HomeKamerplantenClivia verzorgen

Clivia verzorgen

De Clivia is een hele kleurrijke plant, welke zich kenmerkt door zijn vrolijke oranje bloemen en diepgroene bladeren. Belangrijke reden voor veel mensen om een Clivia in hun interieur terug te laten komen: een Clivia verzorgen is heel eenvoudig! De plant doet het goed bij mensen die weinig tijd hebben voor diens verzorging. Een andere reden om voor de Clivia te kiezen is het feit, dat deze al vanaf midden winter begint te bloeien. Je hebt er vervolgens tot diep in de zomer plezier van. In het najaar bloeit de Clivia minder. 

Houd er rekening mee dat de Clivia het ene jaar veel uitbundiger zal bloeien dan het andere. Vaak is lastig vast te stellen waarin het verschil hierbij zit. Wees niet bang, vaak bloeit de plant een of twee jaar later weer zoals je dit van de Clivia gewend bent. Je komt de Clivia in de tuinwinkel in verschillende varianten tegen.  

Geschikte plek:????️⛅
Water:????
Voeding:????????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Clivia 

Je hoeft de Clivia niet per definitie in huis te gebruiken. Op een warm balkon of bijvoorbeeld op het terras in de zomer zal de plant het ook goed doen. De Clivia is minder geschikt voor het gebruik in de volle grond. De plant is niet winterhard, waardoor je deze iedere winter uit de aarde zou moeten halen om deze de winter door te helpen. Daar een Clivia er niet van houdt steeds verpot te worden, kan dit een negatief effect hebben op de bloei van de plant. Voldoende reden om een plekje in huis te zoeken! 

De plant hoeft niet in de volle zon te staan, mits de plant voldoende licht krijgt. Een plekje in de schaduw of halfschaduw is ideaal voor een Clivia. Zet je de plant in de zomer buiten op je terras? Pas dan op, dat de zon niet rechtstreeks op de bladeren en bloemen van de plant schijnt. 

Water geven aan de Clivia

Zoals eerder al genoemd werd; een Clivia verzorgen hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. De plant heeft relatief weinig water nodig. Eens per week of eens per twee weken is voldoende. Houd er hierbij rekening mee, dat de plant in de zomer meer water nodig zal hebben dan in de wintermaanden. Voel met een vinger hoe vochtig de aarde is; dit mag niet te nat zijn. Natte voeten leidt bij een Clivia al snel tot rottende wortels. Iets wat de plant ernstig schaadt.

Tip: om de bladeren van de Clivia vrij van stof te kunnen houden is het verstandig deze regelmatig te besproeien. Het besproeien van de Clivia zorgt er daarnaast voor dat de luchtvochtigheid rond de plant toeneemt. Iets wat de plant prettig zal vinden! 

Juist doordat de plant van een hoge luchtvochtigheid houdt, is het onverstandig om de Clivia in de buurt van een kachel te zetten. De kachel verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor de plant het minder goed zal doen. 

Voeding voor een Clivia

Het is verstandig om bij het poten van de Clivia wat turfstrooisel met de aarde te vermengen. Ook een schep zand vindt de Clivia prettig. Om de waterhuishouding op orde te houden is het verstandig de pot te vullen met een laagje hydrokorrels. In plaats van hydrokorrels zou je ook gebruik kunnen maken van een oude plantenpot. De scherven hiervan hebben hetzelfde effect als de hydrokorrels; het voorkomt dat de aarde rond de wortels van de Clivia te nat is. 

Je kunt de Clivia eens per maand of eens per twee maanden van wat extra plantenvoeding voorzien. Volg hierbij de instructies op de verpakking hiervan, om te voorkomen dat je te veel voeding in een keer geeft. Dit zou de wortels van de Clivia kunnen schaden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor kamerplanten!

Clivia verpotten 

Het verpotten van de Clivia is pas nodig als de plant écht te groot is geworden voor diens plant. De kans op schade aan de plant is zeker bij een Clivia verpotten groot. Mocht je de plant toch moeten verplaatsen naar een grotere pot, doe dit dan in het voorjaar. De Clivia heeft in dat geval nog een volledig groeiseizoen voor zich om de schade aan diens wortels te herstellen. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Clivia stekken bij verpotten 

De makkelijkste manier om een Clivia te stekken is het gebruik van de jonge uitlopers rond de moederplant. Kopstekken van een Clivia is hierdoor niet noodzakelijk. Je kunt de jonge uitlopers eenvoudig loshalen van de moederplant en overzetten in een kleine pot met aarde. Vermeng ook deze aarde met wat turf en een klein beetje zand. 

Mocht de Clivia geen jonge plantjes geven rond de moederplant, dan is kopstekken mogelijk. Knip een takje van de Clivia af en doop deze in stekpoeder. Je kunt de plant vervolgens direct in de aarde zetten. Het is niet nodig om de stek eerst in het water te laten staan. De aarde rond de Clivia moet lichtvochtig zijn om de wortelgroei te stimuleren bij de Clivia stekken. 

Een derde optie om een Clivia te stekken is het gebruik van de zaden van de plant. Let wel, dit kan alleen wanneer de plant bestoven is. Zelf een plant bestuiven is niet eenvoudig. Je hebt er geduld en wat geluk bij nodig. Door de plant op je terras te zetten in de zomer, heb je kans dat bijen deze taak voor je uitvoeren. Houd er rekening mee dat de zaden van de Clivia pas na tien maanden gebruikt kunnen worden. 

FAQ – Clivia verzorgen 

  1. Is een Clivia giftig? 

    De Clivia is een giftige plant, de bladeren en bloemen van de Clivia mogen niet worden gegeten door mens en dier. Gebeurt dit onverhoopt toch? Raadpleeg in dat geval een arts over de te nemen stappen. 

  2. Hoeveel water heeft een Clivia nodig? 

    Een Clivia verzorgen is onder meer heel eenvoudig, doordat de plant maar weinig water nodig heeft. Het is voldoende, wanneer je de plant eens per week of eens per twee weken van wat water voorziet. Combineer dit met het besproeien van de bladeren om de luchtvochtigheid te verhogen. 

  3. Kan ik een Clivia in mijn tuin poten? 

    Je kunt de Clivia in de tuin poten. Nadeel hiervan is dat de Clivia niet winterhard is. Daarnaast houdt de plant er niet van om verpot te worden. Verstandiger is het om de Clivia in een pot te zetten en deze ’s zomers met pot en al naar buiten te verplaatsen. Vermijd hierbij de felle zon. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van kamerplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair