giftig: ✔️

Geschikte plek voor een Azalea 

De Azalea is een kamerplant welke veel licht nodig heeft, maar liever niet direct in de felle zon staat. Een vensterbank bij een raam op het zuiden in de woonkamer is om die reden geen goede plek voor deze plant. Wel kun je de kamerplant gebruiken in de vensterbank bij een raam op het oosten of noorden. Ook kun je de plant op een televisiemeubel of bijvoorbeeld dressoir gebruiken. 

Van oorsprong komt de Azalea kamerplant uit Azië. Je vindt de Azalea voornamelijk in China en Japan. Hier groeit de plant in de schaduw onder bomen en heesters; lekker beschut! Het verklaart waarom het een slecht idee is om de Azalea in de volle zon te zetten thuis. 

Veel planten kunnen niet in de buurt van een radiator gezet worden, daar deze gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. Dit gaat niet op voor de Azalea. Deze kamerplant is juist gewend aan een lagere luchtvochtigheid en vindt het om die reden niet erg om bij een radiator te staan. Ook is het niet noodzakelijk om de plant te benevelen. 

Water geven aan de Azalea

Zoals eerder op deze pagina genoemd werd, betekent een Azalea verzorgen dat je deze relatief vaak water moet geven. De plant mag niet in volledig droge aarde staan. In het voorjaar en de zomer betekent dit dat je de kamerplant eens per drie of vier dagen water moet geven. Er zijn handige systemen verkrijgbaar, die dit werk voor je uit handen nemen. Je hoeft het reservoir van zo’n systeem slechts eens per twee weken te vullen. 

Hoewel de Azalea veel water nodig heeft, mag de aarde rond de wortels van de plant niet te nat worden. Om deze reden wordt vaak aangeraden gebruik te maken van hydrokorrels onderin de bloempot. Mocht er een gat in de onderzijde van de bloempot zitten, dan kun je deze op een schoteltje zetten. Geef de plant niet eerder water, dan dat het vocht van het schoteltje verdwenen is. 

In de winter heeft de plant minder water nodig. Het is in deze periode niet erg, als de aarde rond de wortels van de Azalea droog is. Merk je dat de bladeren van de plant beginnen te hangen? Geef deze in dat geval weer wat water. 

Voeding voor een Azalea

Er zitten voldoende voedingsstoffen in de aarde waarin je de Azalea gepoot hebt, om de plant zich te laten ontwikkelen. Het maakt dat het bemesten van de Azalea niet noodzakelijk is. Heb je het idee dat de Azalea niet verder groeit? In dat geval kun je overwegen de plant eens per jaar wat plantenvoeding te geven. Volg hierbij de instructies op de verpakking van de plantenvoeding, om te voorkomen dat de plant te veel voeding krijgt. Dit zou de wortels van de Azalea aan kunnen tasten. 

Het kan verstandig zijn om de Azalea eens in de zoveel tijd wat regenwater te geven. Vang het regenwater op en giet het met je gieter rond de plant. In regenwater zitten bepaalde bouwstoffen, die je niet in het water uit de kraan vindt. Het stimuleert de ontwikkeling van de Azalea. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Azalea verpotten 

Hoewel de Azalea verpotten niet snel nodig zal zijn, kan het de groei van de plant na een paar jaar stimuleren. Z’n initiële pot is op dat moment mogelijk te klein geworden om nog verder te groeien. Het verpotten van de Azalea kun je het beste in het najaar doen, als de plant is uitgebloeid. Ook het voorjaar leent zich goed voor het verpotten van de Azalea, daar de plant dan een lang groeiseizoen voor zich heeft om eventueel beschadigde wortels te laten herstellen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Azalea stekken bij verpotten 

Een Azalea stekken is mogelijk, maar vaak niet eenvoudig. Je kunt de jonge takjes van de moederplant knippen en vervolgens de onderste bladeren hiervan verwijderen. Doop het uiteinde van de Azalea stekken in stekpoeder. Vervolgens kun je de Azalea stekken direct in een potje met aarde zetten. In de eerste weken hebben de planten veel water nodig, om het wortelen op gang te brengen. Je kunt de Azalea stekken onder luchtdicht folie plaatsen. Het voordeel hiervan is dat er een omgeving ontstaat met een hoge luchtvochtigheid. De Azalea stekken nemen het water op uit de lucht, in plaats van uit de grond. De stekken hebben initieel immers nog geen wortels. 

FAQ – Azalea verzorgen 

  1. Is een Azalea giftig? 

    De Azalea is een giftige plant. Het geldt zowel voor de bladeren en stengels van de plant, als ook voor de bloemen hiervan. Raadpleeg een huis- of dierenarts, wanneer je kind of huisdier van de plant gegeten heeft. 

  2. Hoeveel water heeft een Azalea nodig? 

    Je mag de Azalea best wat water geven! Doe dit in ieder geval eens per drie of vier dagen, om te voorkomen dat de aarde rond de wortels van de Azalea opdroogt. Voorkom dat de kamerplant in het water zwemt. Het is niet nodig om de Azalea periodiek te benevelen. 

  3. Mijn Azalea verliest z’n blad, wat nu? 

    Het is niet erg, wanneer je Azalea z’n bladeren laat vallen. Dit past bij de bloeiperiodes van de plant. Over het algemeen laat de Azalea eens per zes of zeven weken bladeren vallen. Gebeurt dit veel eerder? Kijk in dat geval of de plant niet te veel water krijgt of op een verkeerde plek in huis staat. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair