HomeInspiratieHoelang blijven droogbloemen mooi?

Hoelang blijven droogbloemen mooi?

In principe kan bijna elke bloem worden gedroogd. Als je dat goed doet dan kun je een boeket lang mooi houden. Sommige bruiden doen het met hun bruidsboeket. Maar uiteindelijk zal het boeket toch zijn glans verliezen. De vraag is dus: hoe lang kun je genieten van gedroogde bloemen? In dit blog geven we antwoord op die vraag. 

Droogbloemen worden steeds populairder

Boeketten van droogbloemen winnen nog steeds aan populariteit. Vooral bij mensen die van vintage houden zijn ze geliefd. Maar niet alleen in huiskamers vind je steeds vaker een boeket van droogbloemen. Ook het traditionele boeket op de balie van bedrijven wordt vervangen door droogbloemen en restaurants stappen er op over om hun tafels mee op te fleuren. Dat is niet zo gek, want een droogboeketje vraagt veel minder onderhoud en gaat veel langer mee. Water geven hoeft niet en als de vaas per ongeluk een keer wordt omgestoten dan komen de bloemen doorgaans ongeschonden uit de strijd. 

Droogbloemen gaan gemiddeld een half jaar mee

Hoe lang droogbloemen meegaan hangt af van de kwaliteit. Aan die kwaliteit zit dan ook wel weer een prijskaartje. Als je een droogboeket koopt in een woonwarenhuis dan betaal je vaak minder dan wanneer je een speciaal voor jou samengesteld droogboeket koopt bij een hierin gespecialiseerde winkel. Maar het verschil in kwaliteit is vaak duidelijk zichtbaar. Gaat een goedkoop droogboeket enkele maanden tot hooguit een half jaar mee, een topstuk van droogbloemen kan een jaar of (veel) langer mooi blijven. 

Verleng de levensduur van je droogbloemen

Als je je droogbloemen op de juiste manier behandelt kun je de levensduur verlengen. Zet ze bijvoorbeeld niet in de felle zon maar bij voorkeur op een schaduwrijk plekje. Natuurlijk zet je je droogbloemen niet in een vochtige ruimte en geef je ze geen water en zet je ze niet in gekleurde vloeistof alleen omdat dat zo leuk staat. Als je de bloemen wilt herschikken behandel ze dan heel voorzichtig. Pak droogbloemen alleen bij de stelen vast. Bloemen en bladeren zijn zeer kwetsbaar en kunnen bij de minste aanraking afbreken of beschadigd raken. 

Houdbaarheid afhankelijk van bloemensoort

De houdbaarheid van droogbloemen hangt ook af van het soort bloemen. Rozen kun je een half jaar tot een jaar goed houden. Dan beginnen vaak de blaadjes uit te vallen, ondanks dat je ze onder ideale omstandigheden bewaart. Gaat het om een boeket waarin papavers, dikkere takken en tarwerassen zijn verwerkt dan kan dit wel tot 3 jaar mooi blijven. Voor sommige soorten, zoals pampasgras kun je langer mooi houden door er een laagje haarlak op te spuiten. 

Garantie op de houdbaarheid

Als je een boeket droogbloemen koopt bij een hierin gespecialiseerde bloemist dan krijg je meestal een houdbaarheidsgarantie. Deze geldt uiteraard alleen als je de bloemen goed verzorgt, dus ze op een gunstige plek zet en er niet te veel mee rommelt. Als je een echt mooi boeket wilt, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid, bestel dit dan bij een specialist in droogbloemen, dan krijg je in ieder geval waar voor je geld en ook goed advies over de verzorging. 

Meest populair