HomeBuitenplantenJapanse esdoorn verzorgen

Japanse esdoorn verzorgen

Met een Japanse esdoorn geef je direct kleur aan de tuin. Het is een heesterachtige, welke in verschillende varianten verkrijgbaar is bij tuinwinkels. Je hebt hierbij keuze uit varianten met een groen blad, een rood blad en bijvoorbeeld een wit blad. Afhankelijk van de andere planten in de tuin, kun je er een geschikt model van de Japanse esdoorn bij zoeken. De Japanse esdoorn verzorgen is niet ingewikkeld. Houd er wel rekening mee, dat een volwassen plant tot zo’n vier meter hoog kan worden. Gelukkig groeit de plant niet op laag tempo, waardoor je weinig snoeiwerk hebt! 

Geschikte plek:????️
Water:????????
Voeding:????
Giftig:✔️

Geschikte plek voor een Japanse esdoorn 

Belangrijk bij het kiezen van een plek voor de Japanse esdoorn is dat de grond het water goed doorlaat. Zou de grond te nat zijn, dan heeft dit invloed op de wortels van de heester. Doordat de Japanse esdoorn winterhard is, blijft deze op z’n plek staan. Houd hier rekening mee. Kies je ervoor om de plant in een pot te plaatsen, dan is de kans groot dat deze de winter niet overleeft. Door de plant in de pot goed in te pakken verklein je de kans hierop. Er zijn bij tuinwinkels verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om een plant te beschermen tegen vorstschade in de wintermaanden. 

Je plant de Japanse esdoorn in het voor- of najaar. Doe dit bij voorkeur niet in de zomer, daar het op dat moment te warm is voor de plant om zich goed te kunnen ontwikkelen. Het is afhankelijk van het type Japanse esdoorn wat je gebruikt, hoeveel zon deze nodig heeft. Voor de meeste heesters geldt dat een plek in de halfschaduw het beste werkt. Zet de plant op een enigszins beschutte plek neer, zodat de Japanse esdoorn geen last heeft van de harde wind in het najaar. 

Tip: plant je de Japanse esdoorn in het najaar of de winter? Zorg er in dat geval voor dat je een isolerend laagje rondom de heester creëert. Maak bijvoorbeeld gebruik van houtsnippers of boomschors. 

Water geven aan de Japanse esdoorn 

Zoals reeds genoemd werd, mag de grond rondom de Japanse esdoorn niet te nat zijn. De plant heeft ook in het voorjaar en de zomer maar weinig water nodig om deze periodes door te komen. Op warme dagen is het verstandig de Japanse esdoorn wat vaker water te geven, dit hoeft niet dagelijks. 

Specifiek voor het planten van een Japanse esdoorn in een pot geldt dat de pot over voldoende gaten aan de onderzijde moeten beschikken. Deze gaten laten het water wegstromen, wat voorkomt dat de Japanse esdoorn natte voeten houdt in het najaar. Nog beter is het om de pot bij hevige regenbuien tijdelijk onder een overkapping te zetten. 

Voeding voor een Japanse esdoorn 

Niet alleen is de Japanse esdoorn verzorgen eenvoudig doordat de plant maar weinig snoeiwerk met zich meebrengt en niet veel water nodig heeft. Ook hoef je de plant nauwelijks extra voeding te geven door het jaar heen. Aan het begin van het groeiseizoen, in het voorjaar, loont het om de plant wat koemestkorrels te geven. Dit zal ervoor zorgen dat de heester een boost krijgt richting de zomer. Geef niet te veel, een handje is al voldoende! 

Houd er rekening mee, dat er sprake kan zijn van taksterfte na het geven van voeding. De dode takken duiden erop dat de verkeerde voeding gegeven is, of dat de plant te veel voeding heeft gekregen. Het geven van voeding aan planten in de tuin heeft invloed op de zuurtegraad van de grond. Je kunt de dode takken snoeien in het voorjaar. Doe dit bij voorkeur voordat de knoppen zichtbaar worden. 

Tip: bekijk onze koopgids met de beste plantenvoeding voor planten

Japanse esdoorn snoeien 

In het voorjaar hoef je bij de Japanse esdoorn alleen de dode takken als gevolg van de verkeerde zuurtegraad van de aarde weg te snoeien. Dit kan ook in de zomer nog noodzakelijk zijn, afhankelijk van het moment waarop je de plant z’n voeding gegeven hebt. Houd er rekening mee, dat de knoppen vaak al uitlopen in de zomer. Pas daarom op, dat je niet te veel van de plant snoeit. Het snoeien van de heester kan in de zomer ook, wanneer je de vorm hiervan wilt veranderen. 

Ook het najaar leent zich goed om de Japanse esdoorn in vorm te snoeien. Pas hierbij op, dat je de plant niet te veel aantast richting de winter. Je kunt voor het gebruik van een wondbehandelingsmiddel kiezen, om te voorkomen dat de plant ziek wordt of anderszins beschadigt. Het snoeien doe je het beste vanaf onder. 

Tip: hier vind je een overzicht van de verschillende soorten potgrond.

Japanse esdoorn stekken

Een Japanse esdoorn stekken is mogelijk, maar zal een tijd duren voordat je een volwaardige heester hebt. Je kunt de takjes van de struik knippen en deze vervolgens in een pot steken. Om het proces te stimuleren kun je het uiteinde van de takjes eerst in stekpoeder dopen. Het is niet nodig om de takken eerst in het water te zetten, de wortels zullen vanzelf ontstaan in de pot. Zorg er wel voor dat de aarde in de pot voortdurend lichtvochtig is. Naarmate de Japanse esdoorn stek zich verder ontwikkelt, kun je deze naar de volle aarde verplaatsen. 

Tip: bij het stekken van een Japanse esdoorn helpt het, wanneer je een plastic zak (doorzichtig) over de pot plaatst. Het verhoogt de temperatuur en de luchtvochtigheid. 

FAQ – Japanse esdoorn verzorgen 

  1. Is een Japanse esdoorn giftig? 

    Een Japanse esdoorn kan giftig zijn voor mensen en dieren. Eet geen onderdelen van deze heester. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan is het verstandig om het advies van een huisarts in te winnen. 

  2. Hoeveel water heeft een Japanse esdoorn nodig? 

    Je hoeft een Japanse esdoorn niet veel water te geven. Ook het geven van voeding aan een Japanse esdoorn is niet nodig. De plant heeft voldoende aan de voedingsstoffen in de volle grond. Eigenlijk is een Japanse esdoorn verzorgen heel gemakkelijk! 

  3. Mijn Japanse esdoorn heeft dode takken, hoe kan dit? 

    Wanneer dode takken aan de Japanse esdoorn zitten, duidt dit op een verkeerde zuurtegraad in de grond. Het kan het gevolg zijn van te veel voeding of bemesting. Geef de plant een tijd geen extra voeding en knip de dode takken af. Het liefst in het voorjaar of de zomer. 

> Bekijk hier alle tips voor het verzorgen van buitenplanten!

Vorig artikel
Volgend artikel

Meest populair