Home Kamerplanten Citroenboom verzorgen

Citroenboom verzorgen

De Citrus Limonia behoort al jaren tot de populairste kamerplanten. Je kent de plant wellicht als de Citroenboom, zoals deze vaak bij tuinwinkels aangeboden wordt. Een van de voordelen van deze plant is het feit, dat een Citroenboom verzorgen niet al te ingewikkeld is. Daar waar dit op voorhand vaak wel ten onrechte gedacht wordt. Een andere reden om voor de Citroenboom te kiezen, is de frisse geur die deze afgeeft aan z’n omgeving. Het maakt de Citroenboom een ideale plant voor in de keuken! Geurtjes van aangebakken eten of bijvoorbeeld vis zullen snel verdwijnen. 

Niet onbelangrijk bij het gebruik van een kamerplant: de plant ziet er stijlvol uit! In het voorjaar heeft de Citroenboom prachtige wit met roze bloemen. Uit deze bloemen zullen vervolgens citroenen groeien in de zomermaanden. 

Geschikte plek:☀️🌤️
Water:💦
Voeding:🌱🌱
Giftig:✖️

Geschikte plek voor een Citroenboom 

Je kunt de Citroenboom het beste op een plek in de halfschaduw of zon zetten. Denk bijvoorbeeld aan een plekje in de buurt van een raam op het zuiden. Bovenal is het belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt. In de zomermaanden kun je de Citroenboom bij mooi weer op je terras zetten. Niet alleen goed voor de plant, maar ook een fraaie decoratie voor je terras of veranda! Ook hier is belangrijk dat de Citroenboom gedurende de dag voldoende zonlicht krijgt. Zet de Citroenboom nooit volledig in de schaduw. 

Tip: wanneer je de Citroenboom water geeft als deze buiten staat, is het belangrijk dit vroeg in de ochtend of laat in de middag te doen. Het voorkomt dat de bladeren of andere elementen van de plant kunnen beschadigen. 

Houd er rekening mee dat de Citroenboom niet bestand is tegen lagere temperaturen. Je kunt de Citroenboom niet in de tuin zetten, of in het najaar in een pot buiten laten staan. De kans is groot dat deze snel sterft. Dat is zonde! 

Water geven aan de Citroenboom

De Citroenboom komt van oorsprong voornamelijk voor in Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. Ook in het gebied rond de Middellandse Zee kom je de Citroenboom regelmatig tegen. Het is hier warm en vaak niet al te vochtig. Het maakt dat een Citroenboom verzorgen vaak maar eens per week of eens per twee weken noodzakelijk is. Geef de plant niet eerder water, dan dat de aarde waarin deze staat droog is. Je kunt de vochtigheid van de aarde voelen, door je vinger in de bloempot te steken. In de winter is het voldoende de plant eens per maand water te geven, om te voorkomen dat de aarde volledig uitdroogt. 

Tip: wanneer er veel stof op de bladeren van je Citroenboom ligt, kun je deze besproeien met een plantenspuit. Het verhoogt de luchtvochtigheid rond de plant en voorkomt dat bladeren beschadigen. Iets waarop het risico groter is, als je bijvoorbeeld een handveger of plumeau zou gebruiken. 

Je verkleint de kans op het rotten van de wortels van de Citroenboom door de onderzijde van de bloempot te vullen met een laagje hydrokorrels. De hydrokorrels zorgen voor een natuurlijk waterreservoir.  

Voeding voor een Citroenboom

In tegenstelling tot veel andere kamerplanten heeft een Citroenboom relatief veel plantenvoeding nodig. Dit geldt in het bijzonder voor de zomermaanden, waarin de Citroenboom z’n citroenen geeft. Bemest de plant zeker eens in de één of twee weken. Houd de dosering op de verpakking van de plantenvoeding aan, om te voorkomen dat de plant te veel voeding krijgt. Dit kan de plant, met name de wortels van de Citroenboom, schaden. Bouw de hoeveelheid plantenvoeding in het najaar langzaamaan af. In de winter hoeft de Citroenboom helemaal niet bemest te worden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Citroenboom verpotten 

Een citroenboom verpotten zal eens in de twee of drie jaar noodzakelijk zijn, afhankelijk van het tempo waarin de plant groeit. Dit hangt samen met de frequentie waarmee je de plant bemest in het groeiseizoen. Het voorjaar is het beste moment om de Citroenboom te verpotten. Kies hierbij altijd voor een bloempot welke een diameter heeft die circa twintig procent groter is dan de diameter van de huidige pot. Gebruik bij een Citroenboom verpotten altijd nieuwe aarde en vul de onderzijde met wat hydrokorrels. Houd hierbij een laag tussen de tien en twintig centimeter aan.  

Naast het periodiek verpotten van de Citroenboom is het verstandig deze regelmatig te snoeien. Doe dit eens per jaar in het najaar of de winter. Zo profiteer je in het volgende groeiseizoen van nieuwe, jonge uitlopers waaraan citroenen zullen groeien. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Citroenboom stekken bij verpotten 

Een Citroenboom stekken doe je middels kopstekken. Hierbij knip je een jonge scheut van de moederplant af. Doop het uiteinde van dit takje in de stekpoeder en zorg dat de onderste bladeren hiervan verwijderd zijn. Je kunt de jonge Citroenboom stekken vervolgens in een potje met verse aarde zetten. Er is speciale aarde verkrijgbaar voor het stekken van planten. Dit stimuleert, in combinatie met het gebruik van stekpoeder, de groei van de jonge stekjes. Zorg dat de Citroenboom stekken op een warme plek in huis staan en geef ze regelmatig water.

FAQ – Citroenboom verzorgen 

  1. Is een Citroenboom giftig? 

    Een Citroenboom is geen giftige kamerplant. Dit geldt zowel voor de elementen van de plant, als ook voor de citroenen die aan de Citroenboom groeien. Houd er rekening mee, dat de plant bespoten kan zijn als je deze koopt. Zorg dat je de vrucht goed wast, alvorens je deze gebruikt. 

  2. Hoeveel water heeft een Citroenboom nodig? 

    Je hoeft de Citroenboom in de zomer maar eens per week of eens per twee weken water te geven. De aarde moet droog zijn, voordat je de plant opnieuw water geeft. In de winter heeft een Citroenboom niet meer dan eens per maand wat water nodig. 

  3. Kan een Citroenboom in de tuin gepoot worden? 

    Het is onverstandig om een Citroenboom in de tuin te poten. De Citroenboom is niet bestand tegen de lage temperaturen in het najaar en de winter. Mocht je de Citroenboom toch in de tuin planten, zorg er dan voor dat je deze ’s winters goed inpakt. Het verkleint de kans dat de Citroenboom sterft.  

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!