HomeInspiratieDe beste luchtzuiverende planten

De beste luchtzuiverende planten

Planten in huis, dat doe je niet alleen maar omdat ze mooi zijn en je interieur gezellig te maken. Planten hebben ook een functie, ze zuiveren namelijk de lucht. Ze nemen CO2 op, breken dit af en geven er zuurstof voor terug. Bomen doen dat ook en worden om die reden op strategische plaatsen in steden geplaatst. Nu hoef je geen boom in je woonkamer te zetten, kamerplanten van een bescheidener formaat voldoen ook prima. Natuurlijk blijft goed ventileren ook dan belangrijk. We geven je een aantal tips voor planten die hun taak als luchtzuiveraar zeer serieus nemen. 

Krulvaren

De krulvaren is een kei in het opnemen van schadelijke stoffen. Hij houdt van ‘natte voeten’ en krijgt dus graag veel water. Wel opletten dat je hem niet ‘verzuipt’, want dan gaan de wortels rotten en daar kan hij natuurlijk niet tegen. Deze plant doet het niet alleen goed op een lichte tot schaduwplek in je woonkamer. Je kunt hem ook prima in de badkamer zetten. 

Areca palm

De Areca palm staat ook bekend onder de naam goudpalm. Het is een vrije forse plant die het uiterlijk van een klein boompje heeft. Hij wil graag een licht plekje, bijvoorbeeld voor het raam. Eens per week water geven is voldoende. Als er bruine puntjes aan de bladeren komen kun je die eruit halen door je goudpalm te snoeien met een snoeischaar. In de maanden maart tot en met augustus krijgt de goudpalm graag een beetje plantenvoeding in het water. 

Dracena Marginata

De Dracena Marginata kennen we in Nederland onder de naam drakenbloedboom. Dat klinkt luguber, maar het is gewoon een heel mooie en vooral stoere plant. De drakenbloedboom is te koop in verschillende kleuren. Deze plant houdt van een lichte plek met veel zon. Desondanks hoeft hij maar eens in de twee weken water te krijgen. Af en toe een douche vindt hij heerlijk en daar knapt hij zeker van op. 

Hedera Helix

Deze klimplant kennen we vooral voor buiten, maar hij is ook prima als kamerplant te houden. Zet de klimop niet in de felle zon, dan kunnen de bladeren verbranden. Maar een lichte plek is prima. Deze plant kun je heel goed op een kast zetten zodat hij als hangplant naar beneden kan groeien. Wil je hem laten klimmen dan doe je dat door met behulp van ijzerdraad de plant omhoog te geleiden. Eens per week wil hij wat water. Deze plant is een snelle groeier. Gaat het te hard dan kun je een deel van de bladeren en stelen gemakkelijk afknippen om hem in toom te houden. 

Calathea Zebrina

Deze plant dankt zijn naam aan de fraaie grote bladeren die met hun lichte nerven en donkerder vlakken inderdaad wel wat weg hebben van een zebra. Het bijzondere van deze plant is dat hij ’s avonds als de zon ondergaat zijn bladeren samenvouwt. De volgende ochtend als het weer licht wordt gaan ze weer open. Het sluiten en openen van de bladeren geeft een zacht ruisend geluid. De Calathea Zebrina staat graag op een lichte tot halfschaduw plek. Hij krijgt graag elke week water en houdt ook wel van een lekkere douche

Zorg voor een gezonde leefomgeving met planten

Planten in huis zorgen voor een gezond leefklimaat. Maar ook op kantoor kunnen ze hun diensten bewijzen. Een plant op je bureau of in de vensterbank is niet alleen gezellig, maar zorgt ook voor meer gezonde zuurstof in de werkruimte. Zeker als de ramen niet open kunnen en je dus afhankelijk bent van een mechanisch ventilatiesysteem kunnen planten een waardevolle bijdrage leveren aan het klimaat. 

Meest populair