HomeInspiratieGiftige planten voor katten

Giftige planten voor katten

Als je katten in huis hebt dan weet je waarschijnlijk wel dat je beter geen lelies kunt kopen bij de bloemist. Het stuifmeel dat deze bloemen afgeven kan voor je kat nare gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Maar er zijn meer planten die voor katten giftig zijn. Het bijzondere is dat katten dit vaak instinctief aanvoelen en deze planten dus met rust laten. Maar omdat vooral een binnenkat af en toe graag gras eet om een haarbal te kunnen uitbraken is het verstandig om op te letten welke planten je beter niet in huis kunt halen als er ook katten rondlopen. We geven je een aantal planten die echt giftig zijn voor je vierpotige huisgenoot.

Azalea

De Azalea is familie van de Rododendron en wordt al eeuwenlang als kamerplant gebruikt. De plant heeft bloemen met meeldraden en deze kunnen voor katten aantrekkelijk zijn om met hun neus of snorharen langs te strijken. Het stuifmeel dat ze vervolgens tijdens het poetsen oplikken is giftig en kan dus vervelende gevolgen hebben.

Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een van oorsprong tropische plant die het om die reden prima doet als kamerplant. De bladeren bevatten oxalaatkristallen. Als de kat op een blad kauwt geeft dit een brandend gevoel in de bek en kan een zwelling optreden. Daarom wordt kattenbezitters afgeraden om deze plant in huis te halen. Het kauwen op de bladeren is ook voor mensen giftig, dus ook met kleine kinderen is het opletten. Leuk feitje: Larven van de pijlgifkikker groeien juist op tussen de bladeren van deze plant, zij voeden zich met de sappen die de Dieffenbachia produceert. 

Cyclaam

De cyclaam is een populaire kamerplant die in verschillende kleuren wordt gekweekt. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied waar de cyclaam in enorme bossen groeit op droge grond. Het sap van de plant wordt cyclamine genoemd. Dit bevindt zich in de stelen en bladeren en vooral ook in de knol. Als je kat dit binnenkrijgt doordat hij op de bladeren of stelen kauwt kan dit een ernstige reactie geven die vooral wordt gekenmerkt door hevig braken. Er kan daarnaast ook verlamming optreden. Als je vermoedt dat je kat cyclamine heeft binnengekregen moet je echt met spoed naar de dierenarts. 

Chrysant

De chrysant is populair als snijbloem maar ook als kamerplant. Hij wordt gekweekt in tientallen kleuren en is vooral in de nazomer en herfst populair. Als je kat van een chrysant eet kan dit ernstige maag- en darmklachten geven. Als je vermoedt dat je kat van de bloemen of bladeren heeft gegeten, neem dan direct contact op met de dierenarts. Geef daarbij aan dat je kat mogelijk van chrysanten heeft gegeten zodat de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Bij tijdig ingrijpen loopt het meestal wel goed af, maar als je katten hebt kun je een bosje chrysanten op tafel beter niet doen. 

Vingerplant

De vingerplant is een populaire kamerplant maar heb je katten dan is het zeker verstandig om op te passen. De grote en grillig gevormde bladeren van de vingerplant wekken vaak de nieuwsgierigheid van de kat. Hij wil er misschien mee spelen en dan kan het natuurlijk gebeuren dat hij zijn tanden in de bladeren of stelen zet. De sappen in de plantenstelen en de bladeren kunnen leiden tot een allergische reactie.

Hoe herken je een vergiftiging bij je kat?

Heeft je kat van een plant gegeten en daardoor een vergiftiging opgelopen? Dan moet je echt zo snel mogelijk naar de dierenarts. Verschijnselen van vergiftiging zijn onder andere veelvuldig braken, sufheid en huidirritatie. De irritatie van de huid uit zich in roodheid of zelfs blaarvorming. Ook irritatie van de slijmvliezen waardoor de kat ernstig kan gaan speekselen kan op vergiftiging wijzen. Als je weet van welke plant je kat mogelijk gegeten heeft, neem deze dan mee als je naar de dierenarts gaat. Die kan de plant dan opzoeken of informatie opvragen bij bijvoorbeeld de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. 

Kattengras

Je kat wil soms gras eten als hij buikpijn heeft, veroorzaakt door een haarbal. De kat wekt braakneigingen op om de haarbal kwijt te raken door gras te eten. Een binnenkat kan niet zelf op zoek naar gras. Bij dierenspeciaalzaken en ook online kun je speciaal kattengras kopen. Dit kweek je op in een bakje. Als het na pakweg een week tot dagen hoog genoeg is kun je het je kat voorzetten. Hij zal doorgaans alleen de koppen eruit knagen. Dit gras is uiteraard volkomen onschuldig voor je kat en hiermee kun je hem helpen om een dwarszittende haarbal op een natuurlijke manier kwijt te raken. 

Meest populair