Heb je ook wel eens gehad dat er kleine druppels water aan de punten van je bladeren hingen? Je hebt dan te maken met een huilende plant. En hoewel het geen fijne gedachte is dat je jouw plant aan het huilen hebt gemaakt, is het gelukkig niet zo dat je direct iets verkeerds hebt gedaan. Wat is een huilende plant, wat zijn de oorzaken, hoe voorkom je het en is het schadelijk voor je plant? Hier vertellen we je alles wat je moet weten!
Inhoudsopgave
Wat is een huilende plant?
Een huilende plant is een plant waarbij er een druppel water aan de punt van het blad hangt. Dit proces van ‘huilen’ wordt ook wel guttatie genoemd. Planten nemen vocht op met wortels en verdampen dit via het blad. ‘s Nachts zijn de poriën van de bladeren dicht, maar nemen wortels nog wel water op. Zo kan er geen proces van verdamping plaatsvinden. Om toch overtollig vocht kwijt te kunnen, heeft de punt van het blad speciale waterklieren. Hier hangen de waterdruppels aan.
Niet iedere plant kan een huilende plant worden. Alocasia planten, monstera planten, epipremnum planten en de bananenplant zijn voorbeelden van planten waar je dit fenomeen bij kunt bespeuren.Â
De mogelijke oorzaken van een huilende plant
Van nature zullen planten niet snel gaan huilen. Er zijn een aantal redenen die ervoor kunnen zorgen dat jouw plant druppels op de punten van de bladeren krijgt. Hier lees je een overzicht van de mogelijke oorzaken van een huilende plant:
- Teveel water: krijgt je plant teveel water, dan zal er ook meer verdampt moeten worden. En aangezien jouw plant s’ nachts niet verdampt, krijg je sneller last van druppels aan het blad.
- Te hoge luchtvochtigheid: verzadigde lucht kan geen nieuwe waterdamp opnemen, waardoor het water als waterdruppel wordt afgevoerd.
De oplossing voor een huilende plant? Zorg er in de eerste plaats voor dat de plant niet teveel water krijgt. Wanneer je de hoeveelheid water vermindert merk je dat de guttatie direct ophoudt. Geef je plant ook niet te weinig water, want dit komt de gezondheid en groei niet ten goede. Je kunt er ook voor kiezen om je kamertemperatuur ‘s nachts wat te verhogen. Zo gaat je plant ook in de nacht verdampen en voorkom je guttatie.Â
Verkrijgbaar bij:
Kan dit kwaad?
Een huilende plant klinkt vervelend, maar gelukkig heeft je plant zelf niet veel last van de ‘tranen’. Guttatie is niet schadelijk voor je plant, de bladeren krijgen hooguit wat witte vlekjes. Maar het is mogelijk wel schadelijk voor je vloer. Deze vlekken gaan lastig uit houten vloeren. Zorg er daarom voor dat je de vlekken op tijd verwijderd, zodat ze geen permanente schade aan je vloer brengen. Hetzelfde geldt voor meubels die in de buurt van de plant staan. Hoe eerder je de guttatie vlekken verwijderd, hoe groter de kans dat er niets meer van te zien is. Door guttatie te voorkomen krijg je ook geen last meer van vlekken in je vloer of meubels.Â